Participanti & Proiecte
O sansa pentru viata - renovarea centrelor de transfuzie sanguina
|
Organizator: Asociatia REACT |
|
Categorie: Sanatate |
Anual sute de mii de persoane au nevoie de sange. In Romania doneaza mai putin de 2% din populatie, in timp ce media europeana este de 4-6%. Majoritatea donatorilor sunt din randul apartinatorilor persoanelor bolnave. Am dorit aducerea donatorilor in centrele de transfuzie sanguina si pentru aceasta un prim pas l-a reprezentat transformarea spatiilor vechi, neprimitoare din centre in spatii moderne si sigure. Am renovat circuitul donatorilor din centre si am utilat cu mobilier sau echipamente medicale moderne spatiile in care intra donatorii. Pe langa informatii si acces facil la procesul donarii, centrele renovate atrag noi categorii de donatori, pe cei benevoli, care nu sunt motivati de recompense materiale, iar aceste schimbari si imbunatatiri au impact asupra sigurantei transfuzionale si a sistemului medical.
| Scopul proiectului
“O sansa pentru viata” este un program care presupune imbunatatirea sistemului transfuzional, astfel incat centrele de transfuzie sanguina sa devina spatii sigure, moderne, pentru donarea de sange. De asemenea, s-a dorit motivarea donatorilor si schimbarea profilului lor astfel incat acestia sa fie si din randul tinerilor sanatosi, nu doar din randul aparttinatorilor pacientilor.
O1: Renovarea si utilarea cu mobilier modern si/sau mobilier pentru recoltare a circuitului donatorului pt a creste nivelul de siguranta transfuzionala a sistemului sanitar
O2: Schimbarea profilului donatorului
| Aria geografica
Vaslui, Vrancea, Salaj
| Rezumat
“Nu merg in centrul de transfuzii pt ca pierd timp. Nu-mi face placere si nu am un sentiment de siguranta, ca donator: donez intr-o sala cu pereti scorojiti si mobilier vechi.” Sunt doar 2 din motivele care stau la baza lipsei de sange din spitale. Oamenii nu doneaza pt ca nu stiu ca este nevoie constant, nu au incredere in centrele de transfuzii si in sist medical.
Pornind de la nevoile donatorilor si ale personalului medical, de la nevoia cresterii sigurantei transfuzionale, am creat proiectul, menit sa transforme din temelii sist transfuzional romanesc.
Am org. campanii de informare si educare, campanii mobile de donare si mai ales campanii de promovare a donarii benevole. Am mizat pe tineri (care au sangele mai putin expus la boli), ca agenti ai schimbarii si ne-am propus sa-i transformam in donatori fideli, care sa doneze de 2-3 ori pe an. In 2016, dupa 8 ani de program, centrele de transfuzii au inregistrat, pentru prima data post ‘89, o scadere a mediei de varsta a donatorului, la nivel national. Astfel, 30% din sangele donat provine acum de la donatori fideli, tineri.
Renovarea a 8 centre de transfuzii si dotarea cu aparatura a tuturor celor 41 este o alta componenta importanta: localizate in cladiri vechi, nerenovate si insalubre 8 cele mai deteriorate centre s-au transformat in doi ani in spatii moderne, cu echipamente la standarde europene, care sa asigure conditii propice actului medical. Astfel, 60% din donarile sanguine din Romania se fac in prezent in spatii sigure, amenajate si cu aparatura performanta iar peste 400.000 de pacienti beneficiaza direct, anual, de sangele furnizat de cele 8 centre renovate.
| Date beneficiari
Angajati, pacienti si donatori: apr.70000 persoane
| Date beneficiari
Comunitatea, familiile donatorilor si ale pacientilor; apr. 134000
| Activitati
Transformarea centrelor de transfuzii sanguine in spatii moderne, dotate cu echipamente la standarde europene a inceput in 2014. In 2019 am finalizat aceasta activitate, cu reabilitarea a trei centre: Vaslui, Vrancea, Salaj. Impactul acestui pilot (conditii decente pentru donatori si pentru personalul medical si un circuit optimizat care a redus timpul de pre-donare cu 50%) a determinat cresterea nr-ului donatorilor in centre. Centrele au fost renovate si dotate cu aparatura ori piese de mobilier folosite la recoltarea sangelui. In cele trei centre am renovat apr am renovat apr 2500 mp si am donat 11 scaune pentru recoltare si piese de mobilier pentru sala de asteptare, peste 20000 donatori au beneficiat de conditii moderne de recoltare a sangelui, in conditii de siguranta.
In paralel am organizat peste 100 de campanii mobile de donare de sange in intreaga tara.
| Rezultatele proiectului
Au fost renovate si dotate cu mobilier pentru recoltare sau pentru sala de asteptare cele 3 centre de transfuzie sanguina. Centrele renovate furnizeaza sange pentru 7% din totalul pacientilor din tara.
In fiecare an, peste 20000 de persoane doneaza sange in spatiile renovate si dotate cu aparatura moderna din cele 3 centre de transfuzie renovate. Suprafata renovata in cele 3 centre insumeaza apr. 2000 mp.
Centrele au fost sponsorizate cu 8 banchete a cate 2-3 locuri, 1 canapea pentru examinare, 3 scaune performante pentru recoltare fixe, precum si cu ceramica si tarkett in valoare de peste 6500 Euro.
| Bugetul
218355,72
| Parteneri
Fundatia Vodafone Romania
| Website proiect
http://www.pentruviata.com/