Participanti & Proiecte
Scoala de vara pentru copiii Ucrainieni
|
Organizator: Asociatia Anaid |
|
Categorie: Educație și Învățământ |
Asociatia Anaid s-a implicat din primele zile ale razboiului din Ucraina in gasirea de solutii pentru a oferi un sprijin real refugiatilor ucraineni.
Ca urmare a evolutiei negative a situatiei tensionate din Ucraina, si pe fondul cresterii afluxului de refugiati (mai ales mame cu unul sau mai multi copii minori), s-a decis dezvoltarea unui program de asistenta informala de vară pentru minorii proveniți din Ucraina, program care sa permita si sa asigure integrarea lor in Romania, oferindu-li-se un mediu stabil de invatare si educare, prin oferirea de cursuri de limba romana si de limba engleza, precum si o serie de activitati recreationale.
| Scopul proiectului
Initial, Proiectul a fost demarat ca „Program de asistenta informala pentru minorii proveniti din Ucraina”. Ulterior, datorita afluxului crescut de refugiati si a numarului de solicitari din ce in ce mai mare a parintilor de a-si inscrie copii, s-a decis prelungirea proiectului, sub numele „Centru de sprijin pentru copii si femei”, fiind suplimentat numarul de locuri pentru copii de la 80 la 150, iar numarul de angajati de la 12 la 20. Dintre cei 150 de copii, 50 sunt printre cei inscrisi inca din lunile iulie – august 2022.
S-a constatat, pana la acest moment, o retentie a copiilor inscrisi
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Pe fondul necesitatii integrarii refugiatilor ucraineni in Romania, s-a urmarit crearea unui mediu sigur, pentru prescolari si scolari, care sa permita educarea, cresterea si dezvoltarea copiilor intr-un mediu familial, dand totodata posibilitatea parintilor sa se integreze pe piata de munca din Romania.
Beneficiari au fost familiile cu unul sau mai multi copii, fiind inscris un numar de 80 de copii, cu sustinerea unor interviuri prealabile, dupa completarea formularului de inscriere si furnizarea informatiilor necesare.
Au fost inscrisi atat copii ai caror parinti locuiesc in centrele de stat, cat si cei care locuiesc in imobile puse la dispozitie in cadrul programului 50/20 sau cu chirie.
Totodata, au fost avuti in vedere la inscriere atat copiii care locuiesc in proximitatea zonei Pipera cat si cei care locuiesc in alte zone din Bucuresti sau in localitati adiacente.
Dorinta de a invata limba romana a fost o cerinta obligatorie, cursurile oferite pe parcursul derularii programului avand drept scop integrarea copiilor din toate punctele de vedere: lingvistic, cultural, educational.
S-a acordat prioritate mamelor cu 2 sau mai multi copii, mare parte dintre familii avand inscrisi doi sau mai multi copii la cursurile noastre.
De asemenea, o cerinta obligatorie, avand in vedere numarul crescut de solicitari inscriere copii, solicitari care depaseau cu mult numarul de 80 locuri initial alocat, a fost aceea ca mamele sa fie angajate sau sa fie in cautarea unui loc de munca.
| Date beneficiari direcţi
80 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani.
| Activitati
Fiecare categorie de activitati a fost gandita si structurata adaptat la grupele de varsta si gradul de dezvoltare educationala si emotionala a copiilor, personalul fiind alocat in consecinta.
De asemenea, au fost cooptate alte asociatii si terti care sa ofere astfel de activitati, cu respectarea programului de somn al copiilor in dormitoarele si zonele de odihna special amenajate.
Programul zilnic a inclus urmatoarele activitati:
Cursuri de limba romana, pentru fiecare dintre cele 4 grupe, cursuri sustinute de educatori si supervizori. Aceste cursuri au fost structurate astfel incat sa permitata atat invatarea gramaticii cat si a vocabularului limbii romane, pornind cu invatarea alfabetului latin, copiii ucraineni fiind obisnuiti pana la venirea in Romania doar cu alfabetul slav.
Cursuri de limba engleza, pentru grupele de varsta 7-9 ani si 10-13 ani, cursuri sustinute de un invatator si un supervizor;
Matematica, pentru fiecare dintre cele 4 grupe, cursuri sustinute de educatori si invatatori;
Cursuri de educatie fizica si sport pentru toate cele 4 grupe.
De asemenea, raportat la grupele de varsta, s-a pus accent pe dezvoltarea relatiilor de comunicare si pe creativitate, fiind oferite activitati relaxante, sub forma de jocuri si concursuri (pictura, desen, lucru
Cu sprijinul altor asociatii, au fost organizate si alte tipuri de activitati recreative, inclusiv teatru, arts & crafts, gimnastica, etc
| Rezultatele proiectului
Pe toata perioada de derulare a cursurilor in cadrul „Programului de asistenta informala pentru minorii proveniti din Ucraina”, au avut loc discutii periodice cu parintii, fiind luate in calcul toate sugestiile acestora, astfel incat sa fie complinite nevoile copiilor si sa poata fi crescut gradul de adaptabilitate si integrare al acestora.
Astfel, s-a constatat necesitatea prelungirii programului si incepand cu luna septembrie 2022, suplimentarea numarului de locuri de la 80 la 150 (cu consecinta suplimentarii personalului aferent de la 12 la 20 de posturi), punandu-se accent pe schimbarea tipului de mancare oferit copiilor in intervalul orar 08.00-18.00, alimentatia cu care acestia erau obisnuiti in Ucraina fiind diferita de alimentatia din Romania, iar tipul de mancare pus la dispozitie de DGASMB insuficient cantitativ.
| Bugetul
445000 LEI
| Parteneri
Asociatia Anaid, DGASMB, Unicef
| Despre organizator
civile, un segment din societate defavorizat si care beneficia de sprijin scazut din partea autoritatilor si a altor ONG-uri: persoanele fara adapost.
Membrii Asociatiei au inceput sa sprijine aceasta categorie sociala cu multi ani inainte de infiintarea Asociatiei, insa identificarea, de-a lungul timpului, a nevoilor crescute si diversificate ale persoanelor fara adapost, a condus la necesitatea constituirii unui ONG dedicat sprijinirii acestora.
| Website proiect
https://asociatia-anaid.ro/program-de-asistenta-informala-de-vara-pentru-minorii-proveniti-din-ucraina/