Participanti & Proiecte
Amenajare eco-turistica la cascada Bigar
|
Organizator: ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila |
|
Categorie: Protectia mediului |
Dupa propunerea ideii de proiect din partea angajatilor Coca-Cola si decizia companiei de a se implica in acest demers a urmat identificarea partilor implicate in proiect si mai multe vizite in teren si discutii cu acestia. In primul rand ne-am intalnit cu administratia Parcului National Cheile Nerei Beusnita care se ocupa de accesul turistilor in parc, inclusiv in zona cascadei Bigar si de protectia zonei, apoi cu reprezentanti ai Ocolului Silvic, al Primariei Bozovici pe raza careia se afla cascada, am interactionat cu turistii, am cerut parerea peisagistilor. In urma discutiilor am stabilit obiectivele de amenajare si am realizat un studiu de fezabilitate cu mai multe optiuni, obiectivele finale si modul lor de realizare fiind definitivat dupa inca o runda de consultari cu toate partile implicate.
| Scopul proiectului
Amenajarea eco-turistica din jurul cascadei Bigar, aflata in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, astfel incat sa ofere o experienta sigura, placuta si educationala turistilor din zona dar si sa protejeze arealul natural. O1 - construirea unei platforme metalice+lemn de coborare pe malul foarte abrupt vis-a-vis de cascada. O2 - amenajarea traseului turistic din interiorul parcului cu marcaje, panouri informative si de atentionare, dotare cu pubele pentru gunoi, treceri peste ape, locuri de repaus. O 3 - montarea parapet de protectie de-alungul DN57b pentru accesul pietonal
| Aria geografica
Caras-Severin
| Rezumat
Cascada Bigar, unul din cele mai importante obiective eco-turistice ale Romaniei, cu peste 100.000 de vizitatori anual, se afla intr-o arie naturala protejata, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, dar e si foarte usor accesibila, fiind langa DN57b. Renumele ei a crescut vertiginos dupa clasarea pe locul 1 la cascade unice in lume al World Geography in 2013. Cu toate acestea, zona din jurul cascadei a fost neingrijita, cu multe elemente antropice (betonari) si lipsa de informatii si facilitati pentru turistii care vizitau locul, inclusiv lipsa accesului la baza raului de unde se poate vedea cel mai bine cascada se facea intr-un mod care punea in pericol viata acestora. Unul din grupurile de turisti impresionati de frumusetea cascadei care a identificat si nevoile de amenajare au fost angajati ai fabricii Coca-Cola din Timisoara. Ei au propus in 2014 aceasta idee de proiect angajatorului, Coca-Cola HBC Romania asumandu-si finantarea principala a proiectului si alegand drept partener de implementare asociatia ViitorPlus. A urmat timp de 3 ani un proiect foarte dificil la nivel de implementare datorita complexitatii juridice, tehnice si multitudinii organizatiilor implicate. Am reusit insa sa ducem la bun sfarsit acest triplu parteneriat ONG - public-privat cu beneficii pe termen lung atat pentru turisti, cat si pentru comunitatea locala, intr-o modalitate care sa protejeze si sa puna in valoare patrimoniul natural al Romaniei dintr-o arie protejata. Obiectivele realizate: construirea unei platforme de coborare vis-a-vis de cascada, amenajarea traseului turistic din interiorul Parcului National adiacent cascadei, montarea unui parapet de protectie de-alungul DN57b pentru accesul pietonal de la parcare pana la cascada.
