close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Filaret fara Granite



| Organizator:
    Asociatia Anaid
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Desi o asociatie noua, fiind constituita la finalul anului 2021, membrii acesteia aveau o indelungata experienta de voluntariat astfel incat, ca urmare a inceperii razboiului din Ucraina in luna februarie 2022, membrii Asociatiei s-au mobilizat inca din primele doua zile de razboi, incepand o campanie de colectare si distributie alimente si produse de prima necesitate pentru refugiatii ucraineni, dupa alte doua zile deschizandu-se doua puncte de voluntariat, unul in incinta Autogarii Obor si unul in incinta Autogarii Filaret.
Autogara Filaret reprezenta la acel moment un important punct de sosire in Bucuresti pentru refugiatii din Ucraina (alaturi de Gara de Nord), la Filaret ajungand autocarele din Republica Moldova care ajutau la evacuarea refugiatilor.
Astfel, incepand cu data de 28.02.2022, cele doua puncte de voluntariat deschise de catre Asociatia Anaid au functionat in paralel. Ulterior, spre finalul lunii martie 2022, s-a renuntat la punctul de voluntariat din Autogara Obor (fluxul de refugiati fiind foarte mic in aceasta autogara). Punctul de voluntariat din Autogara Filaret, desi initial deschis pentru intervalul orar 06.00-20.00, datorita afluxului crescut de refugiati a fost transformat, la nici o saptamana dupa deschidere, in punct de voluntariat accesibil refugiatilor 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, necesarul de voluntari fiind de minim 4-6 persoane la fiecare 2-3 ore, dintre care minim doi translatori, conform graficului de prezenta voluntari realizat in acest sens si raportat la intervalele orare in care ajungeau autocarele cu refugiati (preponderent seara si noaptea)


| Scopul proiectului
    Punctul de voluntariat din Autogara Filaret, desi initial deschis pentru intervalul orar 06.00-20.00, datorita afluxului crescut de refugiati a fost transformat, la nici o saptamana dupa deschidere, in punct de voluntariat accesibil refugiatilor 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, necesarul de voluntari fiind de minim 4-6 persoane la fiecare 2-3 ore, dintre care minim doi translatori, conform graficului de prezenta voluntari realizat in acest sens si raportat la intervalele orare in care ajungeau autocarele cu refugiati (preponderent seara si noaptea).
Beneficiari:
Martie 2022 – in medie 400-600 persoane/zi
Aprilie 2022 – in medie 300 persoane / zi
Mai 2022 – in medie 100-150 persoane/zi




| Aria geografica
    9

| Rezumat
    -

| Date beneficiari direcţi
    Refugiatii veniti in Romania prin Vama Albita.
Martie 2022 – in medie 400-600 persoane/zi
Aprilie 2022 – in medie 300 persoane / zi
Mai 2022 – in medie 100-150 persoane/zi


| Activitati
    Asociatia Anaid a fost singura asociatie prezenta in Autogara Filaret, care a sprijinit refugiatii veniti in Romania prin acest punct. Cu ajutorul celor peste 200 de voluntari permanenti, s-a asigurat un flux continuu de ajutoare oferite refugiatilor, de la alimente, ceaiuri calde, obiecte de imbracaminte, sanitare, genti, hrana pentru animale pana la ajutorul cu transportul si plasarea acestora in unitati de cazare.
Deoarece in primele doua saptamani de la deschiderea punctului de voluntariat nu au fost alocate de catre autoritatile romane decat echipaje de politisti locali, nefiind prezenti nici reprezentanti ai ISU si nici ai altor institutii, trebuiau oferite de catre voluntari toate serviciile necesare: transport, cazare, informatii, produse alimentare si de igiena, bauturi calde (ceai, cafea), haine, etc.
Ulterior, dupa alocarea de echipaje ISU si SMURD in Autogara Filaret si avand in vedere ca se deschisesera de catre autoritatile romane centrele pentru refugiati, transportul catre centrele de refugiati si respectiv cazarea refugiatilor in centre s-a efectuat direct de catre reprezentantii ISU, activitatea voluntarilor fiind redirectionata integral catre oferirea de ajutor, produse, sprijin emotional si orice altceva era nevoie raportat la situatia fiecarui refugiat in parte.


| Rezultatele proiectului
    Baza de voluntari a avut un numar intre 200 – 250 in luna aprilie 2022 (pornind initial de la un numar de 10-20 voluntari la deschiderea punctului de voluntariat). Acestia au oferit tot suportul necesar refugiatilor care ajungeau in Autogara Filaret oferidu-le ajutor cu produse, mancare, bauturi calde, obiecte de igiena, sprijin emotional si orice altceva era nevoie raportat la situatia fiecarui refugiat in parte.

| Bugetul
    O mare parte dintre voluntari au ramas apropiati asociatiei noastre si raspund in functie de disponibilitate apelurilor pe care le facem. LEI

| Parteneri
    Bucuresti

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Cooptarea voluntarilor a fost facila, pentru ca toata lumea isi dorea sa isi aduca aportul in acea perioada. S-a comunicat foarte bine, pentru ca am cautat constant sa nu avem voluntari obositi. Astfel, am realizat un program in ture de cate 3 ore, iar un voluntar era sfatuit sa se inscrie in maxim 2 ture consecutive, pentru ca mai apoi sa mearga sa se odihneasca. Avand un numar de 250 de voluntari permanenti, rotirea acestora a fost usoara, astfel ca oamenii au fost mereu odihniti si focusati.



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->