Participanti & Proiecte
Academia Rowmania - Sezonul de activitati 2018
|
Organizator: "Ivan Patzaichin - Mila 23" Association |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVATIE |
Din cele mai vechi timpuri, raurile au fost sursa de dezvoltare pentru orase, jucand un rol important in viata cotidiana. Cand orasul a crescut, raul s-a transformat in infrastructura cu simplu rol utilitar, pierzandu-si rolul primordial si relatia speciala pe care o avea cu locuitorii orasului. Din acest motiv proiectul a vrut sa scoata in evidenta potentialul pe care il au raurile interioare. Este un indemnand lansat bucurestenilor de a se reconecta la Dambovita ca resursa de dezvoltare, de identitate locala, de patrimoniu local natural, avand ca sursa de inspirație exemplul propriu al lui Ivan Patzaichin.
Academia incurajeaza practicarea sporturilor pe apa, in 2018 avand obiectivul de a transforma un segment al Dambovitei in apa navigabila, demonstrand bucurestenilor ca se pot bucura de natura, chiar in inima orasului.
| Scopul programului
Scop: angrenarea comunitatii locale intr-un exercitiu de descoperire, pretuire si protejare a Dambovitei, cu accent pe valoarea peisajului urban/natural. Comunitatea isi va „asuma” raul ca element identitar si va simti responsabilitatea protejarii sale, constientizand conceptul de retea organica a raurilor din Romania si a potentialului hidrografic.
Obiective specifice:
- promovarea Dambovitei ca actor in viata bucurestenilor
- promovarea miscarii in aer liber
- promovarea unui stil de viata sanatos
- pastrarea curata a apei raului, precum si a mediului inconjurator
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Inca din 2012, Asociatia a redefinit spatiul dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirii si l-a redat bucurestenilor pentru activitati recreative, miscare in aer liber si agrement pe apa. Adiacent albiei raului a functionat o platforma de socializare si petrecere a timpului liber, sustinuta de amenajarile moderne ale malului realizate in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti, transformand spatiul in prima zona de tip faleza din centrul Bucurestiului.
Pe 16 iunie Academia a lansat sezonul 2018 de activitati, o academie in aer liber care are rolul de a informa, educa, distra si stimula. Au fost organizate plimbari cu canotcile, placile de SUP si caiacele, sesiuni de Yoga, competitii sportive, concerte, prioectii de filme si alte activitati, care au avut loc pe mal, pe apa sau pe scena plutitoare instalata. Evenimentele s-au bucurat de mare succes la public, atragand mii de participanti, si au beneficiat de o larga acoperire media.
Pana la finalul lunii septembrie am redat aceasta portiune de Dambovita si malurile ei orasului, intr-o incercare de recuperare a unui spatiu public care, pe nedrept, si-a pierdut identitatea si frumusetea. Pe toata perioada verii, in fata Bibliotecii Nationale, publicul s-a bucurat de zone de relaxare pe pontoane plutitoare.
Proiectul a atras atentia asupra rolului raului in oras, oferind bucurestenilor prilejul de a vedea Dambovita ca pe un spatiu public, in mijlocul orasului, in care se pot simti aproape de natura si pot realiza cat de important este sa o protejezi. A fost creat un spatiu public dedicat miscarii in aer liber, agrementului, dar mai ales invatarii de lucruri noi. Putin cate putin, Dambovita incepe sa devina un rau demn de o capitala europeana, urmand exemplul oferit de raurile din orase precum Paris sau Ljubljana.
| Date beneficiari
15.000 de participanti la activitati, cu o medie de 20 de vizitatori de luni până vineri, 50 în zilele de week-end și peste 1.000 la evenimente, lor adaugandu-se si persoanele care treceau pe faleza
| Date beneficiari
comunitatea locala si persoanele la care au ajuns evenimentele Facebook (un engagement de 11.000 de persoane, au fost văzute de peste 68.000 de persoane și un reach de aproximativ 1.000.000 de persoane)
| Activitati
Zilnic au fost organizate plimbari cu placile de SUP si cu canotcile. Cei care nu vaslit s-au bucurat de apa de pe pontoane, in spațiile special amenajate. In week-end-uri au fost organizate evenimente speciale – concerte (CTC si Happy Gutenberg; URMA; Moonlight Breakfast; Mara, Chill D si Mandela Gajol; raku x romaN si Guess Who, etc.), diverse activitati sportive si concursuri (Descopera Rowmania), proiectii de filme documentare si de meciuri din Campionatul Mondial si targuri. In timpul evenimentelor au fost organizate activități si ateliere tematice pentru copii - decorarea unor barcuțe origami sau pictarea unor tablouri de vara. Yoga as a lifestyle, susținatori ai conceptului de miscare in natura, au tinut de-a lungul verii mai multe cursuri de yoga pe ponton. Participantii la evenimente au avut ocazia sa ia lectii si sa testeze plimbarile cu caiacul, cu ajutorul celor de la Barci in bagaje. PMB s-a alaturat Academiei cu o serie de activitati dedicate Zilelor Bucurestiului.
Evenimentele desfasurate au fost aplicate pe formate testate anterior, diversitatea lor avand la baza si dorinta de a arata bucurestenilor vasta arie de activitati care pot fi desfasurate in jurul apei si pe apa, incurajandu-i astfel sa le intregreze in viata de zi cu zi. Pentru buna desfasurare a acestora au fost facute demersuri pentru obtinerea autorizatiilor necesare si au fost incheiate atat parteneriate cu companii private, cat si cu institutii de stat care au rol de stakeholderi in zona.
| Rezultatele programului
Prin activitatea desfasurata Asociatia Ivan Patzaichin a creat in centrul Bucurestiului o zona in care locuitorii pot desfasura activitati recreative, miscare in natura si agrement pe Dambovita. Pentru cei care doreau sa se bucure de apa de pe uscat au fost instalate pontoane pe care se puteau relaxa. A fost atrasa atentia asupra importantei miscarii in aer liber si a ecoturismului, oferind bucurestenilor prilejul de a vedea Dambovita ca pe un spatiu public, in mijlocul orasului, in care se pot simti aproape de natura si pot realiza cat de important este sa o protejezi.
Cetatenii au constientizat nevoia responsabilizarii fata de resursa apa, prevenirea poluarii apelor ce duce la pastrarea curata a acesteia si au descoperit nevoia si beneficiile desfasurarii de activitati in jurul apei. Evenimentele au generat si coeziune în comunitatea locala, participantii putand socializa, intra in competiție, putandu-se bucura de vaslit.
In acelasi timp, proiectul a deschis apetitul crearii unor astfel de spatii si in alte zone din Bucuresti si a determinat constientizarea potentialului de dezvotare locala pe care il are Dambovita.
| Buget
325000
| Parteneri
Proiectul este initiat de Asociatia Ivan Patzaichin cu Sup Academy Romania. Activitatile sezonului 2018 al Academiei Rowmania au fost sustinute de Kaufland Romania. Parteneri in proiect sunt Biblioteca Nationala a Romaniei, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement. Cu sprijinul: DC Communication, Raiffeisen Bank, AQUA Carpatica, Alro Slatina, Apele Romane, Societatea Romana de Radiodifuziune si BucurestiFM.
| Website program
https://www.facebook.com/AcademiaRowmania/ (nu exista un website al proiectului)