Participanti & Proiecte
EXIT II
|
Organizator: Asociatia A.R.T. Fusion |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Primul contact al Asociației A.R.T. Fusion cu detinutii a avut loc în anul 2009 in cadrul proiectului Biblioteca Vie. 30 de detinuti au participat cu rolul de Carte Vie. Oameni “inchiriau” cărţi, si prin dialog, invatau despre prejudecati si discriminare inteactionand direct cu detinutii. Cauzele pentru care un tanar ajunge in detentie il impedica pe parcursul vietii sa dezvolte abilitati de viata necesare pentru o integrarea armonioasa in societate, prin urmare, acest proiect doreste sa acopere acest deficit de abilitati de viaţa capacitand tinerii din grupul tinta sa se intregreze in societate. Formarea tinerilor deţinuti printr-o metoda specifica artei participative precum Teatru Forum contribuie în mod semnificativ la reintegrarea acetora dupa terminarea detentiei.
| Scopul proiectului
EXIT II si-a propus capacitarea Asociatiei A.R.T. Fusion de a furniza servicii de educatie non-formala pentru tineri detinuti din 6 centre de reintegrare din Romania pentru cresterea implicarii acestora in societate. Obiectivele proiectului au fost: Dezvoltarea competentelor Asociatiei A.R.T Fusion de a furniza servicii de educaţie non-formala; Dezoltarea abilitatilor de viata a 120 de tineri aflati in 6 penitenciare de minori si tineri si centre de reeducare din Romania; Diseminarea de bune practici in randul a 50 de organizatii care lucreaza cu tineri dezavantajati.
| Aria geografica
Judetul Braila – Tichilesti Judetul Dimbovita – Gaiesti Judetul Mures – Tg. Mures Judul Bacau – Tg. Ocna Judetul Dolj - Craiova Judetul Timis - Buzias
| Rezumat
Asociatia A.R.T. Fusion si Administratia Natională a Penitenciarelor a implementat in perioada ianuarie – noiembrie 2010 proiectul EXIT II care si-a propus sa furnizeze servicii de educatie non-formala tinerilor aflati in centre de detentie in vederea dezvoltarii de abilitatii de viata necesare reintegrarii acestora in societate. E.X.I.T. II s-a desfasurat la nivel naţional in 6 centre de reeducare coordonate de Administratia Natională a Penitenciarelor din: Craiova, Tichilesti, Tg.Ocna, Buzias, Gaiesti si Targu Mures. Prin proiect ne-am propus sa formam o echipa de 24 de formatori din comunitate si personal din centrele de reeducare cu competente in livrarea si coordonarea de activitati non-formale specifice Teatrului Forum. Acestia au organizat ateliere de de tearu forum pentru 120 de tineri din centrele de reeducare pentru a facilita dezvoltarea de competente precum: lucru in echipa, gandire critica, creativitatea, adaptabilitate, comunicarea, folosind metoda Teatru Forum. 12 reprezentatii de Teatru Forum au avut loc in comunitatile de actiune, iar la sfarsitul proiectului, organizatii din Romania implicate in programe educationale pentru tineri dezavantajati au beneficiat de un curriculum educational pe metoda Teatru Forum, de un ghid de bune practici si de un film documentar despre cum se foloseste metoda cu tinerii detinuti. Formarea tinerilor detinuti prin metoda Teatru Forum a contribuit in mod semnificativ la reintegrarea acestora dupa terminarea detentiei, proces ce nu poate fi realizat decat printr-o interactiune dinamica intre detinuti si membrii societatii.
| Date beneficiari
In urma acestui proiect, unul dintre formatorii comunitari a fost implicat in calitate de organizator si trainer intr-un training international, Youth in Action in Detention, care a avut drept obiectiv oferirea unui set de metode nonformale pentru a fi folosite in lucrul cu tinerii din mediul de detentie in vederea facilitarii procesului de reintegrare sociala a acestora, si a prezentat metoda Teatru Forum ca exemplu de buna practica. Ca urmare a activitatilor de Teatru Forum realizate in cadrul proiectului, a fost introdusa in fisa de post a unui formator comunitar activitatea in fisa de post a lui constanta, fapt ce implica includerea in activitatile viitoare desfasurate cu minorii si tinerii din Penitenciarul de minori si tineri Craiova a activitatilor bazate pe metoda Teatru Forum.
| Rezultatele proiectului
Proiectul de fata a avut ca rezultate: Dezvoltarea si mentinerea unei echipe de 24 de formatori în metoda Teatru Forum care au dobandit cunostiinte specifice si abilitatile necesare de implementare a activitatilor de educatie non formala pentru tinerii dezavantajati; 120 de tineri din penitenciare şi centre de reeducare ce au fost implicati in activitatile proiectului si au dobândit noi abilităţi de viaţă. Alti 300 de tineri detinuti expusi la obiectivele si activitatile proiectului prin implicarea lor in activitati conexe. Peste 100 de organizatii care beneficiază de materiale de diseminare: ghid de teatru forum, curriculum education si film documentar. Peste 500 de tineri din scoli, licee sau facultăţi care beneficiază de rezultatele proiectului. Dintre rezultatele obtinute in urma proiectului ce nu au fost estimate initial au fost inregistrate urmatoarele: Implicarea a 18 tineri beneficiari in reprezentatii de teatru forum din cadrul Festivalului National de Teatru al Detinutilor in luna Noiembrie 2010. O parte din echipa de formatori de pe langa penitenciarul Tichilesti au pornit demersurile pentru implementarea unui proiect de preventie pe baza metodei de teatru forum in 3 unitati scolare din judetul Braila. Un training international pentru metoda teatru forum a fost organizat de catre unul dintre formatorii comunitari din proiectul EXIT II; Includerea responsabilitatilor specifice activitatilor de teatru forum in fisa de post a unuia dintre formatori comunitari din cadrul sistemului penitenciar.
| Bugetul proiectului (in RON)
399000
| Parteneri
Asociatia A.R.T. Fusion si Autoritatea Nationala a Penitenciarelor (ANP)
| Website-ul proiectului
www.teatruforum.ro