close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tribul Casa Bună (Prin voluntariat construim comunități sănătoase)



| Organizator:
    ASOCIATIA CASA BUNA
| Categorie:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Tribul voluntarilor de la Casa Bună s-a coagulat în jurul eforturilor lui Valeriu Nicolae, fondatorul asociației, care a observat lipsa de suport pe care copiii din comunitățile vulnerabile o au din partea instituțiilor statului. Puterea exemplului a atras alți oameni care voiau sa facă bine. Comunitatea de voluntari a crescut organic, prin dorința de a contribui la protejarea copiilor, pentru care nu este drept să fie abandonați fără șanse, doar pentru că au avut ghinionul de a se naște într-un mediu nefavorabil. Iar voluntarii au oferit la rândul lor exemplu altora. Sloganul nostru, “A face bine este molipsitor” vine în urma a experientei noastre. La începuturi, micul grup de voluntari și-a propus să nu mai existe copii care mor din cauza drogurilor. Apoi, tribul a crescut și ne-am dorit să îmbrăcăm și să hrănim cât mai mulți copii, dar și să îi învățăm pe cât mai mulți să citească. Acum am ajuns la grad de abandon școlar aproape de zero și noul obiectiv este ca cei mai mulți dintre ei să ajungă la liceu. Cunoaștem nevoile lor prin petrecerea timpului în comunitate, arătând că ne pasă, fiind consecvenți și constanți în abordarea noastră, construind încredere.

Tribul Casa Bună (Prin voluntariat construim comunități sănătoase) Tribul Casa Bună (Prin voluntariat construim comunități sănătoase) Tribul Casa Bună (Prin voluntariat construim comunități sănătoase)

| Aria geografica
     Bucuresti, Ilfov (Jilava), Judetul Arges (comunele Nucsoara, Leresti, Campulung)

| Rezumat
    Voluntariatul este o parte vitală pentru Casa Bună. Totul este posibil doar datorită pasiunii de a face bine a celor peste 500 de voluntari și timpului donat celor 400 de copii sprijiniți de Casa Bună, care oferă sprijin educațional, profesional și pentru sănătate copiilor din comunitățile vulnerabile. Prin programul de educație remedială, fiecare copil primește ajutor de la un voluntar și lucrează 1:1 la activități educaționale. Cu orele pe care oamenii din comunitatea de voluntari a Casei Bunei le dedică și expertiza pe care o aduc din domenii diferite, reușim să oferim suport pentru copii și familiile lor în toate aspectele vieții lor (de la educație la îmbrăcăminte la suport medical, electrocasnice, alimente, sport), ceea ce contribuie la o viață mai bună a celor mici și le oferă șansa de a le schimba viitorul. Cu ajutorul voluntarilor, putem ajunge la cât mai mulți copii în nevoie, astfel încât să prevenim abandonul școlar și pentru a oferi șanse egale pentru copiilor pentru care sărăcia înseamnă multe obstacole de depășit. Oamenii din tribul voluntarilor de la Casa Bună sunt fericiți că pot contribui la crearea unor comunități mai bune, iar din el fac parte inclusiv români care trăiesc în străinătate. Talentele voluntarilor sunt valoroase și folosite creativ. Câteva dintre activitățile din 2022 în care a fost implicată tribul de voluntari a Casei Bune au fost: instalări și reparații IT, activități educaționale online și offline, formale și informale (lecții online și offline, grădiniță, tabere, ateliere creative, cursuri vocaționale, controale și tratamente medicale, activități logistice, distribuții de alimente și îmbrăcăminte, pregătirea ghiozdanelor echipate cu rechizite, activități sportive, evenimente caritabile (Cupa Casa Bună, Bookfest).

