close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ACCESS - Dobandirea de competente esentiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant.



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Inainte de inceperea proiectului, multi dintre actualii beneficiari traiau in izolare, erau imobilizati la pat, contactele cu alte persoane decat membrii familiei erau extrem de reduse. Chiar si membrii familiei isi petreceau efectiv putin timp cu acestia, atat cat era necesar pentru a-i ingriji, in rest fiind ocupati cu treburile gospodariei satești. Starea lor psihica era dominata de pesimism, lipsa de speranta. Situatia beneficiarilor sub 55 de ani era, in general, diferita de aceea a varstnicilor. Unii dintre ei faceau eforturi pentru a se recupera fizic: mergeau la spital, tineau legatura cu medici si centre de recuperare și cu persoane care le-ar fi putut sprijini eforturile. Aceste persoane nu-si cunosteau majoritatea drepturilor legale – sprijin financiar, insotitor personal platit de stat, primirea gratuita a unui scaun rulant.

| Scopul proiectului
    In toate comunitațile proiectul a urmarit creșterea calitații vieții beneficiarilor prin satisfacerea unei nevoi de baza, aceea de mobilitate crescuta, integrarea sociala si dobandirea a cel putin o parte din drepturile legale.
• Cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati – utilizatoare de scaun rulant prin imbunatatirea mobilitatii acestora;
• Orientarea atenției și preocuparilor comunitații catre nevoile persoanelor cu dizabilitați din localitate
•Incurajarea deplasarii beneficiarilor in afara zonei de confort, a propriei locuinte sau proprietati


ACCESS - Dobandirea de competente esentiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant. ACCESS - Dobandirea de competente esentiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant. ACCESS - Dobandirea de competente esentiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant.

| Aria geografica
    Au fost organizate activitați in toate județele, susținute de o rețea de 17 echipe regionale ale Fundației Motivation Romania din Prahova, Buzau, Brașov, Sibiu, Mureș, București-Ilfov, Iași, Neamț, Galați, Constanța, Mehedinți, Argeș, Valcea, Timișoara, Bihor, Satu-Mare și Cluj.

| Rezumat
    De-a lungul celor trei ani de implementare a proiectului ACCESS in Romania, ne-am propus sa contribuim la crearea unor contexte comunitare care sa permita participarea persoanelor cu dizabilitați locomotorii la viata comunitatilor lor. Obiective: (1) Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitatti locomotorii la produse si servicii de mobilitate, la standarde internattionale; (2) Diversificarea gamei de produse de mobilitate disponibile pentru persoane cu dizabilitatti locomotorii; (3) Mobilizarea membrilor comunitattilor pilot spre parteneriate la nivel local care sa susttina efortul de incluziune sociala a persoanelor cu dizabilitați; (4) Formarea de specialisti in furnizarea de servicii pentru utilizatorii de scaun rulant. Rezultatele proiectului au insumat: calitatea vieții beneficiarilor a crescut, prin ameliorarea gradului lor de mobilitate; toti cei 2.207 beneficiari au scaune rulante potrivite diagnosticului si nevoilor personale; o parte din beneficiari si-au adaptat locuinta si curtea cu sprijinul comunitatii si al proiectului; atat beneficiarii cat si insotitorii lor cunosc drepturile persoanelor cu dizabilitatti locomotorii si s-au implicat in obttinerea lor; comunitatea a constientizat existentta si problemele lor si ii susttine in efortul lor de integrare si de rezolvare a acestor probleme; s-a constatat un grad de determinare crescuta in randul beneficiarilor pentru a trai o viata normala si un grad mai ridicat de participare la viața familiei; un grad sporit de interactiune cu semenii - vecini, persoane care trec pe strada precum si imbunatațirea starii de spirit, a stimei de sine, vazand ca nu sunt singuri, in confruntarea lor cu dizabilitatea.

