close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Closer to Oxford



| Organizator:
    Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Grupul tinta al Closer2Oxford il reprezinta studentii din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara. Lipsa unui spatiu de dezbateri in universitati in care acestia sa isi poata manifesta interesul pentru subiecte sensibile ale societatii este “completata” de pozitii inferioare in clasamentele europene referitoare la capacitatea tinerilor romani de a evalua critic un text scris. In incercarea de a ameliora aceste lacune, am testat un proiect pilot - Academia de Dezbateri www.academiadedezbateri.ro in Bucuresti (febr-august 2010). Astfel, dincolo de reactiile pozitive intampinate, am inteles ca in noul proiect trebuie sa introducem un poll prin care studentii sa isi aleaga motiunea finala, sa preluam constructiv feedback-urile participantilor si sa introducem o componenta de sprijinire a deschiderii de cluburi de debate in facultati.



| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a crea o comunitate de studenti care folosesc lectura critica si dezbaterile documentate ca instrumente pentru implicarea civica. Obiectivele fiecarei serii a proiectului constau in organizarea unui poll prin care studentii voteaza motiunea de interes pentru ei, organizarea aprox.60 runde de debate online (240 studenti) pe tema votata, organizarea a 4 seminarii de lectura critica in universitati cu primii 64 debateri clasati in urma arbitrajelor, organizarea a 4 dezbateri publice, in care personalitati publice fac echipa de debate cu cei mai buni studenti din runda.

Closer to Oxford Closer to Oxford Closer to Oxford

| Aria geografica
    Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara

| Rezumat
    Ideea proiectului a pornit de absenta din spatiul universitar a unor manifestari regulate de dezbatere, in care studentii sa se poata pronunta asupra unor chestiuni de interes public. Comparatia cu alte state cu traditie democratica nu ne avantajeaza, aici universitatile reprezentand spatii in care libertatea de expresie este promovata iar schimbul de idei este in prim plan, multe dintre aceste activitati find organizate chiar in jurul cluburilor de dezbateri/debate.

Totodata, studiile asupra performantelor invatamantului romanesc ne semnaleaza faptul ca lipsesc oportunitatile de manifestare a spiritului critic si a dialogului argumentat, scoala continuand sa fie "inchistata" in spatiul formal de predare-invatare.

Obiectivul principal a constat in crearea unui spatiu non-formal dar in acelasi timp riguros de dezbatere pentru studentii din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. Rezultatele primei serii: 49 de dezbateri online pe un subiect de interes general care a fost selectat intr-un poll de studenti ("E timpul ca posturile private de televiziune sa aiba responsabilitati educationale fata de public"), arbitraje si clasamente in urma jurizarilor, 4 seminarii de lectura critica in cele patru localitati si 4 dezbateri publice cu invitati, toate transferate pe site-ul www.closer2oxford.ro.

Proiectul cuprinde asfel serii complete de poll/debate online/seminarii/dezbateri publice la fiecare interval de trei luni, aplicatia de fata referindu-se la prima serie (de toamna) din 2010.

Echipa Closer to Oxford reuneste 17 colaboratori si peste 50 de voluntari


| Date beneficiari
    Rundele online: s-au inregistrat 404 studenti: 173 in Bucuresti, 85 in Iasi, 78 in Cluj, 43 in Timisoara si 25 de voluntari ARDOR; din acestia, 198 au fost implicati in cele 98 de echipe (49 runde de debate); au fost aprox 60 de participanti la seminariile de lectura critica si aprox 250 de persoane la cele 4 conferinte publice. Unii dintre acesti studenti se suprapun, fiind implicati in mai multe etape ale proiectului.
Site-ul a avut in perioada 15 oct-31 dec un numar de 11.168 vizite si 4.533 vizitatori unici absoluti.

Participantii la rundele online au completat un formular de feedback, iar in pregatirea rundelor ulterioare am tinut cont de acestea. Beneficiarii se implica activ in desfasurarea dezbaterii publica, prin utilizarea aparatelor de vot electronic la inceputul si finalul dezbaterilor, dar si prin interventii din sala.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului sunt cuantificabile in primul rand prin prisma realizarii propriu-zise a obiectivelor aproape de standardele dorite. Astfel, in urma rundei online s-au obtinut aprox.198 de texte argumentative care au fost jurizate din punct de vedere al calitatii argumentarii, documentarii, stilului si fair-play-ului de cei 22 de arbitri voluntari in proiect, membri ARDOR cu experienta competitionala. Seminariile de lectura critica au semnalat studentilor necesitatea atitudinii critice fata de un text de presa (dar nu numai), din punct de vedere al calitatii continutului si al validitatii argumentatiei. Astfel de cursuri lipsesc din programele analitice scolare de liceu si facultate si ne-am dori sa fie mai des prezente. Conferintele publice au adus in amfiteatre din cele patru orase personalitati publice/academice care au dezbatut de la egal la egal cu studentii motiunea. Pentru a obtine schimbarile dorite, referitoare la capacitatea studentilor de a utiliza in “real life” instrumentele obtinute in aceste practici non-formale, e nevoie de efort consistent si pe termen lung, tocmai de aceea proiectul Closer2Oxford nu se incheie cu seria de toamna 2010 ci continua si in 2011 cu serii similare . Un alt rezultat este inscrierea in cluburile de debate existente in aceste orase a unor participanti (aprox. 10 in prima runda), care au decis ca vor sa se implice in activitatile de la club. Totodata, reprezentanti ai unor facultati ne-au contactat pentru ca sunt interesati de infiintarea unui club de debate (Universitatea Romano Americana sau Facultatea de drept N.Titulescu)

| Bugetul proiectului (in RON)
    52745

| Parteneri
    ARDOR si parteneri Centrul pentru Jurnalism Independent si Policy Center for Roma and Minorities

| Website-ul proiectului
    www.closer2oxford.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->