close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fondul IKEA pentru mediul urban



| Organizator:
    Fundatia Comunitara Bucuresti
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Bucuresti se afla in top cinci pentru aglomeratia din trafic la nivel mondial, are suprafete verzi sub minimul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si nu detine informatii publice despre calitatea aerului sau colectarea/reciclarea deseurilor.
In ultimii ani, putine resurse publice sau private au fost alocate spre problemele mediului din oras. Fondul IKEA pentru Mediul Urban acopera acest gol de finantare pentru proiecte inovatoare, de mici dimensiuni, care pornesc o schimbare direct din comunitate si pot fi o inspiratie pentru alti bucuresteni.
Pentru ca programele de mediu aduc rezultate pe termen mai lung, Fondul sustine aceleasi proiecte pe o durata de trei ani, pe baza rezultatelor din fiecare an.


| Scopul proiectului
    Scopul Fondului IKEA pentru Mediul Urban este de a sustine financiar si de a promova pe o perioada de trei ani, proiecte care sustin in Bucuresti protejarea resurselor naturale, combat schimbarile climatice si educa bucurestenii cu provire la aceste probleme si solutiile lor.

Obiectivele fondului
Mentinerea celor sase proiecte active timp de cel putin trei ani
Sustinerea celor sase echipe sa creasca – nu doar financiar, ci si cu know how (comunicare, financiar, fundraising) si alte conexiuni in comunitate
Promovarea rezultatelor proiectelor catre comunitatea din oras


Fondul IKEA pentru mediul urban Fondul IKEA pentru mediul urban Fondul IKEA pentru mediul urban

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Bucuresti se afla in top cinci pentru aglomeratia din trafic la nivel mondial, are suprafete verzi sub minimul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si nu detine informatii publice despre calitatea aerului sau colectarea/reciclarea deseurilor. In ultimii ani, putine resurse publice sau private au fost alocate spre problemele mediului din oras.
Am lansat fondul IKEA pentru Mediul Urban pentru a sustine financiar si pentru a promova proiecte care se dedica protejarii resurselor naturale, combat schimbarile climatice si educa bucurestenii cu privire la aceste probleme si solutiile lor. Fondul sustine proiecte care pornesc o schimbare de la firul ierbii si pot fi o inspiratie pentru alti bucuresteni.
Cele sase proiecte selectate cu ajutorul unui juriu independent includ primul acoperis verde si unul din primele sisteme de panouri termice solare montate pe un bloc de locuinte colective; primul sistem de colectare disponibil public, prin care hainele sunt sortate, igienizate, distribuite ca ajutor sau reciclate; primul proiect care se concentreaza pe activitati de salvare si reabilitare a liliecilor din oras ca sa diminueze conflictul om-animal; un spatiu creat de la zero in Gradina Botanica, pentru a cultiva plante alimentare vechi gasite in provinciile romanesti; o platforma civica pentru locuitori si specialisti care experimenteaza impreuna solutii de imbunatatire a ecosistemului din zona Gradinii Cismigiu. Cele sase au construit impreuna o comunitate de proiecte de mediu care colaboreaza si invata din experientele celorlalti.
Intelegand ca programele de mediu aduc rezultate pe termen mai lung, donatorul a ales, atipic pentru strategiile de CSR locale, sa sustina aceleasi proiecte pe o durata de trei ani, pe baza rezultatelor din fiecare an.


| Date beneficiari
    2.000 de beneficiari directi. Comunitati de vecini (Floreasca, Aviatiei, Cismigiu) si comunitati de interese (gradinarit, conservarea biodiversitatii) care se implica civic in jurul celor sase proiecte.

| Date beneficiari
    190.000 de beneficiari indirecti - parteneri, comunitati de interese online si offline, dupa cum urmeaza: Asociatia Cartier Aviatiei: 20.000, Crucea Rosie Romana, Filiala Sector 6: 140.000, GIC Cismigiu: 3.000, Gradina Istorica: 3.000, GIC Floreasca: 19.000, Wilderness Research and Conservation: 5.000.

| Activitati
    Fundatia Comunitara Bucuresti a propus in acest fond o modalitate de lucru flexibila si cu birocratie scazuta: grupuri de initiativa sau ONG-uri inscriu idei de proiecte, un juriu independent le selecteaza si doar echipele selectate depun proiectul final. In total, am gestionat 81 de aplicanti care au trecut prin patru etape: preselectia de eligibilitate, selectia realizata in doua valuri si interviuri fata in fata cu ultimii opt aplicanti de pe lista scurta finala. Cei sase castigatori au dimensiuni si nivele de experienta foarte variate – trei grupuri de initiativa (Grupul de initiativa civica Floreasca, Grupul de initiativa civica Cismigiu, Grupul de initiativa Gradina Istorica), doua ONG-uri de mici dimensiuni (Asociatia Cartier Aviatiei, Wilderness Research and Conservation, in colaborare cu Fundatia Visul Luanei) si un ONG mare si recunoscut (Crucea Rosie Romana – Filiala Sector 6).
Celor sase proiecte castigatoare nu le-am acordat doar sustinere financiara. Am lucrat cu ele constant, organizand intalniri de echipa, intalniri comune de impartasire, vizite pe teren, consultanta personalizata (de comunicare, de fundraising, de lucru in echipa, financiara).
La finalul primului an de finantare, proiectele si-au raportat rezultatele. Pe baza acestora, juriul independent s-a reunit si le-a evaluat activitatea, decizand sa continue cu o noua runda de finantare catre toate sase proiectele si in anul doi.


| Rezultatele proiectului
    La finalul primului an de finantare al Fondului IKEA pentru mediul urban, cateva rezultate marcheaza premiere pentru oras si pentru Romania. Primul acoperis verde din Romania pe un bloc de locuinte colective; unul din primele sisteme de panouri termice solare montat pe un bloc de locuinte colective; primul sistem de colectare disponibil public, prin care aproape 4 tone de haine au fost sortate, igienizate, distribuite ca ajutor sau reciclate; primul proiect care se concentreaza pe activitati de salvare si reabilitare a liliecilor din oras ca sa diminueze conflictul om-animal; un spatiu creat de la zero in Gradina Botanica, pentru a cultiva plante alimentare vechi gasite in provinciile romanesti; o platforma civica pentru locuitori si specialisti care experimenteaza impreuna solutii de imbunatatire a ecosistemului din zona Gradinii Cismigiu.
Am incurajat cooperarea, si nu competitia intre proiecte, prin evaluarea lor in raport cu obiectivele propuse, si nu in comparatie unele cu altele. La finalul primului an al Fondului IKEA pentru Mediul Urban, a aparut o comunitate de proiecte de mediu care colaboreaza, schimba informatii si invata din experientele celorlalti, in Bucuresti.


| Bugetul
    339000

| Parteneri
    Fundatia Comunitara Bucuresti gestioneaza Fondul IKEA pentru Mediul Urban, iar IKEA Romania este partenerul principal in acest fond de finantare.

| Website proiect
    http://fundatiacomunitarabucuresti.ro/proiect/fondul-ikea-pentru-mediul-urban/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->