Participanti & Proiecte
Festival urban "Femei pe Matasari"
|
Organizator: Asociatia BENEVA |
|
Categorie: Originalitate |
Implementarea acestui proiect este necesara, din motive sociale – deoarece urmareste inlaturarea stereotipurilor si eventualelor forme de discriminare ce decurg din ele. La nivel contextual, până la derularea primei ediții a festivalului, strada Matasari era asociata, fie in presa nationala si locala, fie la nivel al perceptiilor colective, ca reprezentativa pentru activitati precum prostitutia, consumul de droguri sau violenta stradala. Prin structurarea la nivel metodologic a unui grup tinta format atat din locuitori ai strazii si zonelor invecinate, cat si din locuitori ai Bucurestiului, am incurajat stabilirea unei linii de contact intre locuitorii strazii si cetateni ai Bucurestiului in cazul carora functionau prejudecati. Astfel, implicam locuitorii strazii Matasari in proiect, cu rol de ambasadori simbolici ai strazii.
| Scopul proiectului
Scopul general al proiectului este acela de a continua schimba percepției negative existente la nivelul locuitorilor Bucurestiului in ceea ce priveste strada Mătăsari.
1.Scopul a fost transpus intr-un obiectiv general de incurajare a bucurestenilor sa viziteze strada Matasari, care să le ofere ocazia de a-și forma o părere obiectivă, prin confruntarea posibilelor prejudecăți cu realitatea și prin apropierea de comunitate.
2.Promovarea diversitatii in arta și creativității, transformând Mătăsari pentru trei zile într-o scenă adecvată exprimării acestei diversități.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
“Femei pe Mătăsari” este un festival urban organizat de Asociația Beneva care a derulat cu succes două ediții anterioare, în 2011 și 2012. Plecand de la stindardul notorietatii negative pe care strada Matasari o avea (o zona cu o istorie fabuloasa situată în apropierea centrului Capitalei, dar care, la nivelul perceptiei publice era asociata simbolic pericolului social si activitatiilor damnabile), “Femei pe Mătăsari” isi propune ca obiectiv general schimbarea perceptiei negative pe care strada Matasari o avea in randurile bucurestenilor, dar și înlăturarea stereotipurilor și prejudecăților care afectează anumite categorii sociale. Conceptul proiectului presupune ca pentru trei zile consecutive, strada sa fie redată pietonilor, închisă pentru circulație și deschisă pentru artă și interacțiune în comunitate. Evenimentele organizate sunt activități culturale variate, aduse împreună sub tematica promovării respectului pentru diversitate și constau în: spectacole in strada, workshop-uri, concerte, cursuri introductive în diferite forme de artă, prezentarea unor colecții de modă, expozitii de fotografie și prodise handmade, standuri de arte tradiționale meșteșugărești. “Femei pe Mătăsari” este, totodată, o ocazie pentru ONG-uri să-și prezinte scopurile, să se implice și să interacționeze și să dezvolte posibile colaborări cu tineri potențial interesați.
Prin manifestări ale frumosului, “Femei pe mătăsari” promovează diversitatea, cultura urbană și sprijină agregarea unei comunități active, tinere și deschise.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
- Reabilitarea imaginii străzii Mătăsari;
- Promovarea artei în cadrul unui festival urban, sub diverse forme de manifestare artistică, stimulând creativitatea și originalitatea;
- Aducerea a unui public cât mai mare la eveniment;
- Sprijinirea specificului cultural și artistic al minorităților;
- Descurajarea prejudecăților și stereotipurilor;
- Promovarea diversității și dialogului social și cultural;
- Promovarea artiștilor tineri;
- Constituirea unei comunități culturale urbane ai cărei membri aparțin diferitor medii sociale;
- Apariția în presă și emisiuni radio-tv.
- Educarea tinerilor prin promovarea diversității culturale;
- Crearea cadrului propice pentru debutul artiștilor tineri;
- Valorizarea culturii şi artei în rândul tinerilor şi, pe termen lung, la nivelul întregii societăţi.
- Reabilitarea imaginii străzii Mătăsari;
- Sprijinirea specificului cultural și artistic al minorităților;
- Descurajarea prejudecăților și stereotipurilor;
- Promovarea diversității și dialogului social și cultural;
- Constituirea unei comunități culturale urbane ai cărei membri aparțin diferitor medii sociale.
| Argument
Festivalul se remarcă prin caracterul inovator, originalitate și maniera accesibilă de transmitere și promovare a diversității. Prin aceste calități, “Femei pe Mătăsari” contribuie în mod decisiv la coagularea unei comunități tinere de artiști, persoane din mediul ONG, activiști aparținând diferitor minorități sociale (community building). “Femei pe Mătăsari” creează valoare prin faptul că aduce și promovează valoare, condensând în trei zile, pe o singură stradă, artă și talent din diverse forme de artă. Astfel, evenimentul are și o contribuție educativă importantă nu doar prin workshop-uri, ci și prin impactul defilării diversității sub privirea publicului-țintă.
| Bugetul proiectului (in RON)
81575,00
| Parteneri
Asociatia BENEVA, Art& Events Management, Asociatia Vreau Artisti
| Website-ul proiectului
www.beneva.ro sau https://www.facebook.com/femeipematasari