Participanti & Proiecte
Lideri pentru Justiție
|
Organizator: Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est |
|
Categorie: Programe |
Am pornit de la dorinta de a sprijini sistemul de justitie prin instruirea celor mai bine pregatiti tineri juristi si din nevoia unei infuzii de idei noi, leadership real si abilitati de management.
Am identificat nevoile prin interactiuni cu mediu academic, societatea civila, studenti la drept sau reprezentanti din institutii de justitie.
Viziunea a fost de la inceput un sistem de justitie corect, transparent, performant si previzibil, in care accesibilitatea si respectarea drepturilor cetateanului sa fie primordiale, in deplin acord cu principiile de drept; o societate constienta si bine informata pe probleme de drept.
Misiunea asumata de la prima editie este imbunatatirea sistemului de justitie din Romania si asumarea un rol activ in societate, prin promovarea si consolidarea valorilor s
| Scopul proiectului
Scopul este construirea unei comunitati de juristi motivati care sa aduca schimbari in bine in sistemului de justitie, sa aspire spre pozitii de conducere, sa isi asume valorile statului de drept si integritatea profesionala si care sa fie pregatiti sa promoveze aceste valori in randul colegilor.
Obiectivele sunt formarea sustinuta a tinerilor profesionisti in drept, dezvoltarea abilitatilor de leadership si a eticii profesionale. Participantii in program si alumni implementeaza proiecte individuale si de grup pentru o intelegere practica asupra a ceea ce inseamna sa fii un adevarat lider.
| Aria geografica
Alexandria, Arad, Bacau, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Cluj, Craiova, Constanta, Curtea de Arges, Iasi, Oradea, Ploiesti, Pitesti, Satu Mare, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Targu Mures, Timisoara.
| Rezumat
Nevoia identificata inca din 2009 este lipsa de leadership si de abilitati de management al initiativelor si solutiilor la problemele din sistemul de justitie in randul profesonistilor in drept din Romania. Pregatirea preponderent teoretica din facultate omite dezvoltarea unor abilitati cum ar fi vorbirea in public, managementul de proiect, conducerea unei echipe si munca in echipa, luarea deciziilor, managementul schimbarii, al timpului sau al conflictelor, folosirea creativitatii, feedback sau conturarea unei viziuni.
Obiectivele acestui program sunt formarea sustinuta a unor tineri juristi talentati si dezvoltarea abilitatilor esentiale de leadership, inzestrarea acestora cu informatii de substanta privind principiile democratiei si ale statului de drept si, nu in ultimul rand, principiile de etica profesionala.
Rezultatul pe termen lung al acestui program de leadership consta in crearea unei comunitati nationale de tineri profesionisti in domeniul juridic, dornici sa-si dezvolte aptitudinile de lideri, dar si capacitatile si modalitatile de actiune astfel incat sa devina adevarati agenti ai schimbarii. Printre rezultatele concrete: absolventi care au preluat pozitii de conducere in interiorul sistemului, initiative pornite din interiorul comunitatii care au fost transformate in proiecte individuale sau de grup (mare parte implementate prin Asociatia LiderJust, infiintata de absolventi inca din 2011), schimbul constant de idei si expertiza intre diferitele profesii juridice (lucru de altfel neobisnuit pentru sistem), impact direct asupra institutiilor si organizatiilor in care activeaza membrii comunitatii Lideri pentru Justitie prin know-how-ul adus de acestia.
| Date beneficiari
Judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, ofițeri de poliție, grefieri, notari, juriști în companii/ONG-uri/diverse organisme, funcționari publici cu studii juridice
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti sunt elevi de liceu, cetatenii toti, profesionistii din domeniul dreptului, functionari publici, studenti la drept.
| Activitati
1) Procesul de selectie (apel la candidaturi, preselectie de dosare, interviuri, selectie finala)
2) Sesiunile de training:
Sesiunea 1-Vision and Creativity. Let the Thinking Begin! (ianuarie)
Sesiunea 2 - Team Leading and Team Work. The Tale of I Do vs. We Do (februarie)
Sesiunea 3 - Decision Making and Change Management. The Art of Sound Choices (martie)
Sesiunea 4 - Communication Skills and Personal Branding (aprilie)
Sesiunea 5 - Project Management. The “How To” that will Make the Difference (mai)
Sesiunea 6 - Evaluation and Feedback. What Else You Need to Know to Make a Good Leader (iulie)
3) Vizita de studiu la Berlin: o saptamana in care participantii descopera sistemul de justitie german prin intalniri cu decidenti, vizite la institutii relevante din Berlin și participarea la ședinte de judecata (civil și penal).
4) Intalnirea Anuala a comunitatii “Lideri pentru Justitie (iunie)
5) Evenimente interne: cel putin 20 pe an (discutii deschise, ateliere, training-uri), in Bucuresti, Iasi, Timisoara sau Brasov.
6) Implementarea unor proiecte de grup (pe justitie si educatie)
| Rezultatele proiectului
Lideri pentru Justitie inseamna pentru membrii sai, participanti si absolventi deopotriva, apartenenta la un grup de oameni cu acelasi set de valori, cu motivatii similare in directia schimbarii sistemului de justitie si a societatii in ansamblul ei.
In cadrul Comunitatii Lideri pentru Justitie, membrii isi insusesc noi competente si instrumente profesionale, luand parte la sesiuni de training specializate, workshopuri si dezbateri cu personalitati din domeniul dreptului si domenii conexe; fac schimb de idei si activeaza in cadrul proiectelor pe care le concept, le initiaza si le implementeaza impreuna.
Programul creeaza contextul confirmarii valorilor statului de drept la nivel personal, internalizarea acestora fiind sustinuta de integrarea intr-o comunitate de sprijin care ofera resurse pentru propagarea valorilor prin masuri actionabile. Dincolo de efectele cuantificabile, precum insusirea notiunilor de leadership si management de proiect, implementarea unor proiecte cu un numar ridicat de beneficiari asupra carora se actioneaza in mod eficient (educatie juridica, profesionala, networking), apreciem ca programul produce efecte colaterale de profunzime care contribuie la schimbarea sistemului de justitie. Schimbul de expertiza specifica, identificarea sau initierea de oportunitati de colaborare intre institutii, organizatii sau altfel de persoane juridice, construirea de politici publice in baza colectarii si verificarii incrucisate de date sunt unele dintre rezultatele neasteptate.
| Bugetul
330000
| Parteneri
Componentele programului sunt implementate exclusiv de biroul KAS RLPSEE. Evenimentele interne dedicate comunității sunt organizate la inițiativa și cu sprijinul unei echipe de absolvenți.
| Website proiect
www.kas.de/leadership (unde postam an de an apelul la candidaturi) si www.lideripentrujustitie.ro (noua platforma a comunitatii / in curs de completare)