close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vreau sa ne pese



| Organizator:
    Vreau sa ne pese
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Imboldul personal, pentru initierea unui astfel de demers, a venit o data cu constientizarea ca cei afectati de acest viciu nu sunt doar adultii, insa si adolescentii. In speta, am aflat ca un nepot, minor fiind, impreuna cu alti colegi si prieteni, intra fara nici un fel de restrictie intr-o astfel de sala cu aparate, unde chipurile pun doar bilete la pariurile sportive.
România a ajuns o țară sufocată de "PĂCANELE". La fiecare colț de bloc mai răsare câte o sală cu geamuri frumos colorate care îi ademenește pe români să intre pentru a câștiga facil sume importante de bani. A devenit o problemă socială, faptul că pătura săracă a societăţii îşi iroseşte banii în aceste automate.
Nenorocirea e că majoritatea celor dependenți de aparate nu se mai descurcă singuri să iasă din iadul în care au intrat.


| Scopul proiectului
    Oamenii comunică mult mai usor prin mediul virtual. Cei care utilizează această platformă exprimă o poziție a societății civile de care factorii de decizie pot să fie impresionați.
Petițiile online nu au o valoare juridică. Totuși, avantajul lor este că, utilizând minimum de resurse, arata iniţiatorului cam câte persoane sunt de acord cu ideea sa şi dacă merită să îşi continue acţiunea şi pe alte căi.
Am reusit sa deschid subiectul jocurilor de noroc, in societate, intre prieteni si mai ales acasa in familie. Incerc sa combat stigmatizarea si ignorarea celor afectati si a familiilor acestora.


Vreau sa ne pese Vreau sa ne pese Vreau sa ne pese

| Aria geografica
    toate orasele si judetele

| Rezumat
    Adictia pe care o creeaza aparatele de joc este considerata la fel de puternica precum heroina si alte droguri foarte puternice. Motivul pentru care acest tip de droguri sunt interzise in lume este ca ele au efect nu numai asupra individului dependent ci au efecte majore la nivel social. Din cauza faptului ca Ludomania e o adictie care necesita o investitie financiara permanenta din partea individului dependent, acest obicei negativ se rasfrange supra familiei individului respectiv, care este privata de sumele de bani care intra in aparate. Este probabil vorba despre adictia cea mai negativa la nivel economic pentru familie si societate, datorita faptului ca necesita investitie permanenta. Nu exista nici un motiv pentru care adictia pe care o creeaza aceste aparate n-ar atrage din partea statului aceeasi masura ca in cadrul drogurilor puternice: interzicerea totala.
Politica in Occident este sa restranga folosirea acestor aparate la anumite zone speciale, de regula lipsite de alte surse de venit sau zone cu turisti, si doar acolo sa se poata juca. Ratiunea este aceeasi: de a restrange accesul persoanelor dependente la acest viciu, astfel incat sa nu poata sa joace zilnic. O buna aplicare a acestei politici in Romania ar fi ca aparatele de joc sa fie interzise in toata tara cu exceptia statiunilor turistice de mari dimensiuni cum sunt cele de la Marea Neagra, de exemplu.
Prin intermediul petitiei am reusit sa deschid acest subiect tabu, spre dezbatere. Am atras atentia presei si a institutiilor implicate. Am format o comunitate de 1358 de oameni, cu care tin permanent legatura in cadrul grupului de facebook "Vreau sa ne pese". Semnaturile pe petitie continua sa vina, constant, probabil de la cei care cauta ajutor pe Internet, responsabilizandu-ma si pe mai departe.


| Date beneficiari
    Statisticienii atrag atenția că peste jumătate de milion de români joacă săptămânal la păcănele, profilul jucătorului pasionat având VÂRSTA PÂNĂ ÎN 29 DE ANI cu un venit mediu de 1.200 de lei pe lună.

| Date beneficiari
    Pe grup avem in jur de 1358 de membrii, multi membrii ai familiilor celor afectati. Ei sunt cei care cer in general primul ajutor, dependentii neconstientizand sau neacceptandu-si problema.

