close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Geeks for Democracy



| Organizator:
    Asociaţia Geeks for Democracy (G4D)
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Importanta cetateniei active in modelarea societatii este incontestabila: 2016 si 2017 au dovedit din plin asta in Romania si in lume. G4D a pornit din nevoia vitala de a implica oamenii in treburile cetatii, de la observarea alegerilor si pana la sustinerea campionilor civici prin donatii. Cu ajutorul ONG-urilor partenere, am debutat cu FiecareVot si am generat o mobilizare unica in 27 de ani: peste 2000 de observatori independenti inscrisi, inclusiv jurnalisti, bloggeri, antreprenori cunoscuti. In 2017, OUG13 a scos sute de mii de romani in strada; ca sa se simta o comunitate, G4D i-a unit cu insignele #rezist si le-a dat o voce intr-un sondaj independent. Pentru ca o democratie functionala costa timp si bani, G4D a creat un fond care sa finanteze transparent și participativ proiectele si implicarea sustenabila a inovatorilor civici.

| Scopul proiectului
    Scopul G4D a fost sa rezolve anumite probleme din spatiul public prin implicarea celor cu o traiectorie profesionala care le-a adus o anumita experienta, un anumit mod de a vedea lumea, de a structura proiectele in care se implica. Nascut in an electoral, primul obiectiv a fost monitorizarea independenta, impartiala, cu o acoperire cat mai mare a alegerilor parlamentare din 2016. In 2017, obiectivul a fost initial o reactie civica de rezistenta la asaltul impotriva justitiei. Pentru sustenabilitate dincolo de protestele de strada, G4D a infiintat FpD si continua sa genereze implicare sociala.

Geeks for Democracy Geeks for Democracy Geeks for Democracy

| Aria geografica
    Localități din România (inclusiv Bârlad, Sf. Gheorghe, comune din Vaslui și Teleorman) și din diaspora (majoritatea capitalelor europene, dar și Montreal, Osaka, Washington).

| Rezumat
    Dupa alegerile locale din iunie 2016, la initiativa lui Catalin Tenita, profesionisti din IT&C si digital, comunicare, mediul ONG au format un grup online – Geeks for Democracy (G4D) – uniti de interesul de a impulsiona viata civica in Romania. Grupul (orizontal, neomogen, deschis oricui) a ajuns de la cativa zeci de membri initial la cca 1000.
Pentru ca punctul nodal al implicarii civice este votul, primul proiect G4D s-a conturat firesc in jurul alegerilor parlamentare si a vizat monitorizarea procesului electoral. Obiectivul: un observator independent in fiecare sectie de vot (peste 18000), pentru ca «FiecareVot conteaza!».I Cu buget 0 si cu 20 de voluntari part-time, FiecareVot a atras parteneri, a dezvoltat site, blog, pagina de Facebook, materiale de promovare online, testimoniale video, newslettere, traininguri si o aplicatie online pentru observatori. Cel mai important rezultat FiecareVot: peste 2000 de observatori independenti inscrisi, cca 1300 prezenti in sectii de votare din tara si diaspora. OUG 13 a scos comunitatea G4D in strada si a condus la cresterea organica a membrilor la peste 10000. In timpul protestelor, G4D a comandat primul sondaj independent relevant national cu privire la criza politica. S-au produs si distribuit cca 40000 de insigne #rezist in Bucuresti, provincie si in diaspora. In martie 2017, am lansat primul fond civic din Romania - Fondul pentru democratie - si excusiv din donatii am finantat 13 proiecte care contribuie la buna guvernare, educație și participare civică și politică, echilibrul puterilor în stat, jurnalism independent, combaterea manipulării presei și a “adevărurilor alternative”. G4D a devenit un marketplace de implicare civica, o comunitate care functioneaza si poate fi un nucleu pentru proiecte civice variate.


| Date beneficiari
    Beneficiarii proiectelor (18.881.604 cetateni romani cu drept de vot) in cazul FiecareVot, 13 organizatii, initiative civice si jurnalisti la FpD)

| Date beneficiari
    ~22.000.000 de cetateni romani (cf Institutul National de Statistica, februarie 2017), prin contributia G4D la probleme specifice, cu implicatii sociale majore (ex. alegeri corecte, finantarea proiectelor civice).

| Activitati
    G4D este un grup eterogen de profesionisti care se implica voluntar in varii proiecte, in functie de experienta, interes, timpul disponibil.
Activitatea se structureaza in functie de proiectul realizat si poate sa nu implice toti mmembrii comunitatii. Cele doua proiecte complexe sunt FiecareVot ;i Fondul pentru democratie (FpD).
FiecareVot s-a desfasurat in 4 etape: 1. planificare: echipa si parteneri, pregatire site/blog/pagina Facebook/design si branding/materiale de promovare etc. 2. inscriere observatori, verificare, acreditare 3.promovare 4. observarea alegerilor si evaluare.
Pentru alte actiuni: insignele #rezist, frame Fb de multumire fata de magistratii care s-au opus legilor justitiei, litere volumetrice protest, unul dintre membri propune ideea pe unul dintre canale - de obicei, forumul sau grupul de FB - si se formeaza ad-hoc o echipa. Daca este cazul, se solicita donatii, parteneri, alte resurse pe pagina G4D si prin comunicare interpersonala a membrilor, iar comunicarea si promovarea sunt etapele urmatoare.
Exista o serie de activitati ce presupun crearea de continut ex. scrisori deschise, pozitii publice - opiniile se supun la vot online pe grup si ulterior membrii voluntari redacteaza texul propriu-zis.
FpD a fost realizat exclusiv voluntar, cu buget 0 initial si aceeasi metodologie etapizata ca FiecareVot. Noutatea este replicarea proiectului, cu un test financiar si doua runde de finantare incheiate deja.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile G4D s-au vazut din 11 decembrie 2016, prin monitorizeaa peste 2000 de sectii de vot cu sprijinul observatorilor independenti FiecareVot si continua si azi cu FpD si proiectele cotidiene. ONG-urile partenere au beneficiat de un sprijin major in indeplinirea misiunii lor, iar concluziile proiectului comunicate autoritatilor responsabile pot genera schimbari la organizarea scrutinului urmator. Activitatea, vizibilitatea si implicit longevitatea G4D constituie un exemplu si o inspiratie pentru multi romani, ducand la promovarea si perpetuarea ideii de civism si implicare sociala.
Prezenta observatorilor FiecareVot in sectiile de votare, numarul de participanti la proteste purtatori de insigne #rezist, respondentii la sondaj, cele 120 de proiecte depuse pentru finantare FpD - toate impresioneaza prin implicarea voluntarilor incantati sa auda despre proiect. G4D a contribuit la schimbari de atitudine, de implicarie civica in randul unor persoane pana atunci nepreocupate de teme similare. Numerosi bloggeri, antreprenori, profesionisti din IT, digital, comunicare au fost observatori sau au participat la alt proiect G4D (ex.donator) si au promovat proiectul atat oficial, cat si la nivel interpersonal: familiei, prietenilor, colaboratorilor.
Un important efect G4D este cresterea la peste 10.000 de membri. Primul proiect al grupului a fost testul care a convins, dovada ca initiativele civice pot aduce schimbarea pe care ne-o dorim. Raspunsul pozitiv primit de FpD(al doilea proiect major) este inca un efect al increderii generate de G4D.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    Asociatia TechSoup Romania, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democratiei, Code for Romania, Cult Research, DC Communication, Documentaria, Expert Forum, Funky Citizens, Miliția Spirituală, Observatorul Electoral, Rogalski Damaschin PR.

| Website proiect
    https://g4d.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->