close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Logopedia



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Platforma Logopedia este unica platforma cu scop terapeutic destinata copiilor cu dificultați de auz și vorbire. Dezvoltarea acesteia vine in urma unei analize de nevoi care a demonstrat ca desi pentru succesul unui proces de demutizare care ar asigura o integrare sociala a copilului este nevoie de exercitiu de minim 4-5 ore de terapie logopedica saptamanala, curriculumul scolar include in medie doar 30 min. Cele 11 jocurile interactive structurate in 3 sectiuni corelate cu pasii realizati de specialisti in procesul de demutizare, invita copilul sa exerseze intr-un mod placut și eficient comunicarea in limba romana.
Totodata, platforma educationala Logopedia poate fi utilizata și de catre copii cu auz normal pentru invațarea scrisului și cititului.

Material prezentare : www.youtube.com/watch?v=NHuLvnG8fTI


| Scopul proiectului
    Obiective:
• Dezvoltarea unui software profesional care vine in ajutorul logopezilor, terapeuților și cadrelor didactice care lucreaza cu copii cu deficiențe de auz
• Implicarea a minim 300 de elevi cu deficiente de auz in activitati educationale folosind mijloace digitale cu sprijinul a 40 de voluntari cadre didactice
• Dezvoltarea unui ghid de bune practici care sa creasca nivelul de informare in randul a 100 de specialisti cu privire la metodele si instrumentele digitale de lucru cu copii cu deficienta de auz


Logopedia Logopedia Logopedia

| Aria geografica
    Bucuresti Cluj-Napoca Craiova Focsani Iasi Sibiu Vicovu de Sus Timisoara Vaslui

| Rezumat
    Proiectul Logopedia isi propune sa creasca nivelul de identificare si folosire a sunetelor si a limbajului vorbit in randul copiilor cu deficienta de auz si de vorbire, prin utilizarea mijloacelor digitale.
Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa Salvati Copiii a colaborat pe parcursul anului 2017 cu institutii de invatamant speciale, voluntari Orange si logopezi experimentati, in vederea dezvoltarii platformei digitale interactive adaptate nevoilor copiilor cu deficiente de auz si de vorbire. Platforma Logopedia este organizata in jurul obiectivelor de invatare necesare pentru imbunatatirea capacitatilor lingvistice, concentrandu-se in trei direcții: dezvoltarea vocabularului, structurarea limbajului, emiterea sunetelor.
In cadrul acestuia am dezvoltat o platforma digitala educaționala care este disponibila pe www.logopediadigitala.ro. Aceasta pune la dispoziția specialiștilor care lucreaza cu copii cu deficiențe de auz și de vorbire 11 jocuri educaționale, dar și un ghid de bune practici, in care sunt incluse o serie de metode și instrumente digitale de lucru. Inițiativa a fost posibila cu sprijinul financiar primit din partea Fundației Orange, prin fondul de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet”, dedicat imbunatațirii calitații vieții persoanelor cu deficiențe de vedere și de auz.
La momentul lansarii pentru testarea interna, programul conține 7000 de cuvinte și expresii in limba romana, 2000 de ilustrații și 645 de materiale video insa construcția modulara va permite imbunatatirea permanenta si adaugarea facila de resurse lingvistice și artistice.
In perioada mai-decembrie 2017 platforma a fost accesată de 53.000 de ori şi folosita de 800 de copii din 10 scoli speciale sustinuti de 120 de voluntari profesori .


| Date beneficiari
    Copii cu varste intre 6 si 14 ani, cu deficiente de auz sau asociate care implica tulburari de limbaj si care sunt inscrisi in scolile de invatamant speciale. Initial obiectivul proiectului a vizat 300 de elevi insa la sfarsitul acestuia peste 800 folosisera in multiple ocazii platfroma. Copii cu varste intre 5 si 10 ani care au intarzieri de limbaj. Cadre didactice din invatamantul special – 120 dintre care 40 sunt voluntari activi iar alti 10 au fost coordonatori locali, in regim de voluntariat, si au ramas ambasadori ai proiectului

| Date beneficiari
    Utilizatori care au conturi pe platforma in afara celor 120 – peste 580 utilizatori noi in perioada februarie-martie 2018 Parintii copiilor implicati in proiect – peste 300 parinti Specialisti care lucreaza cu copiii si care au primit ghidul – peste 500 descarcari online