| Date beneficiari
Administratia Parcului National este beneficiarul legal al lucrarilor de investitii - toate lucrarile si mijloacele fixe realizate prin proiect au fost predate spre administrare catre ei. Acestia au fost implicati in proiect in toate etapele, de la proiectare pana la executie si au contribuit si 10% din bugetul final. Beneficiarii propriu-zisi, cei care utilizeaza toate facilitatile create prin proiect langa cascada Bigar sunt turistii care viziteaza zona in fiecare an, in 2017 numarul acestora dublandu-se fata de anul precedent – 90.000 de persoane doar pana in august.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti: populatia din comunele invecinate cascadei care beneficiaza de dezvoltare economica prin cresterea numarului de turisti care viziteaza zona (Caras Severin este unul din cele mai sarace judete din tara, iar populatia care pleca la munca in strainatate sau era dependenta de exploatarea lemnului din zona, incepe sa aiba acum alternative care provin din dezvoltarea eco-turismului in zona – pensiuni, restaurante, artizanat etc cu efecte ce se vor vedea pe termen lung inclusiv in scaderea defrisarilor si protectia suplimentara a ariilor naturale de interes national din judet).
| Activitati
In 2014 au avut loc vizite locale, research si consultarea partilor implicate - echipa interna Coca Cola Timisoara si Buc., Primaria Bozovici, Administratia Parcul National Cheile Nerei Beusnita, Ocolul Silvic Bozovici, firme locale, turisti, peisagisti. Dupa agrearea obiectivelor am semnat parteneriatele institutionale si pentru finantare.
Pana la finalul anului s-a realizat studiul de fezabilitate cu firma de proiectare si alegerea solutiilor finale in baza unei noi runde de consultari.
Inca un an si jumatate a durat etapa anevoioasa pe plan juridic: obtinerea certificatului de urbanism pentru constructia platformei de coborare la baza raului, realizarea proiectului tehnic de arhitectura si rezistenta, obtinerea avizelor (Agentia de protectia mediului, Consiliul Stiintific al Parcului, Politia Rutiera, Administrarea Drumurilor - DRDP Timisoara), contractul de comodat pentru folosinta terenului unde s-a edificat platforma, obtinerea autorizatiei de constructie si aviz de inceperea lucrarilor de la DRDP si ISC.
Abia in vara 2016 am putut demara etapa de executie: research si contractare furnizori (5 firme diferite in functie de specificul lucrarilor necesare, de la amenajari, tamplarie pana la constructii metalice si semnalizare rutiera), monitorizarea lucrarilor si receptia finala. Am implicat pe parcurs si voluntari de la liceele din zona si am pregatit materialele educationale din parc. Iar in mai 2017 am inaugurat lucrarile finalizate si am comunicat publicului larg
| Rezultatele proiectului
Pentru turistii din zona in primul rand a scazut foarte mult riscul accidentarii pe parcursul vizitei in zona. Traseul de la parcare pana la cascada (~400metri) se facea pe langa masinile care circulau in viteza pe drumul national. In proiect s-a amenajat un traseu pietonal prin montarea unor parapeti metalici de separare a carosabilului de locul prin care trec acestia si s-au montat semne noi de circulatie pentru reducerea vitezei. Platforma metalica de o lungime de aprox. 30 de metri, realizata pentru vizionarea cascadei de pe malul de vis-a-vis, permite acum coborarea in siguranta, inclusiv a copiilor sau persoanelor in varsta (pana acum acest lucru il faceau doar persoanele "aventuroase" care escaladau rapa foarte abrupta a albiei raului, in zona inregistrandu-se mai multe accidente in trecut din cauza cazaturilor suferite).
Pentru pastrarea zonei protejate din jurul cascadei s-au realizat indicatoare de atentionare si informare cu privire la pericolul afectarii echilibrului chimic al apei datorat obiceiului de a arunca monede (pentru “dorinte”) in apa cascadei, cantitatea acestora reducandu-se semnificativ dupa implementarea proiectului. Pe traseul din parc au fost instalate si pubele de gunoi pentru pastrarea curateniei si un panou interactiv educational pentru cresterea constientizarii cu privire la biodiversitatea din parc. Lucrarile facute au fost realizate din materiale naturale (in special piatra si lemn), au fost indepartate elementele antropice (beton) iar lucrarile suplimentare (platforma de coborare) cu interventie minimalista si reversibila.
| Bugetul
641000
| Parteneri
Administratia Parcului National Cheile Nerei - Beusnita, Primaria comunei Bozovici, Coca Cola HBC Romania, CONA
| Website proiect