Participanti & Proiecte
Gradina Bunicii
|
Organizator: Asociația Team Work |
|
Categorie: Protectia mediului |
Grupul tinta principal al acestui proiect este reprezentat de elevii cu varste cuprinse intre 4-12 ani din Bucuresti, iar cel secundar il constituie parintii si cadrele didactice ale acestora.
Asociatia Team Work organizeaza proiectul anual “Gradina Copilului si a Parintelui”-vanatoare de comori in cadrul Gradinii Botanice.Pe un traseu stabilit, copiii sunt asteptati de personaje de poveste si sunt indrumati spre comoara pe baza raspunsurilor acestora la intrebari legate de mediu, ecologie si alimentatie. In cadrul acestor evenimente am identificat lipsa cunostintelor de baza ale copiilor cu privire la mediul inconjurator. Copiii ce traiesc in comunitati puternic urbanizate pierd contactul cu valoarea si cu ceea ce reprezinta un produs proaspat, natural, identificand drept sursa a unei rosii sau a unui mar raftul din supermarket.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost amenajarea unei gradini traditionale romanesti in incinta Gradinii Botanice Bucuresti. Obiectivele specifice ale proiectului au inclus amenajarea unui teren de 1100 m2, decopertarea si recopertarea lui cu 6 tone de pamant fertil si plantarea a 1000 de arbusti, pomi fructiferi si rasaduri. De asemenea, s-a urmarit corelarea activitatilor eco-educative cu evenimentele de mediu – Ziua Biodiversitatii si Ziua Mediului – prin participarea a cel putin 200 de elevi (4-12 ani).
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Copiii din orasele mari ale Romaniei au tot mai putine ocazii sa-si petreaca copilaria in mijlocul naturii si ajung sa cunoasca fructele si legumele doar de pe taraba din piata sau raftul din supermarket. Proiectul isi propune sa contribuie la rezolvarea acestei probleme prin amenajarea, in cadrul Gradinii Botanice Bucuresti, a unei gradini traditionale romanesti. Astfel, am stabilit urmatoarele obiective:
• Amenajarea unui spatiu de 1100 m2 prin plantarea a 1000 de soiuri de arbusti, pomi fructiferi si rasaduri;
• Organizarea a 2 evenimente eco-educative, cu participarea a cel putin 200 de elevi (4-12 ani);
• Implicarea unui numar de 150 de voluntari in activitatile de amenajare si eco-educatie.
Proiectul a inceput cu excavarea terenului si improspatarea acestuia cu pamant fertil si a continuat cu etapa de plantare, fiind implicati voluntari si biologi. Lunile mai si iunie au fost dedicate evenimentelor de eco-educatie (Ziua Biodiversitatii-22 mai, Ziua Mediului-5 iunie), la care au participat copii, parintii lor si grupuri de elevi.
Resursele utilizate in implementarea proiectului sunt: umane (voluntari, biologi) si materiale (unelte de gradinarit, puieti, rasaduri, seminte, fructe si legume pentru activitatile educative).
Prin acest proiect am oferit micilor vizitatori ai Gradinii Botanice un spatiu inedit, in care pot invata ce inseamna un fruct sau o leguma bio si importanta lor pentru un stil de viata sanatos. Am implicat 150 de tineri voluntari in activitatile proiectului, activitati la care au participat peste 1200 de persoane, cu 600% peste obiectivul initial.
| Date beneficiari
Responsabilizarea voluntarilor s-a realizat prin mentinerea unei stranse relatii intre acestia si Asociatia Team Work pe baza informarii constante cu privire la stadiile de desfasurare ale proiectului. In urma fiecarei activitati implementate, voluntarii au fost recompensati cu permise de intrare gratuita in Gradina Botanica, iar copiii care au participat la cele doua evenimente eco-educative au primit diplome, rasaduri si diverse materiale specifice. Referitor la evaluarea intermediara, cat si cea finala, aceasta s-a realizat prin completarea, de catre voluntari, a unor formulare de feedback. Beneficiarii sunt incurajati sa participe si la activitatile urmatoare ale proiectului prin comunicarea noilor etape ale proiectului in newsletterul asociatiei, pe pagina de Facebook, prin e-mail personalizat si prin trimiterea de mesaje in media.
| Rezultatele proiectului
Primul rezultat concret al proiectului a fost introducerea pe harta Gradinii Botanice Bucuresti a unui nou sector tematic, „Gradina Bunicii”. Amenajarea spatiului a facilitat diversificarea circuitului de eco-educatie al Gradinii printr-un spatiu exterior inedit, ce completeaza centrul de educatie ecologica (situat in interior).Cel de-al doilea rezultat al proiectului este legat de modul in care a fost primita „Gradina Bunicii”. Pe parcursul derularii proiectului am reusit sa implicam in activitatile planificate un numar de participanti care a depasit cu 600% obiectivul initial. Este vorba atat de voluntarii implicati in pregatirea gradinii, de copiii ce au participat la evenimente, precum si de parintii care i-au insotit, al caror numar a depasit asteptarile noastre. Acest rezultat cantitativ a fost confirmat si calitativ prin feedback-ul primit din partea voluntarilor prin intermediul formularelor de feedback, precum si prin raspunsurile si impresiile pe care le-am primit din partea parintilor copiilor participanti, mentionand si reactiile acestora.Scopul si obiectivele proiectului au fost atinse urmarindu-se indeaproape un plan de organizare a activitatilor stabilit pentru cele 3 luni de implementare.
Un rezultat neasteptat al proiectului a fost premierea acestuia, la nivel national, drept proiectul cu cele mai spectaculoase rezultate din programul „Spatii Verzi Urbane”. De asemenea, un rezultat al calitatii parteneriatului cu Gradina Botanica Bucuresti a fost continuarea colaborarii pentru inscrierea unui nou proiect in programul Spatii Verzi Urbane 2012.
| Bugetul proiectului (in RON)
9300
| Parteneri
Gradina Botanica
| Website-ul proiectului
www.teamwork.org.ro