| Activitati
    Etape de lucru
• Semnarea parteneriatelor cu MEN, CCD Cluj si cele 10 institutii
• Realizarea a unei intalniri online de consultare cu aproximativ 10 cadre didactice
• Recrutarea specialistilor si expertilor pentru dezvoltarea platformei educationale
• Dezvoltarea platformei si testarea ei
• Recrutarea voluntarilor
• Curs de formare cadre didactice - Trainingul a avut un caracter experiential, centrat pe participare si colaborare. Tot in cadrul cursului, coordonatorii locali au primit cate 4 tablete pentru a putea derula activitatile. Acestea au constituit sponsorizare oferita institutiei de invatamant de catre Organizatia Salvati Copiii.
• Activitati educationale cu copiii - cel putin 7 sesiuni individuale şi de grup. Totodata, unele dintre jocuri permit si jocul individual si copiii pot fi incurajati sa continue sa practice in timpul liber.
• Vizite de monitorizare si suport în toate cele 10 instituţii
• Concurs national adresat copiilor „Experienta mea cu platforma LogoPedia”- Au fost 27 de proiecte din 9 scoli iar filmele castigatoare sunt disponibile aici : https://goo.gl/nkr631. In cadrul acestei initiative am acordat premii in valoare de 38.000 de lei celor 3 echipe castigatoare care provin din trei institutii de invatamant special din Vicovu de Sus, Cluj-Napoca si Bucuresti.
• Intalnire de evaluare a proiectului LogoPedia
• Dezvoltarea unui Ghid de bune practici pentru educarea limbajului copiilor cu deficiența de auz
• Lansare publica a platformei Logopedia


| Rezultatele proiectului
    Consideram esențiala evaluarea proiectelor si de catre beneficiari nu doar de cei care coordonam proiectul astfel ca in acest sens punem accent pe feedbackul copiilor (concursul multimedia) și al voluntarilor implicați.
Testimoniale voluntari cadre didactice:
„Inițiativa Salvati Copiii este salutara; avem nevoie de instrumente digitale pentru diverse tipuri de activitați de invațare, in special pentru formarea și dezvoltarea limbajului și corectarea pronunției, care constituie baza pentru integrarea copiilor cu deficiente. Am apreciat in mod deosebit faptul ca am avut libertatea necesara in implementarea proiectului la nivel local, in functie de programul si nevoile grupului de beneficiari din scoala, colaborand in acelasi timp cu coordonatorul si echipa de la nivel national”, Tatiana Draghici, Centrul Scolar de Educatie Incluziva „Constantin Pufan” din Vaslui.
“Jocurile de pe platforma pot fi folosite de catre profesorii-educatori (la ludoterapie, socializare, stimulare cognitiva, formarea autonomiei personale), profesorii de psihopedagogie speciala (la formarea abilitaților de comunicare, citire-scrierecomunicare, științe ale naturii etc), profesorii psihopedagogi, specializați in demutizare, dar și de pedagogii care desfașoara activitați instructiv-educative cu elevi care au dificultați in comunicarea verbala.”, Daniela Nae, Liceul Tehnologic Special Nr 3 din București.


| Bugetul
    265000

| Parteneri
    Ministerul Educatiei Nationale Casa Corpului Didactic Cluj Institutii de invatamant adresate copiilor cu deficienta de auz 1.Liceul Tehnologic Special nr 3, Bucuresti 2.Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz "Sfanta Maria", Bucuresti 3.Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Cluj-Napoca, Jud. Cluj 4.Scoala Gimnaziala Speciala ''Sf. Vasile'', Craiova, jud. Dolj 5.Centrul Școlar pentru Educație Incluziva ”Elena Doamna”, Focsani, jud Vrancea 6.Liceul Tehnologic Special ,,Vasile Pavelcu” Iasi, jud. Iasi 7.Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Nr. 2, Sibiu, jud. Sibiua 8.Liceul Tehnologic Special Bivolarie, Vicovu de Sus, jud. Suceava 9.Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Constantin Pufan”, Timisoara, jud Timis 10.Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Constantin Pufan”, Vaslui, jud. Vaslui

| Website proiect
    www.logopediadigitala.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->