Participanti & Proiecte
Laboratorul Creativ - Natura 2.0
|
Organizator: Asociatia April Hub |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
Mediul înconjurător se confruntă cu schimbări climatice semnificative, vizibile și accelerate, cauzate de activitatea umană, fiind necesar să învățăm să utilizăm responsabil resursele planetei, dar și să învățăm să protejăm mediul.
În acest context, considerăm că este nevoie de implicare civică. Pentru a putea ajunge la rezultatele propuse atât la nivel local, național, cât și mondial, în prima fază este nevoie de informarea, educarea și de responsabilizarea cetățenilor.
Ideea unui astfel de proiect a apărut în urma unui chestionar aplicat atât în anul 2019 și 2021, unde se regăsea și întrebarea „Ce teme ați vrea să fie dezbătute în următoarele proiecte ale Asociației April Hub?”. Cele mai frecvente răspunsuri, în proporție de 70%, au fost legate de reciclare și protecția mediului.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost generarea și cultivarea unei societăți active când vine vorba de protecția mediului, o societate informată și responsabilă, capabilă să producă o schimbare în acțiunile de zi cu zi.
Obiectivele proiectului au fost:
1. informarea și educarea tinerilor cu privire la protecția mediului înconjurător - printr-o serie de vloguri, prin 3 ateliere de creație și prin 5 reprezentații a spectacolului de teatru;
2. dezvoltarea abilităților de protecție a mediului - prin întreținerea grădini comunitare și prin ateliere de grădinărit;
3. implicarea în comunitate prin voluntariat;
| Aria geografica
Dolj
| Rezumat
Laboratorul Creativ - Natura 2.0 a fost un proiect ambițios ce și-a propus educarea și informarea cu privire la protecția mediului prin teatru, prin realizarea unui spectacol utilizând materiale reciclabile, dar și printr-o serie de ateliere creative și ateliere de grădinărit, menite să dezvolte competențele practice, dar și abilitățile de interacțiune socială.
Proiectul a încurajat cetățenia activă și voluntariatul prin formarea unui Club de Grădinărit, ce a fost implicat direct în întreținerea grădinii comunitare a asociației, învățând ce înseamnă lucrul cu natura și de trebuie protejată, dar și a unui Club de Vlogging, ce a reprezentat vocea care a informat și educat, printr-o serie de clipuri video, cu privire la reciclarea selectivă și reducerea consumului de resurse.
Scopul proiectului a fost generarea și cultivarea unei societăți active când vine vorba de protecția mediului, o societate informată și responsabilă, capabilă să producă o schimbare în acțiunile de zi cu zi. S-a adresat tuturor categoriilor de vârstă, aducând în prin plan noi concepte, precum grădina comunitară, cultivarea și îngrijirea plantelor fiind un aspect important în protecția mediului.
Proiectul a urmărit promovarea unei societăți responsabile față de mediul în care trăiește, dar și oferirea membrilor comunității cadrului necesar dezvoltării personale, educaționale, civice, ecologice, dezvoltând o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător.
De spectacolul educativ de teatru de animație realizat din materiale reciclate s-au bucurat 510 beneficiari, iar atelierele au avut peste 100 de beneficiari.
| Date beneficiari direcţi
Proiectul s-a adresat comunității locale din Craiova, de la copii până la vârstnici, activitățile fiind create în așa fel încât orice categorie de vârstă poate participa
Targetul inițial a fost de 550 de beneficiari, el fiind depășit.
| Activitati
Proiectul a debutat cu activitățile de creare a identității vizuale a proiectului, precum și lansarea și promovarea acestuia în comunitate.
Au urmat activități de colectare, în comunitatea locală, a materialelor ce pot fi reciclate pentru a crea scenografia spectacolului de teatru educativ, fiind urmate de crearea scenariului original, a scenografiei și a muzicii spectacolului de teatru.
A urmat apelul de voluntariat pentru cele două cluburi, apoi selecția voluntarilor și sesiunile de instruire pentru aceștia.
O altă etapă a proiectului a fost producția și repetițiile spectacolului, ce a fost numit „O poveste cu ECOu”.
Au fost organizate:
- 3 ateliere de creație educative și informative în ceea ce privește reducerea consumului și reciclare selectivă prin metode non formale, creative, dezvoltându-și cunoștințele în acest domeniu
- 2 ateliere de grădinărit
- 5 reprezentații ale spectacolului educativ de teatru
Dar și sesiuni de grădinărit alături de voluntari în grădina comunitară, precum și sesiuni de videografie pentru a crea conținutul vlogurilor.
| Rezultatele proiectului
Cuantificabil, proiectul a avut următoarele rezultate:
- Număr de ore de voluntariat: 160
- Număr de activități desfășurate: 20
- Număr voluntari selectati Club Vlogging și Club Grădinărit: 13
- Număr de ateliere: 5
- Număr de beneficiari ateliere: 102
- Număr parteneriate: 8
- Număr de beneficiari spectacol teatru: 510
- Număr de plante plantate: 124
- Suprafață grădină comunitară întreținută: 28 mp
- Reprezentații spectacol: 5
- Sesiuni de traininguri voluntari: 2
- Postări social media: 27
Beneficiarii au fost educați cu privire la reciclare și protecția mediului printr-un spectacol de teatru efervescent, musical, astfel încât ei au reținut informațiile necesare responsabilizării comportamentului lor într-o manieră creativă, plăcută și ușor de înțeles.
Atelierele le-am dezvoltat abilitățile de lucru manual, creativitatea, dar și abilitățile de grădinărit și abilitatea de a înțelege procesul de viață al plantelor și importanța lor în viața noastră.
| Bugetul
46996,00 LEI
| Parteneri
Liceul Teoretic Amărăștii de Jos, Liceul Teoretic Henri Coandă Craiova, Liceul Teoretic Tudor Arghezi, Asociația Visuri și Speranțe, Școala Gimnazială Gheorghe Țițeica, Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Bălcescu, Școala Gimnazială Galicea Mare, Liceul Tehnologic
| Despre organizator
Asociația April Hub a luat naștere în anul 2016. Principalul obiectiv este dezvoltarea comunității și a membrilor ei, prin: derularea de programe și proiecte pentru copii, tineri și adulți, prin promovarea valorilor europene, prin încurajarea inițiativelor venite din partea membrilor comunității, prin responsabilizarea și creșterea participării active a cetățenilor pentru a contribui împreună la dezvoltarea comunității.
| Website proiect
https://asociatiaaprilhub.ro/