Participanti & Proiecte
GROW 1.0&1.1
|
Organizator: Scoala de Valori |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Proiectul se adreseaza nevoilor presante a elevilor de liceu de a avea un sistem intern de ghidaj pentru a pasii cu incredere catre viata de adult, de incredere in fortele proprii si o perspectiva promitatoare. Bazandu-se pe experienta altor proiectele cu liceeni (World Citizenship din 2003 – o serie de ateliere cu studenti internationali) si experienta intensa in lucrul cu studentii, cei doi organizatori au identificat nevoile specifice perioadei de liceu si cele pentru fiecare an in parte, Grow 1.0&1.1 raspunzand nevoilor de integrare sociala, de clarificare a relatiilor personale, definire personala, cresterea stimei de sine, exprimarea propriei perspective si descoperire de sine pentru clasele a X-a si a XI-a.
| Scopul proiectului
Ideea programului GROW a fost inca de la inceput aceea de a se constitui intr-o abordare de durata a nevoii de educatie alternativa in Romania. Am ales ca GROW sa fie un program bine conturat si sustinut care sa contribuie la o schimbare de durata a unei intregi generatii. Sustinand aceasta viziune Grow 1.0&1.1 a avut ca obiective livrarea unui program educational de calitate si atractiv pentru 800 de participanti din 11 orase de catre 40 de traineri internationali (studenti din reteaua internationala AIESEC) pentru clasele a X-a si a XI-a.
| Aria geografica
Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu Mures, Timisoara
| Rezumat
Grow 1.0&1.1, dedicat elevilor din cls. a X-a si a XI-a, este parte a programului national Grow ce are ca scop formarea reprezentantilor unei generatii, care prin educatie inovativa isi dezvolta un comportament incoruptibil, orientat catre dezvoltarea comunitatilor locale. Proiectul raspunde nevoilor de integrare sociala, de clarificare a relatiilor personale, definire personala, cresterea stimei de sine, exprimarea propriei perspective si descoperire de sine. In ateliere derulate in engleza elevii au explorat cunoasterea personala, si-au format abilitati de comunicare, prezentare, lucru in echipa, conducere si organizare personala. Proiectul a urmarit si construirea unor atitudini si valori puternice, prin invatare experientiala: implicare in comunitate, organizare ceremonii de inchidere, prezentari publice sau organizare de proiecte locale. Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea programului de invatare aplicativa a liceenilor (a X-a si a XI-a) din 12 orase, stimularea dezvoltarii pentru tineri internationali (traineri in program, 13 tari), asigurarea sustenabilitatii si a vizibilitatii proiectului. Activitatile au fost: construire parteneriat cu AIESEC Romania (co-organizator), pregatire coordonatori locali, identificare parteneri, dezvoltare curriculum (10 sesiuni pentru 1 clasa), campanie de promovare - 800 aplicanti din 81 licee, recrutare 39 de studenti internationali si pregatirea acestora in conferinta Train the Trainers, derulare program- 450 participanti, 2 saptamani, cu ajutorul a peste 65 de voluntari, ceremonii de inchidere, evaluare si raportare.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi, elevii de liceu au fost atrasi prin ineditul proiectului: internationalism, interactivitate, tineret. 800 de elevi s-au inscris, iar 500 au finalizat. Pentru responsabilizare s-a aplicat o taxa de participare (intre 10 si 40 ron). Beneficiarii indirecti: organizatorii locali, studenti voluntari (peste 50) si trainerii internationali (39) au beneficiat de o experienta de dezvoltare profunda. Au fost atrasi de viziunea pe termen lung si constientizarea contributiei pe care o au. Alte publicuri tinta implicate au fost profesori, directori de liceu si parinti ce au avut un rol hotarator. Pe termen lung, elevii au participat la editiile ulterioare si au contribuit la promovarea proiectului, iar profesorii au sprijinit continuarea proiectului in licee. O parte din voluntari au devenit coordonatorii urmatoarelor editii.
| Rezultatele proiectului
Produsele principale ale proiectului au fost cele 10 sesiuni de dezvoltare personala create pentru fiecare clasa in parte in contextul mai larg al programului Grow. Acestea au urmarit dezvoltarea atitudinilor proactive, pozitive si orientate catre construirea unei comunitati de oameni speciali, cresterea stimei de sine si dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, munca in echipa, management de proiect, managementul timpului, prezentare si vorbire in public. In plus, prin proiect au fost adusi in Romania 39 de studenti internationali provenind din 13 tari in rolul de traineri si facilitatori ai procesului educational. Pentru derularea programului au fost create manualul coordonatorului local, manualul trainerului, 20 de suporturi de training totalizand peste 40 de ore de sesiuni. Schimbarile si efectele generate au fost masurate in doua etape pe o scala de la 1 la 5 (unde 1=foarte putin si 5 foarte mult) si participantii au evidentiat ca, in medie, proiectul a contribuit la cresterea increderii in fortele proprii (4.59), a contribuit la clarificarea directiei in viata (4.27), i-a ajutat sa interactioneze cu persoane model (4.41), i-a ajutat sa fie mai constienti de sine ( 4.67), le-a oferit informatii si cunostiinte utile (4.57), i-a ajutat sa construiasca o comunitate de oameni speciali care se pot educa intr-un mod superior (4.41). Printre rezultatele neasteptate a fost parteneriatul cu asociatia Edu Max Suceava initiat de o profesoara si care s-a concretizat prin organizarea Grow inclusiv in Suceava (oras ce nu era acoperit in planificarea initiala) din vara 2010 si azi.
| Bugetul proiectului (in RON)
35000
| Parteneri
AIESEC Romania prin comitetele locale: AIESEC Brasov, AIESEC Bucuresti, AIESEC Cluj-Napoca, AIESEC Constanta, AIESEC Iasi, AIESEC Oradea, AIESEC Pitesti, AIESEC Ploiesti, AIESEC Sibiu, AIESEC Suceava, AIESEC Tirgu Mures, AIESEC Timisoara); Fundatia Dinu Patriciu, ECDL, Diverta, Antalis, Qual Media, P&G, Wrigley, BIC, One Fm, Zile si Nopti, Media Image, calificativ.ro, SPM Indoor Media; la aceasta lista se adauga o serie de parteneri locali din fiecare oras in care a fost organizat proiectul
| Website-ul proiectului
www.growedu.ro