close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cicloteque



| Organizator:
    MaiMultVerde
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Prin proiectul Cicloteque, cei doi parteneri si-au propus sa promoveze transportul nepoluant intr-un oras aglomerat si sufocat de gaze de esapament. Bucurestiul nu are infrastructura foarte dezvoltata pentru mersul pe bicicleta. In prezent, Primaria face eforturi sa construiasca piste pentru biciclete, dar cele existente nu sunt conectate intre ele si ingreuneaza astfel deplasarea biciclistilor. Initiativa de a promova mersul pe bicicleta a pornit odata cu primul centru de inchirieri biciclete pus la dispozitia publicului bucurestean, la Facultatea de Drept. A urmat constructia altor doua centre, Cicloteque devenind astfel o retea asemanatoare cu marile retele de bike sharing din alte orase europene: Viena, Paris, Barcelona etc. Pe langa deschiderea centrelor de inchiriere, Cicloteque a sprijinit si numeroase evenimente cicliste.

| Scopul proiectului
    Cicloteque a fost demarat ca o activitate de recreere, dar acum promoveaza transportul alternativ nepoluant printr-o retea de centre de unde utilizatorii inchiriaza biciclete, cu posibilitatea de a le returna in oricare alt centru. Proiectul si-a propus sa transforme mersul pe bicicleta intr-o alternativa la deplasarea cu masina si sa reduca astfel poluarea aerului. Demarat cu sustinerea financiara din partea UniCredit Tiriac Bank, dar in 2010 Cicloteque a devenit autosustenabil: salariile operatorilor,utilitatile, taxele, impozitele si service-ul pentru biciclete sunt acoperite din încasari.

Cicloteque Cicloteque Cicloteque

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Cicloteque este un serviciu adresat comunitatii, prin care se incurajeaza utilizarea bicicletei ca mijloc de transport nepoluant. A fost lansat in 2008 prin deschiderea primului centru de inchirere din Bucuresti la Facultatea de Drept. In 2010, al treilea an de functionare, au fost deschise 2 noi centre in Parcurile Herastrau si Tineretului, cu sprijinul ALPAB. Astfel, Cicloteque a devenit o retea de bike sharing in adevaratul sens al cuvantului. Beneficiile oferite de reteaua Cicloteque sunt o noutate pentru Bucuresti si Romania: posibilitatea de a inchiria o bicicleta dintr-un centru si de a o returna in altul, inchirierea si rezervarea se pot realiza online, iar abonatii primesc un card de abonat ce le ofera o serie de avantaje suplimentare. In 2010, reteaua Cicloteque a inregistrat aproape 12.000 de utilizatori in sistem, 20.000 de inchirieri si a sustinut numeroase evenimente cicliste pentru a incuraja mersul pe bicicleta.
Cele 300 de biciclete au fost inchiriate pentru un total de 35.000 de ore, ceea ce reprezinta o economie de 52,5 tone de CO2 emise in atmosfera, la o medie de 10 km parcursi pe ora. Comparativ cu anul 2009, numarul utilizatorilor a crescut de aproape 3 ori, ceea ce demonstreaza ca interesul bucurestenilor pentru mersul pe bicicleta este tot mai mare. Dupa un sezon ciclist de succes, Cicloteque a devenit sustenabil, asa cum si-au propus cei 2 parteneri inca de la inaugurarea primului centru in 2008: toate cheltuielile administrative recurente (salarii, utilitati, taxe si impozite, service pentru biciclete etc.) fiind acoperite integral din incasari.


| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti ai proiectului sunt toti locuitorii Bucurestiului care doresc o capitala mai putin poluata. Beneficiarii directi sunt persoanele dispuse sa inlocuiasca masina cu o bicicleta pentru deplasarea la serviciu sau pentru agrement, in oras si persoanele amatoare de miscare si plimbari in aer liber. Acestia au fost incurajati sa foloseasca bicicletele din centrele Cicloteque atat prin intermediul avantajelor oferite de cardurile de abonati si a reducerilor oferite pensionarilor si studentilor, cat si prin eficientizarea si facilitarea procesului de inchiere si returnare a bicicletelor. Asadar, o bicicleta se poate rezerva si inchiria prin doar cateva click-uri si se poate returna in oricare dintre cele 3 centre din parcurile bucurestene.

| Rezultatele proiectului
    In 2010, Asociatia MaiMulteVerde si UniCredit Tiriac Bank au deschis doua noi centre in Parcurile Herastrau si Tineretului, Cicloteque dezvoltandu-se dintr-un centru de inchiere intr-o adevarata retea de bike-sharing. Centrele Cicloteque au inregistrat 11.970 de utilizatori si 20.000 de inchirieri si au sustinut numeroase evenimente cicliste pentru a incuraja folosirea bicicletei ca mijloc de transport in Bucuresti.

Cel mai important rezultat al proiectului este autosustenabilitatea. Un proiect cu o componenta sociala puternica, pornit ca un proiect de CSR, a ajuns sa se sustina singur, iar contributia UniCredit Tiriac Bank a fost folosita doar pentru dezvoltarea si extinderea serviciului, nu si pentru functionarea centrelor.

Cicloteque a pus la dispozitia doritorilor 300 de biciclete si echipamentele de protectie (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere) necesare deplasarii in siguranta.
Bicicletele au fost inchiriate pentru un total de 35.000 de ore, ceea ce, la o medie de 10 km parcursi pe ora, reprezinta o economie de 52,5 tone de CO2 emise in atmosfera. Comparativ cu anul 2009, numarul utilizatorilor a crescut de aproape de trei ori, ceea ce demonstreaza ca interesul bucurestenilor pentru mersul pe bicicleta este tot mai mare.

In conditiile in care serviciul de bike-sharing Cicloteque a dobandit capacitatea de autofinantare, iar interesul bucurestenilor pentru biciclete este in crestere, planurile MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank sunt de extindere a acestui serviciu.


| Bugetul proiectului (in RON)
    814,544

| Parteneri
    Asociatia MaiMultVerde (initiator si realizator proiect), UniCredit Ţiriac Bank (sponsor), Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept si ALPAB - Administratia Lacuri Parcuri Agrement Bucuresti (parteneri amplasare centre)

| Website-ul proiectului
    www.cicloteque.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes