close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Amenajare Cabinet Medical Scolar prin programul Rompetrol ,,Impreuna pentru Fiecare"



| Organizator:
    Habitat pentru Umanitate Beius
| Categorie:
    Proiecte si campanii de CSR
| Problema de fond
    In fiecare zi de scoala, 5000 de elevi cu varste intre 7 si 18 ani, vin la scolile din Beius, din cele 80 de sate din zona. Oraselul Beius are 13000 de locuitori din care 3000 lucreaza in Spania si Italia, copiii acestora raman in grija bunicilor sau a altor rude. Absenta parintilor, viata grea din mediul rural si saracia contribuie la o sanatate precara a copiilor, mai ales a celor din clasele 1 - 4 care isi schimba ritmul de viata, indata ce incep scoala: fac naveta de 5 - 30 km zilnic, au o alimentatie dezordonata, sunt privati de somn, primesc indrumare sumara in familie, duc dorul parintilor si trebuie sa se adapteze unui mediu social complet nou. De aceea s-a optat pentru intarirea acestui serviciu medical consistent chiar in incinta Scolii Generale. Desigur, s-au analizat initial datele statistice de la Directia de Sanatate Bihor.

| Scopul proiectului
    Proiectul numit si ,,Educatie si Sanatate in Scoala" a dorit sa mobilizeze resurse locale si sa coalizeze comunitatea in rezolvarea unei probleme importante si care afecteaza viitorul: sanatatea copiilor scolari. Principalul obiectiv a fost functionarea acestui cabinet medical capabil sa acorde copiilor servicii medicale la standarde ridicate. Un alt obiectiv a fost educatia pentru sanatate inca de la varsta scolara, in completarea educatiei din familie. S-a dorit implicarea administratiei locale si participarea masiva a voluntarilor in acest proiect, activati si indrumati de catre Habitat.

Amenajare Cabinet Medical Scolar prin programul Rompetrol ,,Impreuna pentru Fiecare" Amenajare Cabinet Medical Scolar prin programul Rompetrol ,,Impreuna pentru Fiecare" Amenajare Cabinet Medical Scolar prin programul Rompetrol ,,Impreuna pentru Fiecare"

| Aria geografica
    Locala

| Rezumat
    Habitat pentru Umanitate Beius in parteneriat cu Primaria Beius si cu finantare din partea companiei Rompetrol au realizat cel mai modern cabinet şcolar din municipiu. Cabinetul medical functioneaza în incinta Scolii Generale cu clasele I-VIII Ep. Nicolae Popoviciu şi la realizarea lui au fost implicati voluntari coordonati de specialistii constructori ai asociatiei Habitat. Finantarea a fost asigurata de Rompetrol prin programul national „Impreuna pentru fiecare” la care au concurat numeroase proiecte din toată ţara. Scoala din Beius se afla printre cele 20 de proiecte care au primit ajutorul Rompetrol in 2010. Comunitatea beiuseana are acum un cabinet medical scolar conform standardelor europene si servicii medicale de calitate acordate elevilor si profesorilor. In partea a doua a proiectului a avut loc o campanie de constientizare a elevilor cu privire la importanta educatiei sanitare pentru intreaga lor viata. Au avut loc intalniri ale elevilor cu reprezentanţi ai Directiei de Sanatate Publica Bihor in care au fost abordate trei teme: 1. Combaterea obezitatii care apare tot mai des la varste fragede. S-au prezentat doua ore interactive despre piramida alimentelor, despre cantitatea, calitatea si importanta alimentelor pentru sanatatea fiecaruia. 2. Măsuri de prevenire şi combatere a gripei si virozelor respiratorii 3. Rolul sportului, a activitatilor recreative in mentinerea sanatatii; constientizarea si stimularea adolescentilor pentru practicarea sportului, a exercitiilor fizice. Rompetrol a decis sa restituie o parte din profit pentru dezvoltarea comunitatii Beius.

| Date beneficiari
    Beneficiarii au interactionat cu responsabilii de proiect, cu voluntarii si cu invatatorii si profesorii lor, pe tot parcursul constructiei. Scolarii au realizat in orele de desen mici daruri de multumire pentru voluntari, cu tema de educatie si sanatate. Au inmanat diplome de recunoastere si au fost prezenti la inaugurare. De asemenea, 140 de elevi ai scolii au participat la 3 sesiuni de educatie pentru sanatate sub indrumarea invatatorilor si profesorilor lor. Specialistii de la Directia de Sanatate Publica Bihor s-au bucurat sa interactioneze cu scolarii, a fost o noutate pentru ambele parti si au decis sa continue si sa dezvolte acest demers.

| Rezultatele proiectului
    Cea mai importanta realizare este implicarea mare a comunitatii si mobilizarea voluntariatului local, ceea ce a condus la realizarea cabinetului medical in timp scurt si la standarde ridicate. Primaria si Habitat au exersat acest parteneriat si au simtit valoarea mare a colaborarii intre administratie locala si ONG in proiecte sociale. Voluntarii au simtit ca sta in puterea oamenilor sa rezolve problemele locale. Implicarea Rompetrol a creat premisele ideale prin asigurarea finantarii si a catalizat participarea comunitatii. Prin acest proiect, Grupul Rompetrol demonstreaza inca o data angajamentul sau pe termen lung pentru dezvoltarea si sustinerea comunitatilor locale. Finantarea acordata de catre Rompetrol a incurajat si sprijinul firmelor locale, dupa puterea fiecaruia, cu donatii de materiale de constructie si servicii profesionale: instalatiile de apa-canal, de electricitate, montaj gresie-faianta. Medicul si asistenta cabinetului au participat la proiectarea cladirii pentru a fi cat mai functionala, prietenoasa si optimizata pentru scolari. O alta componenta a proiectului a constat in organizarea a trei seminarii de informare a elevilor din scolile din municipiul Beius asupra necesitatii unei alimentatii sanatoase si a efectuarii de controale medicale preventive. 850 de elevi au acces la servicii medicale in incinta scolii si sunt informati despre sanatate. 150 de voluntari au contribuit cu 2000 ore de munca la acest proiect. 5000 de beiuseni au urmarit in ziare si televiziunea locala sau au aflat de la copii detalii despre derularea proiectului.

| Argument
    Desi finantarea Rompetrol a vizat 20 de comunitati din toata tara, iar noi facem referire doar la oraselul Beius, prezenta tinerilor voluntari de la scoala elvetiana Le Rosey si a studentilor americani a ridicat mult entuziasmul participantilor.

| Bugetul proiectului (in RON)
    47265

| Parteneri
    Habitat pentru Umanitate Beius/ Primaria Beius/ Rompetrol

| Website-ul proiectului
    http://www.impreunapentrufieca re.ro/blog/?p=721





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes