close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campanie de diagnosticare precoce a intarzierilor in dezvoltare



| Organizator:
    Asociatia Help Autism
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    In Romania estimam ca sunt in jur de 30.000 de copii afectati de autism, statistia neconfirmata insa de autoritati, ignorand gravitatea situatiei in Romania. In 2015 la birourile de evaluare complexa din cadrul DGASPC-urilor erau inregistrate ca eliberate peste 7.500 de certificate de handicap pentru copiii diagnosticati cu autism, cifra care nu reflecta neaparat realitatea, avand in vedere viciile de raportare, cat si dezinformarea parintilor.
Pornind de la dorinta reala de a sesiza autoritatile in diagnosticarea corecta si din timp, am cautat impreuna cu DGASPC solutii in identificarea copiilor cu autism din Sectorul 3. Statistica internationala este de 1 copil din 68 are autism. In S3, pe palierul 1-4 ani s-au identificat 1 copil cu autism la 51, situatie alarmanta, avand in vedere impactul observat.


| Scopul proiectului
    Proiectul pilot a avut drept scop promovarea serviciilor de sustinere in autism, dezvoltarea de actiuni de cresterea gradului de sensibilizare si constientizare a autoritatilor abilitate in domeniu, in acelasi timp cresterea accesului la servicii prin depistarea precoce a copiilor cu intarziere in dezvoltare.

Prin intermediul activitatilor desfasurate in cadrul proiectului am venit in sprijinul copiilor cu intarziere in dezvoltare din Sectorul 3, cat si al famiilor acestora prin furnizarea de servicii de evaluare psihologica, obtinerea diagnosticului medicul si asistarea lor in comunitate.


Campanie de diagnosticare precoce a intarzierilor in dezvoltare Campanie de diagnosticare precoce a intarzierilor in dezvoltare Campanie de diagnosticare precoce a intarzierilor in dezvoltare

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Problematica identificata in Romania cu privire la diagnosticarea copiilor cu autism este legata de lipsa masurilor active de identificare a simptomelor de intarziere in dezvoltare la copii inca din crese, pt a putea interveni din perioada propice pt recuperare, in vederea integrarii in societate.
Prin proiect ne-am propus sa dezvoltam o abordare inovatoare a problemei, creand un parteneriat activ public – privat, Asociatia Help Autism - DGASPC S3, intr-un proiect pilot, ce poate fi multiplicat ulterior ca si experienta la nivel national, pentru a permite identificarea precoce a copiilor ce pot prezenta simptomele autismului, din crese, asistarea parintilor in drumul pt obtinerea diagnosticului, tratamentului, evaluarea psihologica si furnizarea serviciilor de stimulare a copiilor cu intarziere in dezvoltare. Proiectul a urmarit identificarea impactului autismului in cazul a 600 de copii cu varsta intre 1 si 4 ani, si totodata si gasirea de solutii comune tuturor furnizorilor de servicii in autism, atat publici cat si privati, fezabile pentru copiii cu intarziere in dezvoltare.
Abordarea strategica a fost: 1.Identificarea precoce a copiilor din cresele S3 prin facilitarea accesului de catre DGASPC S3; 2.Furnizarea serviciilor sociale de evaluare psihologica, stimulare verbal si cognitiva a copiilor cu intarziere in dezvoltare; 3.Organizarea campaniei de mese rotunde in vederea gasirii de solutii comune fezabile, identificate de ONG-urile si autoritatile relevante in domeniu prin propria experienta in cauza autismului.
In urma evaluarii celor 600 de copii au fost identificati copii apartinand grupului vulnerabil, cu risc major de excluziune sociala reprezentat de 30 de copii cu intarziere in dezvoltare (ce au beneficiat de terapie in cadrul proiectului).


| Date beneficiari
    600 copii din cresele S3, cu varsta intre 1 si 4 ani, in vederea identificarii copiilor apartinand grupului vulnerabil, cu risc major de excluziune sociala reprezentat de 30 de copii cu intarziere in dezvoltare (tratati in cadrul proiectului)

| Date beneficiari
    10000 de persoane interesate de ajutarea directa sau indirecta a copiilor cu intarziere in dezvoltare.

| Activitati
    A1 - Managementul proiectului - planificarea, organizarea, monitorizarea și controlul tuturor aspectelor proiectului;
A2 - Informarea si promovarea proiectului, a presupus informarea publicului general cu privire la obiectivele si rezultatele proiectului si programului de finantare, prin distribuirea de materialele si prin informatiile diseminate in mediul online: Facebook si web.
A3 - Campanie de constientizare a publicului larg, s-au organizat si desfasurat campanii online si offlie de constientizare. In cadrul creselor si gradinitelor din S3 s-au realizat actiuni de informare a personalului acestor institutii, cu privire la primele simptome ale intarzierii in dezvoltare, astfel incat si personalul sa poata “interveni” in timp scurt si sa solicite diagnosticarea. Campania a fost nu doar o informare ci si o campanie de responsabilizare pentru personalul creselor.
A4 - Realizarea campaniei de diagnosticare precoce si evaluare psihologica – 4 psihologi specializati, in repetate vizite de observatie in crese au luat parte la activitatile educative, si pe baza grilelor de observare au evaluat 637 de copii. Dintre ei 80 de copii prezentau intarzieri in dezvoltare si au fost directionti in discutii individuale psiholog – parinte, timp in care s-a aplicat chestionarul in autism, dezvoltat de Ministerul Sanatatii. In urma screening-ului 12 copii prezentau simptomele autismului si au fost directionati spre diagnosticare medical si serviciile de recuperare terapeutica.


| Rezultatele proiectului
    R1. Numarul total al persoanelor ce au beneficiat direct si indirect de proiect fost 31.869 persoane: 637 de copii evaluati, 1.200 de parinti ai copiilor din crese informati despre autism, simptome, diagnostic, 10.000 de persoane informate prin campania off line, prin distribuirea de materiale – brosuri si pliante informative, 19.981 de persoane informate prin campania online, site si facebook, 51 de angajati din crese si gradinte informati.
R2. 12 copii au fost identificati cu autism, 8 dintre ei fiind deja diagnosticati medical, si alti 4 identificati de catre specialistii prin proiect. Toate cele 12 familii au fost sprijinite in obtinerea de servicii de specialitate in vederea recuperarii copiilor lor.
R3. Partenerul (DGASPC S3) si-a imbunatatit serviciile oferite, pe 2 cai:
-Pregatirea personalului in cresterea gradului de informare cu privire la simptomele intarzierii in dezvoltare, comunicarea cu familia copiilor ce pot prezenta/prezinta intarzieri in dezvoltare, ce servicii exista si catre cine sa indrume familia in cazul identificarii simptomelor;
-Cresterea numarului de psihologi ce presteaza activitati in cresele din Sectorul 3.
R4. Ca urmare a implementarii proiectului s-a realizat campania de sensibilizare si constientizare a importantei diagnosticarii timpurii a copiilor cu autism, rezultatul pozitiv fiind inca departe. Cu toate acestea actiunile initiate catre autoritatea publica centrala, ANPDCA si Ministerul Muncii, cat si informarea personalului ce este implicat direct in serviciile catre copii, sunt actiuni ce pun inca o caramida in lungul demers.


| Bugetul
    329511

| Parteneri
    Direactia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3

| Website proiect
    https://www.helpautism.ro/proiecte-externe/campanie-de-diagnostic-precoce-a-intarzierilor-in-dezvoltare





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->