close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Analiza privind sistemul de justitie pentru copii din Romania



| Organizator:
    Asociatia Alternative Sociale
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Exista doua directii promovate in randul specialistilor in ceea ce priveste realizarea unei justitii pentru copii. De exemplu specialistii in domeniul protectiei copilului doresc standarde ridicate si servicii de calitate in instrumentarea cauzelor civile si penale cu copii denumind generic aceasta necesitate “tribunal pentru copii” nediferentiind intre tribunal pentru copii, complet sau sectie specializata. Magistratii doresc desemnarea si specializarea personalului si dotari necesare (camere de audiere, consiliu etc., in instantele si parchetele cu incarcatura mare doresc desemnarea de judecatori si procurori care sa instrumenteze numai cauze cu copii). Din aceste considerente a fost realizat un studiu care sa analizeze din perspectiva repectarii drepturilor copilului si cost/beneficiu: complet spacializat vs. tribunal pentru copii.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a realiza o analiza nationala calitativa asupra sistemului de justitie pentru copii care sa ofere recomandari decidentilor in domeniul protectiei copilului victima sau copilului aflat in conflict cu legea penala. Obiective propuse sunt: 1.Realizarea unei analize legislative privind organizarea instantelor si parchetelor pentru instrumentarea cauzelor civile si penale cu copii. 2.Realizarea unei analize a programelor si proiectelor care s-au desfasurat in perioada 2000–2009 in Romania de catre OG-uri si ONG-uri. 3.Realizarea a 3 focus-grupuri cu magistrati.

Analiza privind sistemul de justitie pentru copii din Romania Analiza privind sistemul de justitie pentru copii din Romania Analiza privind sistemul de justitie pentru copii din Romania

| Aria geografica
    42 de orase resedinta de judet unde exista tribunale

| Rezumat
    Initiativele privind realizarea unei justitii pentru copii in Romania au fost realizate de institutii guvernamentale si neguvernamentale ce au implementat proiecte si programe cu abordari si viziuni diferite desi toate aceste institutii urmareau implementarea acelorasi principii, standarde si recomandari internationale in instrumentarea cauzelor cu copii. In cadrul proiectului realizat de AAS a fost elaborata o analiza calitativa a sistemului de justitie pentru copii, analiza ce foloseste ca instrument resursa pentru crearea unor politici si practici in instrumentarea cauzelor cu copii. Prin promovarea completelor specializate sau a tribunalelor pentru minori se va realiza o practica unitara in instrumentarea cauzelor cu copii, institutiile cu atributii vor dezvolta o curricula de formare unitara a magistratilor. Proiectul isi propune sa realizeze o analiza calitativa a sistemului de justitiei pentru copii din Romania folosind ca instrumente analiza cadrului legislativ, analiza proiectelor desfasurate in perioada 2000-2009 pe aceasta tema si metoda focus-grupului. Se vor realiza 3 focus-grupuri cu magistrati in orasele Iasi, Brasov si Cluj-Npoca. Concluziile au fost inglobate intr-un capitol final, "Concluzii si recomandari", si care a fost constituit dupa structura personal calificat si desemnat (complete specializate) versus tribunal pentru minori si familie. Raportul final a fost tiparit in 800 de exemplare si a fost distribuit institutiilor guvernamentale (Ministerul Justitiei, CSM, INM etc.) organizatiilor internationale si neguvernamentale interesate din Romania.

| Date beneficiari
    In planificarea si desfasurarea activitatilor au fost selectati magistrati romani si profesori universitari cu experienta in justitia pentru copii si formari in state europene pentru a contribui la realizarea analizei sistemului de justitie juvenila din Romania. Institutul National al Magistraturii a oferit date statistice cu privire la numarul de magsitrati formati in domeniul justitiei pentru copii, Ministerul Justitiei a oferit informatii legate de proiectele care s-au derulat in Romania in domeniul justitiei pentru copii, Asociatia Magistratilor din Iasi a desemnat doi experti care sa participe la analiza cadrului legislativ, instantele si parchetele din orasele Iasi, Brasov si Cluj-Napoca au desemnat magistrati care sa participe la focus grupuri.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatul principal obtinut a fost studiul "Analiza sistemului de justitie pentru copii din Romania", tiparirea lui in 800 de exemplare si distribuirea acestuia la 400 de institutii (instante si parchete) din Romania. Studiul a fost trimis decidentilor din cadrul Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului General pentru a folosi la crearea de politici si practici unitare. Institutul National al Magistraturii a preluat recomandarile din cadrul studiului si a planificat formari cu magistratii pe temele sugerate de studiu. Grupul de autori din cadrul proiectului reprezinta o alta resursa pentru sistemul judiciar romanesc in ceea ce priveste justita juvenila. Studiul este postat pe 4 pagini de web vizitate de magistrati, avocati si specialisti in drepturile copilului (psihologi si asistenti sociali) de unde poate fi descarcat gratuit: www.magistrat.ro, www.inm-lex.ro, www.unicef.org, www.alternativesociale.ro

| Bugetul proiectului (in RON)
    65825

| Parteneri
    Asociatia Magistratilor din Iasi, UNICEF Romania

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->