Participanti & Proiecte
Lumini Nordice: Scoala de Vara de Studii Baltice si Nordice
|
Organizator: Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Proiectul nostru a pornit de la realitatea ca publicul roman, mai ales cel tanar, poseda in cel mai bun caz cunostinte fragmentare, adeseori chiar distorsionate, cu privire la realitatile sociale, economice, culturale si politice din Scandinavia si la conexiunile, relatiile si transferurile dintre aceasta regiune si spatiul romanesc, in vreme ce cunoasterea cu privire la Tarile baltice se gaseste inca la un nivel incipient. Confruntat cu ofertele noastre culturale (expozitii, carti, conferinte, mese rotunde, cursuri etc.), publicul tanar a reactionat deosebit de favorabil, dar totodata si surprins, in conditiile in care istoriile si geografiile publice, memoria sociala, mass-media nu-l pregatisera suficient pentru aceasta intalnire. Acesta este contextul in care a fost gandit acest proiect si acestea au fost nevoile identificate de ARSBN.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului cultural este de a dezvolta din punct de vedere cognitiv si al competentelor si abilitatilor tinerii elevi si studenti in ceea ce priveste cultura si civilizatia din spatiul nordic si baltic, de a-i pune in fata unor noi provocari care vor contribui la dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in domeniul culturii, a competentelor civice, antreprenoriale, de exprimare culturala, de relationare interculturala si de a le deschide noi orizonturi celor din grupurile vulnerabile din Romania, inclusiv minoritatilor nationale.
| Aria geografica
Bucuresti, Iasi/Iasi, Comanesti/Bacau, Botosani/Botosani, Galati/Galati, Vaslui/Vaslui, Focsani/Vrancea, Campina, Sinaia, Ploiesti/Prahova, Targoviste, Pucioasa, Moreni, Gaesti, Razvad/Dambovita, Babadag/Tulcea, Roman, Targu Neamt/Neamt, Odorheiu Secuiesc/Harghita, Nisporeni, Chisinau/Republica Moldova etc.
| Rezumat
Proiectul a pornit de la realitatea ca publicul roman, mai ales cel tanar, poseda in cel mai bun caz cunostinte fragmentare, adeseori chiar distorsionate, cu privire la realitatile sociale, economice, culturale si politice din Scandinavia si la conexiunile, relatiile si transferurile dintre aceasta regiune si spatiul romanesc, in vreme ce cunoasterea cu privire la Tarile baltice se gaseste la un nivel incipient. Confruntat cu ofertele noastre culturale (expozitii, carti, conferinte, mese rotunde etc.), publicul tanar a reactionat deosebit de favorabil, dar totodata si surprins, in conditiile in care istoriile si geografiile publice, mass-media etc. nu-l pregatisera indeajuns pentru aceasta intalnire. Institutia scolii de vara si-a propus sa schimbe aceste realitati si sa le ofere tinerilor din Romania posibilitatea de a privi, an de an, spre dinamica evolutiilor culturale, sociale, politice, economice, de politica externa trecute si prezente din Europa Nordica si Baltica ca observatori avizati, de a fi capabili sa inteleaga, prin prisma cunostintelor pe care deja le poseda din analizele asupra fenomenelor romanesti si europene, prin comparatie, modul in care aceste regiuni s-au raportat la unele dintre provocarile modernitatii: crearea unei societati a cunoasterii, rezolvarea conflictelor generate de fenomenul alteritatii, locul culturii si educatiei intre prioritatile lor nationale, provocarea pe care o resimt statele mici situate intr-un mediu dominat de marile puteri, integrarea europeana etc. 50 de studenti si elevi, din care peste o treime provenind din medii defavorizate, au parcurs cursurile si programele noastre culturale si sociale si si-au insusit cunostinte fundamentale cu privire la limbile, cultura, relatiile internationale, istoria regiunilor nordice.
| Date beneficiari
Beneficiarii au fost implicate in toate activitatile din etapa a II-a si a III-a a proiectului: acestia si-au ales in mod liber cursurile, a fost incurajata participarea activa in timpul cursurilor si seminariilor, au fost implicati in organizarea si desfasurarea serilor tematice dedicate fiecarei tari nordice si baltice in parte, au participat la dezbaterea cu privire la modelul finlandez si nordic de educatie si de biblioteci publice, iar in final au completat un amplu formular de feedback pentru fiecare actiune in parte si pentru scoala de vara in ansamblul acesteia, urmand ca aceste idei ale lor sa contribuie la imbunatatirea activitatilor si programelor noastre.
| Rezultatele proiectului
Proiectul si-a atins obiectivele stabilite, lucru atestat si de feedback-ul primit din partea participantilor. Credem ca cea mai buna descriere a rezultatelor o putem realiza culegand aleatoriu cateva dintre opiniile participantilor exprimate in formularul anonim de feednack:
Feedback 1: Organizarea a fost foarte buna, atmosfera calda, primitoare, formatorii foarte buni au stiut cum sa se apropie de noi si sa explice pe intelesul tuturor, avand in vedere ca venim din medii educationale atat de diferite. M-am simtit ca intr-o mare familie, am invatat, m-am distrat, am legat prietenii. A fost unul dintre cele mai frumoase proiecte la care am participat si doresc sa ma inscriu si la editiile viitoare.
Feedback 2: Formatorii, colegii, organizatorii, atmosfera, mancarea, ospitalitatea mi-au placut enorm. Mi s-a trezit dorinta de a studia mai departe, de a cauta, de a ma interesa cu privire la ce se intampla in spatiul nordic si baltic. Inainte, pentru mine, acest spatiu era o necunoscuta. Va multumesc din suflet pentru oportunitatea pe care ne-ati oferit-o!
Feedback 3: Ceea ce mi-a oferit scoala de vara este inestimabil. Pe langa faptul ca am avut parte de o sedere confortabila si de cursuri de calitate, am primit si imboldul de a studia mai departe in domeniile abordate de scoala de vara, mai ales in domeniul limbilor studiate cu aceasta ocazie.
| Bugetul proiectului (in RON)
61784,38
| Parteneri
Administratia Fondului Cultural National, Niro Investment Group, Ambasada Finlandei la Bucuresti, Ambasada Lituaniei la Bucuresti, Ambasada Regatului Norvegia la Bucuresti, Consulatul Onorific al Republicii Letonia, Editura Cetatea de Scaun, Universitatea Valahia Targoviste, Colegiul National etc
| Website-ul proiectului
http://www.arsbn.ro/lumini-nordice.htm