close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tribul Casa Bună (Prin voluntariat construim comunități sănătoase)



| Organizator:
    ASOCIATIA CASA BUNA
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Voluntariatul este o parte vitală pentru Casa Bună. Totul este posibil doar datorită pasiunii de a face bine a celor peste 500 de voluntari și timpului donat celor 400 de copii sprijiniți de Casa Bună, care oferă sprijin educațional, profesional și pentru sănătate copiilor din comunitățile vulnerabile. Prin programul de educație remedială, fiecare copil primește ajutor de la un voluntar și lucrează 1:1 la activități educaționale. Cu orele pe care oamenii din comunitatea de voluntari a Casei Bunei le dedică și expertiza pe care o aduc din domenii diferite, reușim să oferim suport pentru copii și familiile lor în toate aspectele vieții lor (de la educație la îmbrăcăminte la suport medical, electrocasnice, alimente, sport), ceea ce contribuie la o viață mai bună a celor mici și le oferă șansa de a le schimba viitorul. Cu ajutorul voluntarilor, putem ajunge la cât mai mulți copii în nevoie, astfel încât să prevenim abandonul școlar și pentru a oferi șanse egale pentru copiilor pentru care sărăcia înseamnă multe obstacole de depășit. Oamenii din tribul voluntarilor de la Casa Bună sunt fericiți că pot contribui la crearea unor comunități mai bune, iar din el fac parte inclusiv români care trăiesc în străinătate. Talentele voluntarilor sunt valoroase și folosite creativ. Câteva dintre activitățile din 2022 în care a fost implicată tribul de voluntari a Casei Bune au fost: instalări și reparații IT, activități educaționale online și offline, formale și informale (lecții online și offline, grădiniță, tabere, ateliere creative, cursuri vocaționale, controale și tratamente medicale, activități logistice, distribuții de alimente și îmbrăcăminte, pregătirea ghiozdanelor echipate cu rechizite, activități sportive, evenimente caritabile (Cupa Casa Bună, Bookfest).

| Scopul proiectului
    Tribul voluntarilor de la Casa Bună s-a coagulat în jurul eforturilor lui Valeriu Nicolae, fondatorul asociației, care a observat lipsa de suport pe care copiii din comunitățile vulnerabile o au din partea instituțiilor statului. Puterea exemplului a atras alți oameni care voiau sa facă bine. Comunitatea de voluntari a crescut organic, prin dorința de a contribui la protejarea copiilor, pentru care nu este drept să fie abandonați fără șanse, doar pentru că au avut ghinionul de a se naște într-un mediu nefavorabil. Iar voluntarii au oferit la rândul lor exemplu altora. Sloganul nostru, “A face bine este molipsitor” vine în urma a experientei noastre. La începuturi, micul grup de voluntari și-a propus să nu mai existe copii care mor din cauza drogurilor. Apoi, tribul a crescut și ne-am dorit să îmbrăcăm și să hrănim cât mai mulți copii, dar și să îi învățăm pe cât mai mulți să citească. Acum am ajuns la grad de abandon școlar aproape de zero și noul obiectiv este ca cei mai mulți dintre ei să ajungă la liceu. Cunoaștem nevoile lor prin petrecerea timpului în comunitate, arătând că ne pasă, fiind consecvenți și constanți în abordarea noastră, construind încredere.



| Aria geografica
    6

| Rezumat
    Primăria Nucșoara, Primăria Lerești

| Date beneficiari direcţi
    400 de copii din comunități vulnerabile, de la 3 la 18 ani

