close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EU.Voluntar



| Organizator:
    Merci Charity Boutique
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Problemă: În România, cabinetele stomatologice sunt o raritate în mediul rural. Infrastructura medicală stomatologică fixă nu mai este o soluție pentru anumite zone geografice. Sunt comune în care peste câțiva ani numărul copiilor va scădea, unele școli se vor închide. De asemenea, lipsesc stomatologi care să profeseze în mediul rural.
Soluția: Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și gestionează o comunitate de medici și studenți care lucrează pro-bono în cabinetele stomatologice mobile (consultație, periaj dentar profesional, detartraj, sigilări dentare, tratament carie, fluorizări, reconstrucții dentare).
Proiectul Eu.Voluntar a fost gândit și implementat pentru a răspunde mai multor nevoi simultante:
a. Facultățile de Stomatologie din România se axează în mare măsură pe teorie, iar studenții, deși au capacitatea de a reține un volum mare de informație, au nevoie și de p a teoriei. Stomatologia, fiind o activitate cu o componentă clinică și care necesită interacțiune constantă cu pacientul, prin intermediul cabinetului stomatologic mobil oferim un laborator de practică pentru studenți, cu mentori – medici experimentați în pedodonție.
b. Proiectul de asistență stomatologică are nevoie constantă de personal medical specializat, medici și studenți la stomatologie pentru a oferi gratuit serviciile de tratament stomatologic beneficiarilor.
Obiectivul EU.Voluntar: oferirea unei soluții mutual beneficică de educare a studenților și pregătire aplicată pentru piața muncii, în cabinetul stomatologic mobil și de tratament stomatologic pro-bono cu sprijinul studenților și medicilor voluntari.
Acțiuni: promovare a programului de voluntariat, recrutare studenți, training (multiple sesiuni), practică în cabinetul stomatologic mobil, recomandare oferită la cerere.


| Scopul proiectului
    Asociația a observat, după începerea programului de tratament stomatologic mobil, initial numai cu medici voluntari, o nevoie evidentă de integrare a studenților de la Facultatea de Medicină Dentară în acțiunile de voluntariat, oferindu-le acces la componenta clinică a acestei ramuri medicale.
Scopul proiectului: dezvoltarea unui laborator de practică stomatologică pentru studenți prin intermediul cabinetului stomatologic mobil și sprijinirea copiilor de la sate și ucraineni prin tratament stomatologic acordat pro-bono de medici și studenți la stomatologie.
Obiective:
O1. Lansarea si derularea celui mai mare program de voluntariat în medicină dentară din România: recrutare, training, motivare și monitorizare a cel putin 20 studenți la stomatologie din Iași.
O2. Oferirea de servicii de stomatologie la cel puțin 500 de copii din 10 de școli din mediul rural din județul Iași.
O3. Oferirea de servicii stomatologice la 200 de copii și adulți refugiați din Ucraina, relocați la Iași.
Beneficiarii direcți:
1. Studenți ai Facultății de Stomatologie de la Iași
Beneficiarii indirecți:
1. Copii din mediul rural din jud.Iași
2. Copii și adulți refugiați din Ucraina, relocați la Iasi




| Aria geografica
    8

| Rezumat
    Kaufland România, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Liga Studenților la Medicină Dentară, ocietatea Națională de Cruce Roșie Iași, 21 de instituții de învățământ din judetul Iasi (rural): 1. Școala Gimnazială Oțeleni, sat Oțeleni, comuna Oțeleni 2. Școala Primară Hândrești, sat Hândresti, comuna Oțeleni 3. Liceul Teoretic Lascar Rosetti, sat Răducăneni, comuna Răducăneni 4. Școala Primară Trestiana, sat Trestiana, comuna Răducăneni 5. Școala Gimnazială Roșu, sat Roșu, comuna Răducăneni 6. Școala Primară Bâzga, sat Bâzga, comuna Răducăneni 7. Școala Gimnazială Ciortești, sat Ciortești, comuna Ciortești 8. Școala Primară Șerbești, sat Șerbești, comuna Ciortești 9. .Școala Gimnazială Rotaria, sat Rotaria, comuna Ciortești 10. Școala Gimnazială Coropceni, sat Coropceni, comuna Ciortești 11. Școala Gimnazială Costuleni, sat Costuleni, comuna Costuleni 12. Școala Primară Hilița, sat Hilița, comuna Costuleni 13. Școala Primară Cozia, sat Cozia, comuna Costuleni 14. Școala Gimnazială Covasna, sat Covasna, comuna Costuleni 15. Școala Profesională Nicolae Bălăuță, sat Șcheia, comuna Șcheia 16. Școala Ștefan Cel mare Dancu, sat Dancu, comuna Holboca 17. Școala Profesională Focuri, sat Focuri, comuna Focuri 18. Școala Profesională Coarnele Caprei, sat Coarnele Caprei, comuna Coarnele Caprei 19. Școala Primară Coarnele Caprei, sat Coarnele Caprei, comuna Coarnele Caprei 20. Școala Primară Arama, sat Arama, comuna Coarnele Caprei 21. Școala Gimnazială ,,Petru Anghel” , comuna Probota

