close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



”Și noi avem drepturi!” (Drepturile copilului)



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Derularea sesiunilor informative având drept beneficiari copiii a avut drept rațiune ratificarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului de către România în anul 1990. În contextul unui act normativ internațional menit să reglementeze o arie foarte importantă din viața copilului, din perspectivă juridică, se impunea o mai mare atenție asupra interpretării și înțelegerii acestuia, în primul rând, de către beneficiari, fiind cel mai complex document care înglobează drepturile civile, politice, economice, sociale și culturale. Perspectiva din momentul inițierii proiectului era bazată pe accesul defectuos la informație și necesitatea ca drepturile și responsabilitățile copilului să fie interpretate în spiritul și litera actului. Scopul proiectului a fost reprezentat de informarea copiilor cu privire la existența documentului pentru facilitarea înțelegerii conținutului Convenției și stimularea participării active a copiilor la promovarea drepturilor lor, într-un format child friendly, având drept facilitatori voluntari în regim de învățare de la egal la egal.


”Și noi avem drepturi!” (Drepturile copilului) ”Și noi avem drepturi!” (Drepturile copilului) ”Și noi avem drepturi!” (Drepturile copilului)

| Aria geografica
    Argeș - Pitești, Brașov - Brașov, București, Caraș-Severin - Reșița, Constanța – Constanța, Mangalia, Dâmbovița - Târgoviște, Dolj - Craiova, Hunedoara - Petrila, Iași - Iași, Mureș – Târgu Mureș, Neamț – Piatra Neamț, Suceava - Suceava, Timiș - Timișoara, Vaslui – Negrești.

| Rezumat
    Datele cu privire la violența asupra copiilor (3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi; 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situații de bullying în școală; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor) sunt îngrijorătoare, ne determină să abordăm în continuare subiecte precum nondiscriminarea, protecția împotriva violenței, combaterea bullying-ului și cyberbullying-ului, drepturile copilului. Obiectivele noastre se raportează la informarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități, în acord cu Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului, prin tehnici de educație de la egal la egal şi stimularea participării lor în programe şi acţiuni sociale, creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului și implicarea copiilor și a tinerilor în activități de educație nonformală, care să le dezvolte cunoștințele privind drepturile copilului și totodată abilități și atitudini în acord cu acestea. Astfel, copiii sunt implicați în desfășurarea de sesiuni informative prin care își dezvoltă capacitatea de a înțelege cum toți copiii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi și sunt încurajați să identifice situațiile în care acestea sunt încălcate și să ia atitudine pentru ca drepturile copiilor să fie respectate. Totodată, aceștia se bucură de activități interactive care îmbină învățarea cu joaca, în care se exprimă liber, iar propriile idei și perspective le sunt valorizate. Sesiunile informative se desfășoară de către voluntari în sistemul peer to peer educators, resursele puse la dispoziție copiilor sunt Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și prezentări informative. În perioada ianuarie – decembrie 2022, la nivel național au fost informați 33.160 de copii cu privire la drepturi și responsabilități.

| Date beneficiari direcţi
    33.160 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani din unitățile de învățământ la nivel național, din învățământul preșcolar și preuniversitar.

| Activitati
    Raportat la perioada ianuarie 2022 - decembrie 2022, activitățile desfășurate au constat în derularea de sesiuni informative de o durată de cel puțin 30 de minute și de cel mult o oră în cadrul învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal din 14 județe din România cu sprijinul voluntarilor Organizației Salvați Copiii. Prezentările susținute au fost adaptate conform ciclului de învățământ, luând în considerare gradul de înțelegere a conceptelor cu care Convenția ONU cu privire la drepturile copilului operează, modalitatea de abordare a copiilor în funcție de nivelul de vârstă, interesele pe care aceștia le manifestă cu privire la anumite drepturi. Voluntarii au susținut 4 sesiuni informative per efectiv de clasă, având ca subiecte drepturile și responsabilitățile copilului, fenomenele de discriminare, violență și bullying, în cadrul cărora au fost inserate instrumente utilizate în contextul educației nonformale precum jocuri de cunoaștere sau de energizare, constituirea unor grupe de lucru în vederea colaborării și a producerii anumitor materiale, elemente multimedia.

| Rezultatele proiectului
    Având în vedere că tematica drepturilor și a responsabilităților copilului este una de foarte mare actualitate, prin prisma informațiilor pe care le-au aflat și a modului de exercitare a acestora, copiii au devenit familiarizați cu conceptele și, dincolo de acest aspect, cunosc eventualele pârghii prin care să sesizeze faptul că drepturile lor sunt încălcate. Ținând cont de prezentările interactive, care implică focusul copiiilor și aportul informațional pe care aceștia îl au, dar și de faptul că Salvați Copiii este un promotor activ al exercitării dreptului la participare al copilului în deciziile școlii, comunității și la nivel familial, a fost valorizat interesul superior al copilului.Faptul că activitățile pe care voluntarii le-au desfășurat nu au fost punctuale, ci s-au întins pe o anumită perioadă de timp în virtutea celor patru sesiuni informative, au menținut interesul constant al copiilor, dar și o mai bună ințelegere a informației. Rezultatele obținute s-au reliefat în cei 33.160 de copii informați la nivel național din cele 265 de școli cu care am colaborat.


| Bugetul
    519812 LEI

| Parteneri
    În perioada ianuarie, 2022 – decembrie, 2022, 265 de unități de învățământ la nivel național din județele precizate anterior au colaborat cu Organizația Salvați Copiii în ceea ce privește organizarea de sesiuni informative la nivelul claselor, acestea fiind desfășurate de către voluntari. Grădinițe, școli și licee din toate sectoarele Bucureștiului, dar și din cele 13 județe în cadrul cărora există filiale Salvați Copiii ne-au fost parteneri de nădejde. De exemplu: • București, Sector 1 - Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” • București, Sector 2 – Școala Gimnazială Ferdinand I • București, Sector 3 – Școala Gimnazială Nr. 95 • București, Sector 4 – Colegiul Național ,,Ion Creangă” • București, Sector 5 – Școala Gimnazială ,,I.G.Duca” • București, Sector 6 – Grădinița Nr. 40 • Argeș – Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Dima” • Brașov – Școala Gimnazială Nr. 1 • Caraș-Severin - Colegiul Național ”Diaconovici Tietz” • Dâmbovița – Grădinița ,,Prichindel” • Dolj – Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” • Constanța – Grădinița cu program normal, Nr. 31 • Suceava – Liceul Tehnologic Oltea Doamna Dolhasca • Timiș – Liceul ,,Nikolaus Lenau” • Hunedoara – Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși” • Mureș – Liceul ,,Papiu Ilarian” • Vaslui – Liceul Tehnologic ,,Nicolae Iorga” • Iași – Școala Gimnazială ,,George Coșbuc” • Neamț – Școala Gimnazială Nr. 10. De asemenea, asociațiile studențești din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității din București (ELSA Bucharest, NILS Bucharest, Asociația Studenților în Drept) ne-au sprijinit în acest demers.

| Despre organizator
    Milităm activ pentru protecția drepturilor copilului în România din 1990. În cei 33 de ani de activitate, peste 2.800.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Salvați Copiii. În prezent avem programe care vizează reducerea ratei mortalității infantile, facilitarea accesului la educație pentru copiii aflați în situații vulnerabile și protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență, neglijare și abuz, inclusiv copiii lăsați singuri acasă din cauza migrației economice a părinților.

| Website proiect
    https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/drepturile-copilului/promovarea-drepturilor-copilului



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->