| Date beneficiari
    - 2.207 persoane au primit scaune rulante potrivite si adaptate si serviciile aferente, la standarde internationale; - 93 de specialisti in domeniul serviciilor de scaune rulante certificati; - Grupuri de actiune comunitara organizate in 17 comunitati pilot din mediul rural; - 136 actiuni de incluziune sociala organizate in aceste comunitati; 22 de gospodarii ale persoanelor cu dizabilitati au fost accesibilizate.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt membrii celor 17 comunitati rurale in care s-au desfasurat activitatile proiectului, reprezentanti ai autoritatilor locale, cadre didactice, personal medical, preoti, reprezentanti ai altor ONG-uri si asociatii comunitare, la nivel judetean – factorii interesati din cadrul autoritatilor locale, DGASPDC, AJPIS, CNAS etc.

| Activitati
    Servicii de scaun rulant la standardele OMS oferite ca donatie.
Sprijin pentru alcatuirea si depunerea dosarelor in vederea obtinerii scaunelor rulante prin Casa de Asigurari de Sanatate (CAS); sprijin pentru deplasarea beneficiarului la medicii de specialitate.
Sesiuni de formare de tehnicieni de scaun rulant (nivel incepator si mediu) folosind curricula Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in vederea cresterii capacitatii pentru furnizarea unor servicii de calitate utilizatorilor de scaun rulant din fiecare tara.
Informare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati.
Sprijin pentru intocmirea de documentatii necesare pentru obtinerea drepturilor finaniciare.
Acordarea de alte dispozitive medicale sau echipamente asistive.
Participarea la programe de recuperare activa si instruire pentru viata independenta a unei categorii de beneficiari, respectiv cei cu șanse mai mari de reintegrare sociala.
Accesibilizarea mediului de viata pentru o parte din beneficiari, prin constructia de alei betonate in curtile beneficiarilor pana la strada.
Promovarea abilitatilor utilizatorilor de scaune rulante prin demonstratii de sport in scaun rulant si seminare in comunitate adresate utilizatorilor de scaune rulante, familiilor acestora, specialistilor din domeniu sau publicului larg.
Bune practici: parteneriatul intre organizatii de profesionisti, cu o experienta specifica Fundatia World Vision si Fundatia Motivation; folosirea metodologiei Vocea si Acțiunea Cetatenului.


| Rezultatele proiectului
    Programul ACCESS a avut ca rezultate directe:
• Imbunatațirea calitații vieții beneficiarilor, prin creșterea gradului de mobilitate;
• Diversificarea activitatilor si preocuparilor zilnice;
• Un grad mai ridicat de participare la viata familiei;
• Un grad sporit de interactiune cu semenii - vecini, persoane care trec pe strada etc;
• Imbunatatirea starii de spirit;
• Incredere in faptul ca nu sunt singuri in confruntarea lor cu boala;
• Cresterea gradului de hotarare privind integrarea și ducerea unei vieți normale.
Dispozitivele si serviciile optime au ajutat beneficiarii sa previna problemele de sanatate inerente utilizarii unui scaun rulant nepotrivit si sa revina in mijlocul comunitatii. Participarea beneficiarilor la evenimentele din comunitate (sarbatori, serbari) unde de obicei, nu puteau ajunge a eliminat sentimentul de a fi fost ”uitati” iar comunitatea i-a redescoperit ca membri. Prin accesibilizarea gospodariilor cu ajutorul grupurilor de actiune comunitara si al autoritattilor, beneficiarii au putut iesi la drum, acolo unde incepe interactiunea cu comunitatea. A crescut numarul de persoane cu dizabilitati locomotorii care beneficiaza de un scaun rulant in Romania. Beneficiarii si-au imbunatatit capacitatea de trai autonom iar apartinatorii au scapat de o parte din efortul ingrijirii zilnice. Beneficiarii din proiect si aparttinatorii lor au reusit sa acceseze drepturile pe care le au. A fost creat un corp de specialisti care au expertiza necesara pentru oferirea de servicii specifice.


| Bugetul
    1838263

| Parteneri
    Proiectul ACCESS – Dobandirea de competențe esențiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant a fost implementat de World Vision Romania in parteneriat cu Fundattia Motivation Romania.

| Website proiect
    http://proiecte.motivation.ro/ACCESS/category/materiale-informative/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->