close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vreau in clasa a 9-a



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Conform statisticilor nationale si europene:

- Gradul de analfabetism functional a atins cote maxime in Romania, conform rezultatelor testului PISA (2018): 44% dintre elevi nu inteleg ce citesc.
- In 2019, 73,12% dintre absolventii de clasa a VIII-a prezenti la Evaluarea Nationala au luat note peste 5, acesta fiind cel mai mic procent din ultimii 5 ani.
- Conform unor date statistice din anii anteriori, pana la 80% din mediile sub 5 la Evaluarea Nationala sunt obtinute in mediul rural.
- Este adevarat ca abandonul scolar in Romania a ajuns la 16,4%, cel mai mic procent din ultimii zece ani dar se mentine ridicat cu aproape 6 puncte procentuale peste media Uniunii Europene. Ratele de abandon sunt mai inalte in zonele rurale (25,4%).

Surse: Ministerul Educatiei si Cercetarii; PISA (Programme for International Student Assessment); Eurostat


| Scopul proiectului
    „Vreau in clasa a 9-a” este un program de traditie, fiind initiativa cu cel mai mare succes a fundatiei. Din 2008 si pana in prezent, progamul a schimbat destinele a peste 1700 de elevi.
Obiectivul prinicipal al programului este cel de a reduce rata abandonului scolar si a creste numarul absolventilor de gimnaziu din mediul rural care frecventeaza un liceu si isi finalizeaza studiile. Bursele acordate prin program ii ajuta pe copiii din mediul rural sa mearga la liceu si, prin cresterea anuala a numarului de beneficiari, reusesc sa reduca decalajele in educatie dintre rural si urban.


Vreau in clasa a 9-a Vreau in clasa a 9-a Vreau in clasa a 9-a

| Aria geografica
    Judetele Cluj, Dolj, Iasi, Vaslui, Ialomita si Valcea

| Rezumat
    Unu din patru elevi din Romania fie nu merge deloc la scoala, fie a abandonat-o. Fiecare bursa oferita in cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a” si fiecare metoda de sprijin din program reprezinta o sansa in plus la un viitor mai bun.

„Vreau in clasa a 9‐a” este unul dintre programele cele mai longevive ale fundatiei World Vision studiile la liceu. Se adreseaza absolventilor de gimnaziu din judetele Cluj, Dolj, Iasi, Vaslui, Ialomita si Valcea care au trecut de Evaluarea Nationala, care doresc sa isi continue studiile, dar care au nevoie de sustinere financiara pentru a reusi sa frecventeze cursurile.

Participantii din program sunt alesi in functie de performantele scolare, pe baza unui angajament scris (parintii sunt si ei responsabilizati, angajandu-se sa-si sprijine copiii, iar copiii isi iau angajamentul de a-si continue studiile), precum si dupa o analiza a situatiei sociale a familiei.

In cei 12 ani de existenta (2008-2020), programul a sustinut in total peste 1.700 de absolventi de liceu. Peste 360 bursieri inscrisi in program pana acum au urmat si cursuri universitare, in specializari precum matematica, constructii de masini, marketing, arte plastice, geografie, drept, telecomunicatii, finante-banci, medicina veterinara, medicina, asistenta sociala sau drept (politie).

Rezultatele programului in anul scolar 2018-2019 sunt remarcabile: rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat pentru absolventi a fost cu peste 5 procente mai mare decat cea la nivel national.

In anul școlar 2018-2019, programul a sprijinit 701 bursieri. Bursierii care au finalizat studiile liceale au avut o rata de promovare la bacalaureat de 81,13%, comparativ cu media nationala de 75,5%.


| Date beneficiari
    In 2019, programul a sprijinit 701 bursieri. Pe langa beneficiarii directi ai programului, familiile, parintii acestora au beneficiat de un sprijin care cu greu poate fi cunatificat: acela de a sti ca, in ciuda situatiei lor financiare, copiii nu sunt nevoiti sa abandoneze scoala si visul de a avea o cariera.

| Date beneficiari
    Familiile bursierilor programului Vreau in clasa a 9-a

| Activitati
    Programul ofera burse de sprijin pentru a-i ajuta pe copiii din mediul rural lipsiti de posibilitati materiale sa isi continue studiile la liceu.
Fiecare bursier, elev în clasele IX-XII, primeste o suma lunara pentru cheltuielile legate de masa, cazare, transport, rechizite sau imbracaminte. Ce ofera programul:
- Bursa in bani care contribuie la plata caminului sau a transportului zilnic;
- Rechizite si manuale;
- Sprijin pentru participarea la concursurile scolare;
- Echipamente si materiale informative pentru copiii cu inclinatii deosebite;
- Imbracaminte si incaltaminte;
- Consiliere individuala sociala si scolara, precum si sprijin individualizat, inclusiv pentru gestionarea bugetului;
- Meditatii

Cost lunar per elev este de 250 de lei, din care 215 lei (86%) reprezinta costuri directe (bursa lunara, activitati educative etc.), 35 lei (14%) sunt costuri indirecte, de promovare a programului si pentru relatia cu donatorii.
Bursele sunt acordate pe o perioada de 9 luni elevilor selectati in program, dar pe langa acest sprijin financiar direct, fundatia acorda beneficiarilor consiliere si sprijin individual pentru a se integra in noul mediu scolar, organizeaza activitati educative si de dezvoltare personala, prin care bursierii deprind abilitati de comunicare si de lucru in echipa, dar si tabere de vara organizate anual. Bursierii sustin ca ajutorul financiar si logistic acordate in cadrul programului sunt completate de ajutorul moral primit din partea profesionistilor WVI.


| Rezultatele proiectului
    Atunci cand copiii din mediul rural primesc o sansa in plus sa rupa cercul saraciei prin educatie, noi toti avem o sansa in plus. Prin programul „Vreau in clasa a 9-a”, sprijinim prevenirea abandonului scolar, contribuim la cresterea nivelului de educatie a copiilor din mediul rural, ii ajutam sa descopere o profesie sau o meserie si sa se specializeze pentru a deveni cetateni pregatiti pentru ziua de maine.

De la un an la altul, programul a crescut ca numar de beneficiari si donatori, dar si ca impact in comunitati. Mare parte dintre copii care au facut parte din primele generatii de bursieri s-au intors in comunitate ca profesori, educatori, specialisti in diverse domenii si au adus un plus de valoare in cadrul acestora.


| Bugetul
    2300000

| Parteneri
    World Vision Romania impreună cu alte 25 de companii, fundatii si asociatii partenere: KFC, Pizza Hut, Baneasa Shopping City, Penny Market, Pepco Romania, Procter & Gamble, Aerzen, AG Comexim, Annabella, Asociatia Impreuna pentru o viata, ATORG, Asociatia Sf. Vasile, Avenor, Dr. Reddy’s, Roche, Mars, Reinert, Diana, Steelcase, Sykes, Ullink, Vetro, Spera Foundation, Rockland US, San Carlos US, Cargill.

| Website proiect
    https://worldvision.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->