| Date beneficiari direcţi
    400 de copii din comunități vulnerabile, de la 3 la 18 ani

| Activitati
    Principalele activități: activități educaționale, lecții online și offline, grădiniță, tabere, ateliere creative, cursuri vocaționale, controale medicale, activități logistice, distribuții de alimente și îmbrăcăminte, ghiozdane echipate cu rechizite, sport, instalări și reparații IT, mese calde. Am dezvoltat și îmbunătățit un proces de pregătire a voluntarilor. Procesul a fost gândit pornind de la prima interacțiune a voluntarului cu Casa Buna până în momentul în care acesta decide sa se retragă.
Voluntarul își poate exprima interestul aplicand pe site-ul nostru: https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/voluntariat/
La scurt timp după ce aplică, primește un email în care este invitat la un training lunar de onboarding. Lunar, Corina Olteanu, expertul nostru educațional, susține traininguri de onboarding. Obiectivele sunt: expunerea tuturor activităților Casei Bune, unde avem nevoie de ajutor, cât și realinierea așteptărilor în raport cu copiii cu care vor lucrat.
După training voluntarii sunt incluși într-un grup general de WhatsApp, iar în funcție de preferințe sunt adaugati în grupurile specifice activităților pentru care au optat (lecții online/offline, sport, logistică, organizare de evenimente etc.). Pentru voluntarii meditatori, care optează să facă lecții online 1:1 cu un copil, urmează un training urmat de o întâlnire video cu copilul cu care va începe lecțiile. Programul activităților offline este anunțat constant, iar voluntarii sunt invitați să se inscrie.


| Rezultatele proiectului
    Realizări posibile doar datorită tribului de peste 500 de voluntari ai Casei Bune:
Peste 400 copii au primit sprijin educațional, medical, vocațional și pentru o viață decentă.
Am adus zâmbete în 4 comunități: BUCUREȘTI ȘI ILFOV - Ferentari și Jilava: 70 familii, 157 copii; ARGEȘ - Comuna Nucșoara: 46 familii, 82 copii, Comuna Lerești și Câmpulung: 82 familii, 120 copii, BRAȘOV - Comuna Sânpetru
22 familii, 39 copii.
14.605 ore de educație 1:1 au avut loc atât în online cât
și în offline în 2022.
54 de opii au participat la Grădinița de Sâmbătă, în peste 1000 de ore de joacă și învățat.
360 de voluntari au făcut lecții online cu copiii și le-au fost alături cu fișe de lucru, dar și cu multă răbdare și
înțelegere (12.735 ore de educație 1 la 1 au avut loc în online, pe Skype și Zoom pentru aproximativ 350 de copii).
165 de voluntari au fost prezenți duminică de duminică la
activități cu copiii din Ferentari și Jilava (125 de copii au venit duminica la Casa Bună pentru lecții, joacă și o masă caldă și 3150 de ore de meditații față în față).
140 de copii s-au bucurat de experiențele din cele 12 tabere de la mare, munte sau de la Casa Bună, cu ajutorul a aproape 100 voluntari.
417 copii au beneficiat de control oftalmologic în cele 7 caravane din 2022 și 117 au primit ochelari și au putut vedea corespunzător, grație ajutorului a 10 voluntari, cadre medicale.
52 de copii au beneficiat de 190 de vizite la dentist, grație a 30 de voluntari (medici stomatologi sau cei care au ajutat cu transportul).
171 de copii din 2 comunități au beneficiat de analize și de controale pediatrice.


| Bugetul
    1148000 LEI

| Parteneri
    Primăria Nucșoara, Primăria Lerești

| Despre organizator
    De mai bine de zece ani, un grup de voluntari adunat în jurul inițiativei lui Valeriu Nicolae a sprijinit copiii vulnerabili care locuiesc în zona ghetoului din Ferentari, București. În iulie 2020, această comunitate a decis să ia formă legală și a devenit Asociația Casa Bună. Tot în 2020 Casa Buna și-a extins sprijinul către copiii din comunitățile vulnerabile din mediul rural. Scopul principal este educația și reducerea abandonului școlar, dar și acoperirea altor nevoi ale copiilor pentru a deveni oameni buni: rechizite școlare, haine și încălțăminte curate, exerciții fizice, hrană sănătoasă, asistență medicală și încurajare.

| Website proiect
    https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/voluntariat/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->