close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Caravana "Fii pregatit!"



| Organizator:
    Fundatia pentru SMURD
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Dezastrele afecteaza toate segmentele de populatie, dar nu pe toata lumea in mod egal. UNICEF estimeaza ca in jur de 50-60 la suta dintre cei afectati de un dezastru sunt copii. Aceasta campanie se adreseaza, in principal, lor, deoarece copii isi pot influenta parintii cu ajutorul cunostintelor dobandite. Studiile au aratat ca un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai putin afectat in cazul in care este expus unui dezastru.

| Scopul proiectului
    Fundatia Vodafone Romania si Fundatia pentru SMURD impreuna cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta au lansat proiectul pentru a oferi atat populatiei cat si profesionistilor din cadrul sistemului de urgenta acces la informatii si la cursuri de pregatire, astfel incat capacitatea lor de a face fata situatiilor de urgenta si dezastrelor sa creasca. Scopul este ca prin intermediul acestui proiect sa fie instruit un numar cat mai mare de persoane si totodata sa se poata organiza diverse cursuri de prim ajutor si alte training-uri medicale.

Caravana "Fii pregatit!" Caravana "Fii pregatit!" Caravana "Fii pregatit!"

| Aria geografica
    Medgidia, Ploiești, Bușteni, Sinaia, Turda, Cluj-Napoca, Dej, Satu Mare, Tășnad, Alba-Iulia, Aiud, Onești, Comănești, Târgu Neamț, Roman, Piatra Neamț, Focșani, Adjud, Sovata, Sighişoara, Reşiţa, Timişoara, Tulcea, Măcin, Constanţa, Mangalia, Sighet, Vişeu de Sus, Bistriţa, Năsăud, Zalău, Şimleu Silvaniei, Iaşi, Timişoara, Beiuş, Marghita, Tecuci, Galati, Nehoiu, Ramnicu Sarat, Curtea de Arges, Campulung Muscel, Targoviste, Moreni, Toplita, Odorheiu Secuiesc si municipiul Bucuresti

| Rezumat
    Derularea proiectului a pornit din necesitatea de a cunoaste notiuni elementare referitor la manevre de prim ajutor si la reactii corecte in caz de dezastre naturale. Dintre obiective, amintim: responsabilizarea populatiei, cunoasterea notiunilor de prim ajutor si comportament corect in caz de dezastre; exersarea manevrelor pe manechine pentru o mai buna insusire a cunostintelor; repetarea acestora alaturi de formatorii ISU din tara.

Angajatii din sistemul de urgenta lucreaza in fiecare zi pentru a proteja populatia, inclusiv prin organizarea de actiuni de informare si educatie, dar nu pot face lucrul acesta singuri. Fiecare cetatean trebuie sa fie constient ca are nevoie de o minima pregatire pentru a face fata dezastrelor care pot aparea oricand: cutremure, inundatii, incendii. In felul acesta se poate proteja pe sine, familia, dar si comunitatea de pericole. Campania de educare derulata prin intermediul Caravanei „Fii pregatit” a cuprins toate etapele: prevenirea si pregatirea pentru situatiile de urgenta si modul de a actiona in timpul unei situatii de urgenta, respectiv dupa ce situatia de urgenta s-a incheiat.

De asemenea, un alt scop al proiectului este activitatea de formare continua a cadrelor medicale. In acest sens, centru mobil de instruire dispune si de o sala de pregatire care simuleaza interiorul unei ambulante de urgenta, unde personalul propriu se poate instrui cu ajutorul unor echipamente medicale avansate, in mod similar cu situatiile pe care le intalnesc in cadrul activitatii intreprinse zilnic.


| Date beneficiari
    10.432 persoane instruite dintre care aprox. 56% adulti, 28% copii, 10% adolescenti, 7% varstnici.

| Date beneficiari
    41.728 persoane instruite dintre care aprox. 45% adulti, 35% copii, 10% adolescenti, 10% varstnici.

| Activitati
    Activitatile desfasurate in caravana au fost diferentiate pe categorii de participanti , varsta si tipul situatiilor de urgenta :

Pentru copii:

• Prevenirea si pregatirea in caz de dezastru: crearea unui kit de dezastru, masuri de prim ajutor etc.
• 112 pentru copii. Copii afla care sunt situatiile in care trebuie sa apeleze numarul de urgenta 112 pentru a salva o viata si astfel poate scadea numarul apelurilor false.
• Programul „Stii ce sa faci?” Acest program presupune stabilirea in cadrul unei familii a unui plan de actiune pentru situatii de urgenta. Se tine cont ca dezastrele lovesc fara avertisment si este foarte posibil ca in momentul respectiv membri unei familii sa nu fie toti in acelasi loc.
• Jocuri online. Copiii, in functie de varsta, pot accesa online jocul interactiv pentru a invate pe aceasta cale despre pregatirea in caz de dezastru. (http://www.igsu.ro )

Pentru adulti si adolescenti:

• Lectii de prim ajutor: resuscitare, obstructia cailor respiratorii, folosirea unui defibrilator, etc.
• Jocuri online. In functie de varsta si adolescentii/adultii pot accesa online jocul interactiv pentru a invate pe aceasta cale despre pregatirea in caz de dezastru. (http://www.igsu.ro )
• Simularea unui incendiu: cum se stinge, cum sunt ajutate victimele, cum se utilizeaza un stingator.
• Indrumarea in cariera (pentru elevii de liceu). Pompieri, paramedici, doctori sau asistenti prezinta avantajele unei cariere in domeniul sistemului de urgenta


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a contribuit la cresterea nivelului de constientizare si instruire a populatiei.
De la demararea proiectului, in luna aprilie, Caravana “Fii Pregatit” a instruit 10.432 persoane instruite dintre care aprox. 56% adulti, 28% copii, 10% adolescenti, 7% varstnici din 47 de localitati: Medgidia, Ploiești, Bușteni, Sinaia, Turda, Cluj-Napoca, Dej, Satu Mare, Tășnad, Alba-Iulia, Aiud, Onești, Comănești, Târgu Neamț, Roman, Piatra Neamț, Focșani, Adjud, Sovata, Sighişoara, Reşiţa, Timişoara, Tulcea, Măcin, Constanţa, Mangalia, Sighet, Vişeu de Sus, Bistriţa, Năsăud, Zalău, Şimleu Silvaniei, Iaşi, Timişoara, Beiuş, Marghita, Tecuci, Galati, Nehoiu, Ramnicu Sarat, Curtea de Arges, Campulung Muscel, Targoviste, Moreni, Toplita, Odorheiu Secuiesc si municipiul Bucuresti.


| Bugetul
    2458000

| Parteneri
    Fundatia pentru SMURD Fundatia Vodafone Romania Departamentul pentru Situatii de Urgenta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

| Website proiect
    http://fundatiapentrusmurd.ro/centrul-mobil-de-instruire-smurd/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->