Participanti & Proiecte
Programul "înCerc'" de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației
|
Organizator: Asociatia Medicover |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
Programul „înCerc” este o inițiativă implementată de Fundația Medicover inițial în Polonia, în 2013, sub numele „PoZdro!”. Întrucât Studiul Epidemiologic Național PREDATORR (2011-2014) a scos la iveală o creștere galopantă a prevalenței diabetului zaharat de tip 2 în România, s-a constatat nevoia accentuată de prevenție, mai ales în cazul copiilor. Pe plan local, Programul are parte de aceeași metodologie, ce a fost dezvoltată în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Gdansk.
Programul „înCerc”, de o complexitate remarcabilă, a fost o premieră națională, reprezentând un real reper pentru alte programe similare ce s-ar putea dezvolta, mai ales după adoptarea legii prevenției diabetului în 2020, care a setat niște direcții de acțiune esențiale.
| Scopul proiectului
Scopul Programului „înCerc” este prevenția diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației. În 2021-2022 s-a urmărit colaborarea cu un segment cât mai mare de beneficiari și stabilirea unor activități care să dea continuitate eforturilor anterioare. În consecință, s-a decis extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani (dar în formatul comprimat, de 12 luni, nu de 18 luni al Programului) și organizarea unor workshop-uri gratuite de nutriție pentru elevii de clasa a IV-a.
| Aria geografica
Ploiești (Prahova), Cluj-Napoca (Cluj)
| Rezumat
Este cunoscut faptul că supraponderea și obezitatea în rândul copiilor și adolescenților (5-19 ani) au crescut în ritm alarmant în ultimii ani. În 2020, Federația Mondială a Obezității estima că în țara noastră, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în doar 10 ani aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate. Rezultatele Programului „înCerc” subliniază nevoia stringentă de prevenție și educare în legătură cu bolile civilizației. Cele două orașe implicate în proiect, Ploiești și Cluj-Napoca, sunt zone cu prevalență mare a diabetului la populația adultă și la risc pentru populația tânără. Dintre cei 4.529 de copii evaluați în Ploiești, 31% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2), în timp ce în Cluj, dintre cei 3.682 de elevi evaluați, un procent de 29% a fost invitat la etapa de consiliere individuală integrată. În ambele cazuri, după consiliere, rezultatele au indicat că peste 70% dintre participanți au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.
Întrucât activitatea de prevenție presupune continuitate și eforturi susținute, în 2022 a fost extinsă categoria de vârstă a beneficiarilor, de la 10-12 ani la 8-14 ani. Astfel, un număr mai mare de copii și, implicit, familii (aproape 1.500 de copii) vor primi suport activ din partea specialiștilor, pentru conștientizarea riscurilor unui stil de viață nesănătos. În plus, pentru un impact sporit, în luna noiembrie 2022 a fost lansată o serie de ateliere educaționale de nutriție online, dedicată copiilor din clasa a IV-a (Ploiești și Cluj-Napoca). Conceptul este „Nutriție pentru SuperEroi”, iar cu ajutorul lui elevii învață prin joc cum să-și construiască un meniu echilibrat.
| Date beneficiari direcţi
Publicul țintă este reprezentat de elevii claselor a V-a, din Ploiești și Cluj-Napoca, cu disponibilitate de evaluare și implicare în inițiativa de prevenție a diabetului zaharat de tip 2. În total, numărul de participanți din cadrul primei etape este de peste 8.200 de elevi. În cea de-a doua etapă au beneficiat deja de cel puțin o întâlnire cu specialiștii înCerc peste 1.400 de elevi. Întrucât în noiembrie 2022 a fost extinsă categoria de beneficiari la 8-14 ani, segmentul vizat pentru a doua etapă este în continuă creștere.
| Activitati
Prima etapă a Programului „înCerc” este reprezentată de evaluarea în școli. Aceasta s-a realizat de o echipă (compusă din asistentă medicală și operator calculator) ce a desfășurat niște teste de efort minim, pentru a identifica eficiența cardio-respiratorie, în același timp monitorizând tensiunea arterială, acuitatea vizuală, masa și postura corporală. Rezultatele au fost ulterior comunicate părinților sau tutorilor.
A doua etapă este dedicată elevilor ce riscă să dezvolte DZ2 și bolile civilizației. Aceștia sunt invitați la o consiliere personalizată, cu o durată de 18 luni, ce presupune 6 întâlniri (amplasate strategic) cu medici nutriționiști, specialiști în activitate fizică și psihologi. În intervalul 2021-2022 au fost evaluați 8.211 participanți din ambele orașe, iar unui procent de 30% i-a fost recomandată implicarea în această etapă.
| Rezultatele proiectului
După etapa de evaluare, etapă ce a pus la dispoziția autorităților locale și centrale pentru prima dată o statistică relevantă asupra realităților la nivelul copiilor din România, au fost identificate procente considerabile ale copiilor la risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (29% în Cluj și 31% în Ploiești). De asemenea, dintre elevii examinați, au fost găsiți cu suprapondere 14,6% (Cluj) și 17,6% (Ploiești), iar cu obezitate de diferite grade 21,2% (Cluj), respectiv 16% (Ploiești). Este important de menționat faptul că s-a constatat și tensiune arterială crescută, alături de capacitate fizică sub limită.
În urma întâlnirilor de consiliere individuală, peste 70% dintre cei ce au finalizat etapa a doua a Programului au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces. Acest fapt indică eficiența întâlnirilor cu medicii generaliști, nutriționiștii, specialiștii în activitate fizică și psihologii colaboratori, dar conturează și nevoia unui astfel de sprijin (venit din partea unor persoane avizate) în procesul de prevenție.
Însă îmbunătățirile nu au avut loc doar în rândul beneficiarilor direcți, ci și în rândul celor indirecți. Familiile au făcut schimbări vizibile în alimentație, pentru a crea un mediu sănătos de dezvoltare. Totodată, o altă dovadă a faptului că este recomandat ca prevenția să înceapă la vârste cât mai fragede o constituie seria de ateliere online „Nutriție pentru SuperEroi”, destinate elevilor de clasa a IV-a, instrument important al Programului „înCerc.
| Bugetul
2000000 LEI
| Parteneri
Medicover România, Synevo România, Primăria Municipiului Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. De asemenea, Programul „înCerc” este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.
| Despre organizator
Asociația Medicover România a fost înființată în anul 2016, cu ajutorul Fundației Medicover, ambele fiind patronate de Fundația Christina și Jonas af Jochnick. Scopul este conturat în jurul educării, sprijinirii comunităților locale și dezvoltării unor programe care să îmbunătățească condițiile de viață. Beneficiarii sunt copiii, vârstnicii și cei care suferă de diverse probleme de sănătate. Sprijinul Asociației vine mai ales unde accesul la educație sau la sistemul sanitar este limitat.
| Website proiect
www.in-cerc.ro