| Activitati
    M-am documentat despre tot ce tine de jocurile de noroc.
Am cautat materiale, studii si alte initiative de genul celei pe care o pregateam.
Am lansat propria petitie online.
Am incercat sa particip la tot felul de conferinte si seminarii, la care sa pot sa deschid acest subiect spre dezbatere.
Am inceput o distribuire in masa pe reteaua de socializare Facebook.
Prietenii au preluat si distribuit si ei mai departe demersul, in lista lor de prieteni.
In scurt timp am adunat peste 1000 de semnaturi pe petitie, atragand astfel presa si aparand la stiri pe doua posturi.
Subiectul a ajuns unul discutat, pana si in salile de jocuri, intre jucatori, organizatori etc.
Am primit reactii in presa si din partea organizatorilor Romslot si altii.
Am creat grupul de Facebook "Vreau sa ne pese", unde s-au inscris foarte repede peste 1000 de oameni.
Am inceput aici postarea a tot felul de materiale informative, de educare si constientizare asupra riscurilor unei astfel de activitati, incercand in acelasi timp sa insuflam si un gram de speranta, exprimandu-ne sustinerea pentru toti cei aflati in posibile crize sau impasuri. Spun "sa insuflam", noi, cei 5 moderatori ai grupului, ca echipa formata voluntar dintre primii semnatari ai petitiei.
Am incercat sa documentez legislativ tot ce tine de jocuri de noroc.
Am postat constant si actualizat pulsul din piata.
Am continuat promovarea, insa o data trecut valul stirilor, singurele resurse personale au ramas distribuirile pe retele de socializare.


| Rezultatele proiectului
    Cred ca acest demers a adus foarte multe schimbari in bine.
Am aratat practic cu degetul spre aceste probleme, atentionand ca ele exista.
Faptul ca am deschis un dialog atat cu dependentii, cu familiile acestora, cu publicul larg, cu institutiile abilitate, asa cum e Presedentia tarii sau Ministerele sanatatii si cel al finantelor (care ce-i drept inca nu mi-au raspuns), cu alti deputati implicati, cu alte asociatii interesate, poate reprezenta in final speranta de la capatul tunelului.
Nu cred ca ne mai putem preface ca aceste probleme nu exista.
Chiar imi zicea de curand o fosta colega, care din pacate a trebuit sa treaca printr-o astfel de experienta neplacuta cu fostul sot, ca s-a gandit la mine anul trecut, in momentele cu pricina. Ca atunci cand am aparut eu cu acest subiect, nu s-ar fi gandit niciodata ca ar putea fi si ea candva vizata.
Saraca fata, era impreuna cu baiatul respectiv de 9 ani, cand s-au casatorit si apoi au divortat dupa nici 1 an, cand a aflat ca el ia bani din casa si ii duce la jocuri si ca are si alte datorii imense din spate, pentru care e haituit.
Foarte multi ajung dupa ce pierd tot, sa se imprumute si sa aiba probleme cu camatarii. Uneori nu cer ajutor la timp sau nu au curajul, recurgand la tot felul de gesturi necumpatate. Au aparut multe astfel de cazuri in presa.
Vreau sa cred ca avand formata aceasta comunitate "Vreau sa ne pese", usor de gasit online, cei aflati in dificultate nu se v-or mai simti singuri.
Noi ii incurajam sa ceara in primul rand ajutor apropiatiilor si apoi le sugeram alcatuirea unui plan financiar si de recuperare.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    In ciuda contextului dificil politic, am reusit sa contactez deputatii care au mai avut in trecut astfel de intiative in Parlament, cautand sustinerea lor. Exemplificand: Sorin Avram Iacoban (2014, PSD); Popescu Dan Cristian (2015, PNL); Maria Grecea (2016, PNL). Am fost contactata si incurajata in demersurile mele si de dna fost deputat Aurelia Cristea (PSD Cluj), cea care a inaintat legea anti-fumat. Am luat legatura si am facut front comun si cu Asociatia SF Dimitrie din Cluj, care incearca sa se ocupe si de problema dependentei de jocuri de noroc, alaturi de alte dependente. I-am scris si presedintelui Romaniei, care mi-a raspuns incurajandu-ma ca este un demers oportun si ca ar trebui sa incerc sa ma adresez mai departe si altor institutii abilitate. Am deschis acest subiect spre dezbatere de cate ori am avut ocazia, in cadrul mai multor conferinte si seminarii de profile diferite la care am participat. Am fost contactata de mai multe publicatii si postui TV, in cadrul carora am reusit sa apar cu acest demers.

| Website proiect
    https://petitieonline.net/petitie/11154143





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->