close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Luptăm împotriva COVID-19 cu echipamente open source



| Organizator:
    Plan B
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    La începutul pandemiei, în martie 2020, cadrele medicale din spitalele României se luptau cu virusul SARS-COV-2 fără echipamente care să le protejeze: fără măști,fără mănuși, fără combinezoane.
Primii voluntari ai colectivului Plan B - ingineri tech med, medici și cercetători au considerat că trebuie dezvoltate local echipamente de protecție pănâ când statul român reusește să se impună în lupta mondială dinter state pentru echipamente de protecție omologate.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost crearea, producerea, oferirea și livrarea gratuite către cadrelor medicale a unor echipamente de protecție alternative, realizate open source de către Plan B.


Luptăm împotriva COVID-19 cu echipamente open source Luptăm împotriva COVID-19 cu echipamente open source Luptăm împotriva COVID-19 cu echipamente open source

| Aria geografica
    București, Brașov, Sibiu, Arad, Timișoara, Iași, Târgul Jiu, Vaslui, Bacău, Constanța, Sălaj, Oradea, Vrancea, Dolj, Hunedoara, Maramureș, Suceava

| Rezumat
    În contextul începutului de pandemie din martie 2020, când mijloacele de protecție ale cadrelor medicale împotriva Covid-19 lipseau cu desăvărsire, colectivul de voluntari Plan B s-a format pentru a produce și oferi gratuit echipamente alternative de protecție realizate open-source. Colectivul a unit ingineri, medici, cercetători, producători 3D, comunicatori, project manageri, itiști răspândiți în toată țara.
În primul val al pandemiei, martie-iunie 2020, Plan B a livrat echipamente alternative de protecție cadrelor medicale din peste 40 de spitale județene și municipale. Peste 300 de voluntari din toată țara au participat la acest efort de design și cercetare, producție 3D, asamblare și livrare în peste 40 de localități din România.
Echipamentul alternativ Fresh Air, dezvoltat de voluntarii Plan B, a câștigat premiul al doilea la hacktonul de inovație al UE, în mai 2020.
În numai două săptămâni de la formare a colectivului, voluntarii Plan B au creat o platformă digitală care a oferit informații în timp real despre nevoile de echipamente open source la nivel național și gradul lor de acoperire.
Soluția de ventilație preventivă bazată pe echipamentul CPAP, propusă de Plan B în martie 2020, a fost introdusă în toate spitalele Covid din România jumătate de an mai târziu.
Când echipamentele de protecție omologate au început să nu mai lipsească din spitale, Plan B s-a orientat către pacienții de Covid-19 nespitalizați oferindu-le instrumente și informații pentru a-și monitoriza starea medicală.
În iulie 2020, Plan B a început în colaborare cu Facultatea de Psihologie a Universității din Brașov realizarea celui mai mare studiu național cu privire la efectele pandemiei asupra psihicului cadrelor medicale.


| Date beneficiari direcţi
    10.000 de Medici și asistente medicale din spitale județene și municipale,

| Date beneficiari
    2.000 membri ai unităților de salvare, membri Crucea Roșie

| Activitati
    Activitatea Plan B s-a împărțit pe patru paliere: design de produs, producție 3D, logistică, distribuție și comunicare cu cadrele medicale, managementul folosirii echipamentelor.
Designul echipamentelor alternative Plan B s-a realizat cu ajutorul Institutului de Dezvoltare-Cercetare al Universității Transilvania din Brașov. O primă probă a eficacității echipamentelor a fost realizată de către o echipă medicală de triaj COVID de la Spitalul de Urgență Brașov care timp de o săptămână a utilizat doar echipamentele Plan B și niciun membru al echipei nu s-a infestat.
Producția echipamentelor Plan B s-a efectuat prin imprimare 3D cu ajutorul producătorilor 3D din Brașov, București, Sibiu și Arad.
Comunicarea și managementul relației cu cadrele medicale, care după utilizare ofereau feedback spre imbunătățirea echipamentelor a fost realizată cu ajutorul platformei planbproject.ro, de către voluntari aflați peste tot în țară.
Livrările echipamentelor către cadrele medicale au fost posibile cu ajutorul Fan Curier.


| Rezultatele proiectului
    Peste 3.000 de echipamente de protecție alternative oferite gratuit și livrate către cadre medicale din 40 de spitale județene și municipale.
Peste 5.000 de kituri Sentinel Covid adresate pacienților cu COVID-19 nespitalizați.
Un studiu naional privind efectele psihologice ale pandemiei asupra cadrelor medicale.


| Bugetul
    25000

| Parteneri
    Crucea Roșie România, Societatea Română de Anestezie și terapie Intensivă, Societatea Română de Epidemiologie, Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității din Brașov, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, BAC Investment Banking, Digital Brain, Fan Curier, Valrom

| Website proiect
    https://planbproject.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->