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți:
• 43 de studenți voluntari care au învățat și lucrat în cabinetul stomatologic mobil la acțiuni din satele ieșene și cele pentru refugiați ucraineni din incinta Crucii Roșii.
• 2352 de ore de voluntariat realizând 5394 manopere stomatologice, în medie 6 intervenții stomatologice/copil iar valoarea intervențiilor per copil fiind de aproximativ 1050 lei.


• Asociația noastră care și-a consolidat relația cu toți stakeholderii menționați.


| Activitati
    A1 (legate de programul EU.Voluntar). Lansarea si derularea celui mai mare program de voluntariat în medicină dentară din România: promovare a programului prin parteneri, recrutare candidati, training față în față și online, comunicare constantă pentru motivare și recunoaștere a rezultatelor și monitorizare a cel putin 20 de medici și studenți la stomatologie din Iași.
A2 (legate de programul de tratament stomatologic)
• Realizarea contractelor (CIM) cu echipa locală Iași
• Centralizarea aplicanților (medici și studenți), înscrierea acestora în baza de date, colectarea documentelor necesare
• Maparea stakeholderilor relevanți
• Revizuire documentație folosită în proiect: fișă de pacient, acord părinte, acord GDPR, protocol de colaborare, etc
• Selecția celor 10 școli beneficiare, școlile desemnează câte un cadru didactic coordonator
• Încheierea unui protocol de colaborare cu scolile selectate
• Planificare program
• Pregătire logistică (service, igienizare, achiziții consumabile, încheiere acorduri părinți, mentenanță cabinet stomatologic (scaun stomatologic, autoclav, service mașină)
• Training cadre didactice coordonatoare
• Derulare intervenții, prelucrare date colectate, calcul impact
• Redactare conținut raport periodic
• Monitorizarea derulării activităților
• Informarea autorităților relevante (locale și naționale) pentru asistență stomatologică despre rezultatele proiectului și măsurile recomandate pentru implementarea mecanismului la nivel regional


| Rezultatele proiectului
    Voluntarii implicați în activitatea proiectului sunt 43 de studenți la stomatologie din Iași.
Acțiuni în care au fost implicați studenții voluntari:
1. Derulare acțiuni de screening dentar în școli. Voluntarii au realizat consultații stomatologice la 1100 de copii din 21 de școli de la sate și 315 copii și adulți refugiați din Ucraina la Iași.
2. Asistență medic la realizare de manopere stomatologice (consultație, periaj profesional, sigilări dentare, obturații coronare, tratament urgențe, reconstrucție dentară).
3. Completare fișe pacienți și realizare a unui plan de tratament personalizat.
4. Oferirea de informații relevante despre tehnicile de periaj dentaj și alte mijloace auxiliare prin care aceștia pot avea o igienă orală corectă beneficiarilor.
5. Oferirea de informații legate de situația clinică întâlnită la nivelul cavității orale a copilului către părinți și prezentare recomandări de tratament interdisciplinar (unde a fost cazul).

Medicii stomatologi au avut rolul de a ghida studenții și de a le prezenta toate protocoalele de lucru în funcție de fiecare manoperă stomatologică realizată cât și cele mai bune abordări terapeutice.


| Bugetul
    90% dintre voluntarii implicați în proiect au participat în acțiuni de prevenție și tratament stomatologic în cadrul altor proiecte ale organizației.
Toți medicii și studenții voluntari implicați în proiect au devenit membrii ai echipei de voluntariat a organizației, exprimâdu-și interesul în a participa și pe viitor în alte acțiuni de tratament stomatologic pentru copii de la sate și copii refugiați din Ucraina.
LEI


| Parteneri
    Iasi

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Programul încărcat al studenților din timpul anului universitar a reprezentat câteodată un obstacol în participarea lor la acțiunile de voluntariat.



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->