Participanti & Proiecte
#cuunapreamulte
|
Organizator: Merck Sharp & Dohme Romania |
|
Categorie: Campanii de comunicare pe teme sociale |
Romania se situeaza in topul indicatorilor privind mortalitatea materna, mortalitatea neonatala, numarul avorturilor si incidenta sarcinilor nedorite la minore. Conform statisticilor, in țara noastra mortalitatea materna este dubli în comparatie cu media Uniunii Europene (12,5%000 nascuti vii in 2017), iar rata avorturilor este dubla fata de media UE-27, ceea ce indică atat lipsa educatiei pentru sanatate, cat si accesarea redusa a serviciilor de planning familial. În plus, Romania ocupă un loc fruntas si in ceea ce priveste sarcina si ratele de avort la adolescente - 1 din 10 mame este minora. În 2018, 1 din 5 mame din mediul rural nu a efectuat niciun examen ginecologic în timpul sarcinii.
| Scopul proiectului
Proiectul a vizat dezvoltarea unui dezvoltat model integrat de intervenție destinat îmbunătățirii serviciilor de asistență medicală maternă și sănătatea reproducerii în mediul rural, cu scopul reducerii mortalității materne și a numărului de sarcini nedorite, respectiv de avorturi la minore. In cadrul proiectului au fost derulate si o serie de campanii de comunicare:#cuunapreamulte, avand ca obiectiv cresterea presiunii publice asupra autorităților române pentru actualizarea legislatiei privind accestul la servicii de asistenta medicala materna.
| Aria geografica
Dolj, Vaslui,
| Rezumat
Campania de comunicare face parte din proiectul "Mame pentru viata. Viata pentru mame", implementat de World Vision Romania si MSD Romania timp de 3 ani (2016 - 2018). Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea unui model integrat si inovativ de servicii de planificare familiala, sanatate reproductiva si asistenta a gravidelor, in zonele defavorizate din tara noastra.
| Date beneficiari
Peste 22.000 de femei din județele Dolj, Vaslui și Vâlcea au fost informate cu privire la sănătatea reproducerii și drepturile privind accesarea serviciilor medicale pe perioada sarcinii în cadrul a peste 820 de sesiuni informative, desfășurate de 67 de educatori comunitari voluntari, cărora li s-au alăturat consilieri școlari și asistenți medicali comunitari formați în proiect. În același timp, 235 de cadre medicale au urmat cursuri online dedicate îngrijirii și drepturilor femeilor însărcinate și 500 de medici și asistente au participat la workshopuri și sesiuni de educație prenatală.
| Date beneficiari
| Activitati
1. Creșterea competențelor și bazei de cunoștințe pentru personalul medico-sanitar din comunitățile rurale țintă, în scopul îmbunăţirii furnizării de servicii integrate de îngrijire pre şi post-materne, printr-un program de instruire format din trei module de e-learning, încărcate pe platforma online dedicată proiectului.
Activităţi:
• Efectuarea unui studiu de cercetare formativ în zona ţintă a proiectului, cu scopul de a identifica barierele femeilor în varstă de 15-40 ani, în accesarea serviciilor de planificare familială și a serviciilor de îngrijire maternă, folosind o metodologie standard de analiză;
• Studiul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ al celor 30 de comunităţi. Din toate barierele identificate, cele care pot fi abordate prin formarea furnizorilor de servicii medicale constituie baza pentru dezvoltarea programului de formare de proiect;
• Elaborarea unui program de instruire pentru personalul medical, într-o platformă online, pe baza rezultatelor studiului menţionat anterior. Cursurile de e-learning vor conţine teme pentru edificarea competenţelor de recunoaştere şi gestionare a sarcinilor cu risc crescut, planning familial şi sănătate reproductivă si vor aborda si comunicarea eficientă cu femeile din grupurile vulnerabile, stigma și discriminarea, precum şi înţelegerea nevoilor mamelor din comunităţile rurale;
• Organizarea de mese rotunde, pentru furnizorii de servicii medicale, împreună cu factorii de decizie - autoritățile administrative și de asistență medicală locale, pentru elaborarea unui plan de acţiune coerent, în urma analizei rezultatelor studiului;
• Organizarea de ateliere de lucru pentru personalul medico-sanitar care a finalizat cursurile de e-learning, în scopul evaluării eficienței materialelor de curs, schimbului de bune practici și lecții învățate.
2. Creșterea utilizării serviciilor integrate de planificare familială și de asistență medicală maternală, prin desfășurarea de sesiuni de informare și educare, de interacțiune cu voluntarii instruiţi, precum şi utilizarea aplicaţiilor dezvoltate de tehnologie mobilă pentru planning familial şi asistenţă prenatală.
Activităţi:
• Formarea, instruirea şi dotarea voluntarilor cu tablete, pentru a fi utilizate în susținerea intervențiilor şi campaniilor de informare și pentru medierea relației dintre femeile vulnerabile şi cadrele medicale;
3. Consolidarea capacității autorităților locale și centrale de a furniza servicii de sănătate.
| Rezultatele proiectului
Prin demersul “Mame pentru Viață. Viață pentru mame”, peste 22.000 de femei din județele Dolj, Vaslui și Vâlcea au fost informate cu privire la sănătatea reproducerii și drepturile privind accesarea serviciilor medicale pe perioada sarcinii în cadrul a peste 820 de sesiuni informative, desfășurate de 67 de educatori comunitari voluntari, cărora li s-au alăturat consilieri școlari și asistenți medicali comunitari formați în proiect. În același timp, 235 de cadre medicale au urmat cursuri online dedicate îngrijirii și drepturilor femeilor însărcinate și 500 de medici și asistente au participat la workshopuri și sesiuni de educație prenatală. Două aplicații pentru telefoane mobile privind calendarul ovulației și asistența prenatală au facilitat educarea și comunicarea cu 1700 de femei vulnerabile din mediul rural. Mai mult, pentru ca femeile din mediile defavorizate să se bucure de sprijin și după încheierea proiectului, au fost dezvoltate, alături de autoritățile locale, 30 de planuri de acțiune. Ca urmare a activitatilor derulate, s-au facut pasi importanti in cresterea accesului la servicii prenatale pentru femeile neasigurate din mediul rural (care constituie peste 25%) si simplificarea lantului birocratic de accesare a serviciilor medicale prenatale, de nastere si lauzie ale acestora.
| Bugetul
25.000 - 50.000 Euro
| Parteneri
Campania de comunicare face parte din proiectul "Mame pentru viata. Viata pentru mame", implementat de World Vision Romania si MSD Romania timp de 3 ani (2016 - 2018). Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea unui model integrat si inovativ de servicii de planificare familiala, sanatate reproductiva si asistenta a gravidelor, in zonele defavorizate din tara noastra.
| Website proiect