Participanti & Proiecte
Eco-Scoala "Reciclarea deseurilor intre necesitate si obligatie"
|
Organizator: Grup de initiativa Heretiu Maria |
|
Categorie: Protectia mediului |
Considerăm că derularea proiectului Eco-Şcoala, are în primul rând importanţă prin faptul că într-un cadru organizat se poate realiza mai direct sensibilizarea tinerei generaţii faţă de gestionarea problemelor care apar în mediul ambiant, probleme care se manifestă de la nivel local şi până la nivelul întregii suprafeţe a ţării.
Se poate aprecia că această problematică determină în acelaşi timp o mai atentă responsabilitate şi a generaţiei mature faţă de resursele naturii, generaţie care cuprinde la nivelul unităţii şcolare colectivele de cadre didactice şi personalul angajat, iar la nivelul comunităţii locale se face referire la factorii de conducere ai comunităţii, apoi la părinţii elevilor cuprinşi în proiect şi la ceilalţi membri ai colectivităţii.
| Scopul proiectului
Obiectivele acestui proiect, prin care noi speram ca am reusit ”Sa facem Pamantul sa zambeasca”, se refera la:promovarea educatiei ecologice ca educatie pentru o dezvoltare durabila in vederea formarii personalitatii tinerilor cetateni si integrarea sociala; stimularea lucrului in echipa si a unei stranse colaborari intre membrii comunitatii scolare, intre acestia si comunitatea locala;valorificarea deseurilor reciclabile;amenajarea spatiului verde din jurul scolii; dezvoltarea spiritului de competitive, dar si de colaborare in cadrul echipei.
| Aria geografica
parteneriat cu judetul Botosani si Vaslui
| Rezumat
Roadele implementarii acestui proiect sunt atat imediate, cat si de durata.Scoala si comunitatea se face cunoscuta mai bine,copiii participa la diferite concursuri sau intalniri cu elevi din alte colturi ale tarii,comunica si devin mai sensibili.Activitatile desfasurate au venit in sprijinul calitatii ambientului rural si a zonelor verzi din imprejurimi.Antrenarea elevilor in diferite activitati de protejare a mediului a dus la dezvoltarea spiritului de echipa, a spiritului de initiativa, a deprinderilor de experimentare,cercetare observare.Calitatea activitatilor a fost liantul intre scoala si comunitatea locala.Elevii si-au formatdeprinderi de munca independenta si-au dezvoltat increderea in fortele proprii, capacitatea de a rezolva probleme utile si importante pentru societate,s-au imbinat armonios pregatirea stiintifica si practica cu educatia estetica ,morala.Antrenarea elevilor in astfel de actiuni a contribuit la implicarea familiei si comunitatii locale in derularea actiunilor cuprinse in proiect.Cele mai importante realizari au fost rezultatele la concursurile nationale peste 50 de diplome cu Premiul I, II si III si peste 30 de mentiuni.Organizare unor concursuri la nivel local”Cantina pasarelelor”la care au participat in 2009 peste 80 de elevi iar in anul 2010 aproximativ 60 de elevi Colectare a peste 5000 kg. maculatura, 20000kg. fier vechi Folosirea unor materiale reciclabile la atelierul de creatie”Eco- Art. Materialele si lucrarile sunt expuse pe holurile scolii sau participa la diferite concursuri
| Date beneficiari
Lunar, persoanele cu responsabilităţi în cadrul grupelor de acţiune,au urmărit ca activităţile propuse prin proiect să fie realizate, evidenţiindu-se concret rezultatele obţinute realizand prezentarea şi înregistrarea acestora în documente prin procente, în materiale foto şi video, în realizarea de postere, panouri şi afişaje speciale la panoul central Eco-Şcoala din unitate.
Periodic au fost monitorizate cantităţile de materiale recuperate, hârtii, carton, metal, plastic, pe colective, grupuri de activitate şi pe unitate. Sumele de bani obţinute au fost depuse în contul special al scolii spre a putea fi utilizate in diverse ocazii.Premiile obţinute la nivel judeţean şi naţional au fost popularizate la panoul central al şcolii astfel încăt experienţa pozitivă să poată fi cunoscută şi promovată.
| Rezultatele proiectului
Experienţa şi informaţiile acumulate în domeniu au fost prelucrate şi făcute cunoscute prin articolele publicate de către cadrele didactice înscrise în proiect, în publicaţia de specialitate „DeCe Sfera”.
Cu ocazia sărbătorilor desfăşurate în cadrul şcolii şi comunei sub deviza „Zilele Şcolii şi Comunei” din luna octombrie 2009, cercul care se ocupă cu recondiţionarea şi refolosirea unor materiale a prezentat o paradă a modei cu costumele realizate de elevi sub îndrumarea cadrelor didactice. Elevii au fost în acelaşi timp şi creatori şi prezentatori de modă. Cu această ocazie, la sfârşitul acţiunii, s-a prezentat trofeul primit de către unitatea şcolară, „Steagul Verde”, ca semn al activităţii pe linie ecologică desfăşurată în şcoală.
A fost un moment în care cei participanţi, dar mai ales cei care au contribuit la derularea proiectului „Eco-şcoala” au demonstrat că orice acţiune îşi are un rezultat benefic pentru participanţi, dar şi o recompensă pentru strădaniile propuse.
Festivităţile prilejuite de „LUNA PĂDURII” şi „ZIUA MEDIULUI” au fost organizate împreună cu Biblioteca comunală şi au fost prezentate cele mai frumoase lucrări confecţionate din materiale reciclabile în cadrul unor expoziţii, înv. Macovei Elena, educ. Hereţiu Maria, prof Nastasa Loris).
În acţiune „Garda de mediu”- echipă formată din elevi voluntari care au urmărit colectarea deşeurilor, păstrarea curăţeniei în clase şi în curtea şcolii, plantarea de flori şi păstrarea spaţiilor verzi- a fost coordonată de prof.Anton Vasile
| Bugetul proiectului (in RON)
4000
| Parteneri
ISJ Iasi,APM Iasi, Primaria Mogosesti, Biblioteca judeteana”Gh.Asachi” Iasi,Biblioteca comunala, Biserica Mogosesti
| Website-ul proiectului