Participanti & Proiecte
Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii MagiCAMP
|
Organizator: Asociatia MagiCAMP |
|
Categorie: Sanatate |
Anual, 400 de copii se imbolnavesc de cancer in Romania. Diagnosticul inseamna o copilarie petrecuta in spital, tratamentul putand dura pana la trei ani. Copilul primeste ingrijiri medicale, dar impactul psihologic asupra lui si a familiei este ignorat de sistemul medical romanesc.
Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii MagiCAMP ofera copiilor cu diagnostic oncologic si membrilor familiilor lor, parinti, bunici, frati si surori, suport psihologic si material. Centrul ofera gratuit servicii de terapie si consiliere psihologica, grupuri de suport pentru parinti si sprijin emotional, informational si material in sectiile de oncologie pediatrica ale Spitalului Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Maria Sklodowska Curie si Institutului Oncologic Bucuresti.
| Scopul proiectului
Scopul Centrului de Consiliere si Sprijin MagiCAMP este sa ofere suport emotional copiilor cu diagnostic oncologic si familiilor acestora. Obiectivele proiectului in 2018 au fost:
1. Acreditarea Centrului de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii MagiCAMP
2. Crearea unei retele de terapeuti specializati in terapie cu copii, terapie in pierdere si doliu, consiliere pentru pacienti cu diagnostic oncologic.
3. Oferirea de sedinte gratuite de terapie si consiliere pentru 50 de copii cu diagnostic oncologic si membri ai familiilor acestora (parinti, frati, insotitori)
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Cand un copil este diagnosticat cu cancer, intreaga familie este afectata. Socul diagnosticului e urmat de o stare de ingrijorare continua care insoteste parintii pe parcursul lunilor lungi de tratament. Uneori frica ramane prezenta ani intregi, mult dupa terminarea curelor de citostatice. Ramane, consuma si epuizeaza. Ingrijorarea pentru sanatatea copilului e dublata de cea pentru siguranta zilei de maine.
Adesea unul dintre parinti, in majoritatea cazurilor mama, se interneaza alaturi de cel mic, renunta la serviciu si la celelalte roluri din viata ei: mama unor alti copii ramasi acasa, sotia unui tata care devine singurul responsabil de intretinerea familiei. Viata familiei se schimba brusc si, nu de putine ori, problemele financiare si emotionale devin coplesitoare.
Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii MagiCAMP ofera suport psiho-social copiilor diagnosticati, parintilor si fratilor acestora in momentul diagnosticului, in acceptarea transformarilor fizice si psihologice care apar ca urmare a tratamentului oncologic, in acceptarea si situatiilor de recidiva a bolii sau in cazul pierderii copilului ca urmare a diagnosticului. Echipa de psihologi, terapeuti si asistenti sociali ai Centrului ajuta familiile sa gestioneze momentele cele mai dificile cu care se confrunta, atat din punct de vedere emotional, cat si material, prin acoperirea nevoilor in perioada spitalizarii.
In cele 6 luni de implementare, iunie-decembrie 2018, 60 de copii cu diagnostic oncologic si parinti ai acestora au beneficiat de serviciile de suport emotional, informational sau material oferite de psihologii si terapeutii Centrului.
| Date beneficiari
36 de copii cu diagnostic oncologic, frati sau surori; si 24 de parinti ai unor copii cu diagnostic oncologic sau parinti care au pierdut un copil in urma unui diagnostic oncologic.
| Date beneficiari
Beneficiari indirecti ai proiectului sunt membrii familiile copiilor si parintilor beneficiari ai serviciilor de suport psihologic, dar si membrii echipelor medicale care trateaza copiii internati. Estimam numarul beneficiarilor indirecti ai proiectului la 250.
| Activitati
Principalele activitati ale proiectului au fost:
1. Informarea despre si pregatirea dosarului de acreditare a serviciilor sociale oferite in cadrul Centrului de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii MagiCAMP
2. Stabilirea parteneriatelor cu spitale care trateaza copii cu diagnostic oncologic in Bucuresti.
3. Incheierea de acordul de colaborarea cu psihologi si terapeuti specializati.
4. Identificarea de beneficiari cu nevoi de suport emotional, informational si material.
5. Oferirea de servicii de:
a. consiliere psihologică și psihoterapie pentru parinti si copii in cabinet
b. consiliere psiho-sociala si suport psihologic în centrele de onco-pediatrie din Bucuresti.
c. consiliere a parintilor in obtinerea unor facilitati si drepturi legale
d. informare a parintilor in vederea acoperirii nevoilor copiilor
e. suport material in sectii de oncologie pediatrica din Bucuresti.
f. indrumare a beneficiarilor catre alte servicii MagiCAMP sau ale altor organizatii care pot raspunde nevoilor familiei.
6. Activitati de management de proiect, raportare si comunicare.
| Rezultatele proiectului
Suportul psihologic oferit in spital ajuta copiii si parintii sa depaseasca momentele dificile, sa accepte consecintele bolii si sa mobilizeze resurse pentru a face fata tratamentului. In functie de momentul de evolutie a bolii, suportul oferit in spital adreseaza teme diferite. Imediat dupa diagnostic, inainte de inceperea tratamentului, nevoia cea mai accentuata este de informare despre boala. In stadii mai avansate, suportul psihologic ajuta in procesul de acceptare a diagnosticului si in gestionarea epuizarii fizice si emotionale, a anxietatii, a tristetii sau a furiei.
In sedintele de consiliere in, parintii sunt ajutati sa identifice si sa acceseze resurse pentru a-si ridica moralul si a-si spori increderea in capacitatea de a gestiona momentele de durere, deznadejde, sau, uneori, furie. Copiii iau drept model modul in care parintii lor se raporteaza la ce li se intampla. Cand parintii reusesc sa identifice si sa-si mobilizeze resursele in mod constructiv, si copiii gestioneaza mai usor efectele diagnosticului si ale tratamentului. Terapeutul ii ajuta pe parinti sa mobilizeze resursele de care dispun.
Grupurile de suport se adreseaza parintilor care au copii cu afectiuni oncologice sau parintilor care au pierdut un copil. Grupul ofera un context de siguranta, in care parintii care se afla intr-o situatie similara pot impartasi experiente sau emotii pe care uneori nu doresc sa le impartaseasca cu prietenii sau cu familia. Totodata, parintii pot invata de la cei care au trecut deja de anumite etape ale acestei lupte pentru a invata strategii noi de coping emotional.
| Bugetul
86000
| Parteneri
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Maria Sklodowska Curie, Institutul Oncologic Bucuresti
| Website proiect
https://magicamp.ro/proiectele-noastre/consiliere-psihologica/