| Activitati
    Principalele activități: activități educaționale, lecții online și offline, grădiniță, tabere, ateliere creative, cursuri vocaționale, controale medicale, activități logistice, distribuții de alimente și îmbrăcăminte, ghiozdane echipate cu rechizite, sport, instalări și reparații IT, mese calde. Am dezvoltat și îmbunătățit un proces de pregătire a voluntarilor. Procesul a fost gândit pornind de la prima interacțiune a voluntarului cu Casa Buna până în momentul în care acesta decide sa se retragă.
Voluntarul își poate exprima interestul aplicand pe site-ul nostru: https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/voluntariat/
La scurt timp după ce aplică, primește un email în care este invitat la un training lunar de onboarding. Lunar, Corina Olteanu, expertul nostru educațional, susține traininguri de onboarding. Obiectivele sunt: expunerea tuturor activităților Casei Bune, unde avem nevoie de ajutor, cât și realinierea așteptărilor în raport cu copiii cu care vor lucrat.
După training voluntarii sunt incluși într-un grup general de WhatsApp, iar în funcție de preferințe sunt adaugati în grupurile specifice activităților pentru care au optat (lecții online/offline, sport, logistică, organizare de evenimente etc.). Pentru voluntarii meditatori, care optează să facă lecții online 1:1 cu un copil, urmează un training urmat de o întâlnire video cu copilul cu care va începe lecțiile. Programul activităților offline este anunțat constant, iar voluntarii sunt invitați să se inscrie.


| Rezultatele proiectului
    În 2022 în jur de 500 de voluntari și-au donat timpul liber activităților Casei Bune. Aceștia au contribuit la activități precum:
Lecții online și offline 1:1. Săptămână de săptămână, în jur de 350 voluntari și 350 copii s-au logat online, o dată sau de două ori pe săptămână și au făcut lecții. 14,600 ore de educație online și offline au avut loc în 2022.
Controale medicale. O echipa de medici pediatri, oftalmologi și stomatologi voluntari au consultat copiii în 2022. 29 de cadre medicale și-au donat timpul și expertiza lor în folosul copiilor venind cu noi în caravane oftalmologice sau primind la ei în cabinete copiii.
Transport copiii. Fie ca este vorba despre tabere la mare, la munte sau la Casa Bună sau de transportul copiilor de la școala 136 la Casa Bună sau către cabine medicale, toate drumurile au fost făcute cu ajutorul voluntarilor Casei Bune.
Bucătari la Casa Bună. Avem norocul să avem o echipă fabuloasă de voluntari care gătesc pentru copii sănătos și gustos ori de câte ori este nevoie.
Hamali la Casa Bună. Indiferent dacă a fost vorba de transportat donațiii, dacă a fost nevoie de răbdare pentru sortat hainele donate, de mușchi puternici pentru cărat mobilă sau de nervi tari pentru făcut ordine în depozit, fără excepție, am putut conta pe gașca noastră de hamali.
Profesori voluntari. Datorită unui grup inimos de profesori,am putu face un program de meditații pentru clasa a VIII-a, pentru a încuraja și să susține copiii să meargă la liceu.


| Bugetul
    Voluntarii Casei Bune optează pentru una sau mai multe dintre activitățile cu copiii, în funcție de disponibilitate. LEI

| Parteneri
     Bucuresti, Ilfov (Jilava), Judetul Arges (comunele Nucsoara, Leresti, Campulung)

| Despre organizator
    

| Website proiect
    În 2022 deja nu ne mai aflăm în contextul pandemiei iar oamenii se întorceau la birouri, la viața lor de dinainte. Timpul alocat voluntariatului a scăzut, iar puținul timp pe care voluntarii îl mai puteau oferi trebuia fructificat la maxim pentru a putea asigura în continuare suport copiilor, mai ales pe partea educațională. O alta provocare din care am învățat a fost cea a așteptărilor foarte mari cu care voluntarii intră în program. Acestea trebuie balansate cu realitatea încă din timp pentru a diminua socul pe care aceștia îl au în momentul în care descoperă decalajele educaționale ale copiilor și care pot duce la demotivare. O altă provocare este numărul mare de voluntari. Pe măsură ce am crescut ne-a fost greu sa menținem conexiunea umană cu toți, să ne asigurăm că toți primesc sprijinul 1:1 de care au atâta nevoie.




Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->