Participanti & Proiecte
Campania de Donare de Sânge SSFB
|
Organizator: Societatea Studenților în Farmacie București |
|
Categorie: Tineri de bine |
Unul din zece pacienți care ajung în spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie, pe parcursul vieții, cel puțin o singură dată de sânge, România fiind pe ultimul loc în ceea privește donarea benevolă de sânge.
În acest sens, am organizat o campanie de promovare pe durata unei săptămâni, precum și un centru temporar de donare, în incinta Facultății de Farmacie din București, timp de câteva ore, cu ajutorul Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale ,,Col.prof.dr. Nicolae Nestorescu''. În felul acesta, am facilitat, în special, accesul studenților și al cadrelor didactice de a dona, dar am oferit posibilitatea și persoanelor din exterior de a participa la inițiativă
| Scopul proiectului
Obiectivele setate pentru organizarea proiectului în anul acesta au fost:
- informarea publicului larg despre importanța donării frecvente, despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un posibil donator și despre avantajele donării asupra sănătății;
- realizarea unui punct de colectare, în incinta Facultății de Farmacie, pentru a facilita procesul de donare;
colectarea a minimum 20 de unități de sânge pentru salvarea a minimum 60 de vieți;
- realizarea campaniei de două ori, pe parcursul unui an.
| Aria geografica
Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
| Rezumat
Campania de Donare de Sânge este prilejul prin care putem ajuta, într-o mică măsură, instituțiile medicale să facă față nevoilor de sânge și a elementelor acestuia necesare transfuziilor pentru pacienții în stare gravă.
Donarea de sânge a fost inițiativa prin intermediul căreia am adus o contribuție civică comunității din care facem parte și cu siguranță vom continua să o facem și în edițiile următoare.
| Date beneficiari direcţi
Încă nu există un înlocuitor al sângelui, astfel că donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge și elemente ale acestuia necesare transfuziilor. Conform statisticilor din România, nevoia zilnică de sânge este ridicată, iar donarea benevolă este scăzută față de cerere. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele care au nevoie de sânge, în număr de 78, iar indirect îi putem numi beneficiari și pe donatori datorită efectului pozitiv pe care donarea îl aduce la nivelul organismului, în număr de 26.
| Activitati
În perioada premergătoare Campaniei de Donare, am avut timp de o săptămână o campanie de promovare online a importanței donării de sânge, a beneficiilor, precum și a condițiilor pe care un donator trebuie să le îndeplinească. În plus, alături de voluntarii Societății, am organizat o activitate în cadrul căreia am realizat decorațiuni pentru ziua donării. Activitatea principală a proiectului a constat în amenajarea centrului temporar de donare din cadrul Facultății de Farmacie, respectiv procesul de donare.
În ziua donării, pentru a aprecia implicarea persoanelor, fie că au fost eligibile pentru a dona sau nu, s-a organizat o tombolă prin intermediul căreia s-au extras diferite premii, de către participanți.
| Rezultatele proiectului
Raportându-ne la obiectivele pe care ni le-am setat înainte de a începe desfășurarea proiectului, la feedback-ul primit din partea colaboratorilor, a beneficiarilor, a participanților la activități și a persoanelor implicate în organizate, putem afirma că suntem mulțumiți de rezultatele pe care le-a avut în final proiectul.
Prin urmare, am informat minimum 250 de persoane din cadrul Facultății de Farmacie și 300 de persoane care nu sunt prezintă legături cu domeniul farmaceutic despre importanța donării de sânge, dar și despre avantajele acesteia asupra sănătății; informarea publicului larg despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un posibil donator.
De asemenea, au luat parte la procesul de donare 26 de persoane și am reușit să colectăm sânge pentru 78 de pacienți.
| Bugetul
Bugetul total al proiectului (în LEI) pentru perioada înscrisă în competiție: 151,7 lei, distribuit astfel:
- materiale printabile (diplome donatori, insigne voluntari)
- consumabile pentru donatori (cafea, dulciuri, apă etc.).
LEI
| Despre organizator
Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB) este o organizație studențească apolitică și non-profit, care activează de peste 31 de ani în cadrul Facultății de Farmacie din Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București.
Prin întreaga activitate, cei aproximativ 150 de membrii urmăresc îndeplinirea Viziunii SSFB - Producem schimbarea pozitivă în rândul populației, prin dezvoltarea personală și profesională a studenților farmaciști!.
| Website proiect