close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



D'ale Gurii Dunarii - Festival Gastronomic si Etnocultural



| Organizator:
    Asociatia Salvati Dunarea si Delta
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, sit UNESCO, adaposteste mii de specii si zeci de tipuri de ecosisteme, reprezentand astfel o banca naturala de gene cu valoare inestimabila pentru patrimoniul natural mondial. Protejarea nu implica doar aplicarea unor masuri ecologice, ci si incurajarea dezvoltarii comunitatilor locale, prin sprijinirea afacerilor prietenoase cu natura care pun in valoare traditiile locale. Saracia oamenilor care locuiesc in comunitatile de aici ii face sa apeleze uneori, la mijloace de trai mai putin legale, dar imediat aducatoare de profit, cum ar fi braconajul. In acest context, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a avut in 2009 initiativa unui festival care sa aduca in atentia opiniei publice diversitatea culturala, traditiile si obiceiurile locale, promovand astfel eco-turismul si turismul cultural in Delta Dunarii.

| Scopul proiectului
    Ne-am propus ca festivalul D’ale Gurii Dunarii, organizat cu ocazia Zilei Dunarii sa inspire oamenii, comunitatile si tarile dunarene sa lucreze impreuna, dincolo de diferentele culturale. Am urmarit promovarea traditiilor si obiceiurilor locale din Delta Dunarii; sprijinirea dezvoltarii proiectelor comunitare si a turismului cultural; constientizarea opiniei publice fata de nevoia sprijinirii activitatilor economice durabile in dauna celor cu caracter distructiv pentru natura si comunitati locale; atragerea turistilor din tarile dunarene carora Delta “le apartine”.

D'ale Gurii Dunarii - Festival Gastronomic si Etnocultural D'ale Gurii Dunarii - Festival Gastronomic si Etnocultural D'ale Gurii Dunarii - Festival Gastronomic si Etnocultural

| Aria geografica
    Delta Dunarii, jud. Tulcea

| Rezumat
    Proiectul D’ale Gurii Dunarii isi propune sa dezvolte in constiinta autoritatilor si a publicului larg nevoia incurajarii activitatilor economice durabile si sustenabile de-a lungul Dunarii si in Rezervatia Delta Dunarii. Dunarea si Delta Dunarii se confrunta cu probleme majore care nu se pot rezolva doar la nivel local, ci este nevoie si de implicarea autoritatilor centrale. In conditiile in care pescuitul industrial si agricultura intensiva, inca practicate pe scara larga in Delta, ameninta echilibrul fragil care exista intre comunitatile locale si ecosistemul deltaic, unul dintre obiectivele proiectului D’ale Gurii Dunarii este acela de a oferi o alternativa viabila prin dezvoltarea ecoturismului, in general, si valorificarea turistica a traditiilor gastronomice si culturale specifice zonei.

Festivalul-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii (aflat în 2010 la a II-a ediție) a reprezentat un prilej pentru promovarea unui comportament responsabil în Delta Dunarii si pentru descoperirea alternativelor durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic si folcloric al Deltei.
Echipe de bucatari iscusiti din noua comunitati deltaice s-au întrecut în prepararea bucatelor traditionale specifice Deltei, cu peste de Dunare si Delta, legume proaspete, mirodenii si deserturi îmbietoare. Juriul, din care au facut parte iubitori ai traditiilor deltaice si fini cunoscatori ai artei gastronomice, a dezgustat preparatele propuse si a stabilit câstigatorii celor sapte premii puse în joc.
Premiile sunt folosite pentru finantarea proiectelor de dezvoltare locala din comunitati.


| Date beneficiari
    Comunitatile locale (9) au fost reprezentate la festival de echipele de bucatari (9 echipe x 5 persoane) si ansamblurile artistice. Mobilizarea lor s-a facut prin intermediul liderilor locali, iar motivarea lor de a participa a constat, pe langa mandria de se face cunoscute in randul unei audiente de prim rang si potentialul de promovare a traditiilor Deltei Dunarii pe care il are Festivalul si, bineinteles, premiile puse in joc. 28 de locuitori ai Deltei Dunarii care au participat la cursul de antreprenoriat. Acestia au fost consiliati pentru a dezvolta propriul plan de afaceri, iar cele mai bune trei planuri au primit sprijin financiar pentru a fi incepute. Reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale au avut oportunitatea de a dezbate problemele cu care se confrunta Delta Dunarii, au interactionat direct cu participantii.

| Rezultatele proiectului
    S-au bucurat de parada traditiilor, au degustat preparatele traditionale și au avut ocazia sa comunice cu reprezentantii comunitatilor, comisari europeni (Dacian Ciolos si John Dalli), sponsorii evenimentului, oficiali nationali, jurnaliști si alte personalitati invitate la eveniment. Astfel s-a creat un canal de comunicare nemijlocit intre locuitorii Deltei și invitatii la eveniment, un prilej inedit ca mesajele locuitorilor Deltei sa ajunga la decidenti politici de calibru, care detin pârghiile pentru a efectua schimbari in folosul lor și al patrimoniului biodiversitatii Deltei Dunarii.
Marele Premiu a fost castigat de echipa din Mila 23 (3000 de euro pentru reamenajarea scolii din sat). Echipa din Jurilovca a primit Premiul Special (2000 de euro vor contribui la infiintarea unui Muzeu al Pescarului). Premiul „Radu Anton Roman” a revenit echipei din Crisan, (1000 de euro pentru amenajarea dispensarului local). Premiile speciale in valoare de 500 de euro fiecare, au fost castigate de: Mahmudia – cea mai buna gustare (achizitionarea de materie prima pentru atelierul de impletituri din localitate); Chilia Veche, cel mai bun bors de peste (infiintarea unui loc de joaca pentru copii); Sulina, cel mai bun fel principal de mancare din Delta Dunarii (dotarea cu aparate de aer conditionat a spitalului din localitate); Sarichioi, cel mai bun desert traditional, (lucrari de amenajare a noii scoli din localitate.) Comisarii europeni au sustinut conferinta de presa “Importanta si mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale si a alimentatiei traditionale”.


| Argument
    Festivalul-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii (aflat in 2010 la a II-a ediție) a reprezentat un prilej pentru promovarea unui comportament responsabil in Delta Dunarii si pentru descoperirea alternativelor durabile cu ajutorul tezaurului cultural (gastronomic si folcloric) al Deltei. Premiile sunt folosite pentru finantarea proiectelor de dezvoltare locala din comunitatile castigatoare. Festivalul a reprezentat un prilej pentru crearea unei platforme de comunicare in folosul Dunarii, a Deltei Dunarii si a comunitaților deltaice intre invitați, politicieni, responsabili din administrația centrala si locala, sponsori, personalitați, organizatori, reprezentanti ai comunitatilor, jurnalisti.

| Bugetul proiectului (in RON)
    250000

| Parteneri
    Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD), Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Ministerul Mediului si Padurilor, Ursus Breweries, Coca-Cola Romania, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Consiliul Judetean Tulcea

| Website-ul proiectului
    http://www.salvatidelta.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=421&Itemid=83





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->