Participanti & Proiecte
O sansa pentru viata
|
Organizator: Asociatia REACT |
|
Categorie: Sanatate |
Anual peste 600.000 de persoane au nevoie de sange. Totusi, de cele mai multe ori donam doar cand auzim de o situație limită. Donarea periodica este vitala pentru sistemul transfuzional si pentru bolnavii ce au nevoie de produse sanguine sigure, suficiente si la timp, provenite de la donatori responsabili. Sangele este vital pentru a salva vieti si poate fi stocat doar o luna de zile.
O experienta pozitiva de donare creste sansele transfuziei unui donator ocazional in donator fidel (care doneaza de 2-3 ori pe an) astfel incat renovarea centrelor si crearea unui mediu cald, primitor, este un pas strategic major. Mai mult, pe langa informatii si acces facil la procesul donarii, centrele renovate atrag noi categorii de donatori, pe cei benevoli, care nu sunt motivati de recompense materiale.
| Scopul proiectului
“O sansa pentru viata” este un angajament pe termen lung al organizatorilor de a transforma un sistem deficitar in unul modern, de a informa si educa populatia cu privire la importanta donarii, de a genera si intari comportamente civice responsabile pentru a scadea riscul transfuzional si a creste creste accesul la produse sanguine de calitate pentru pacientii romani.
O1: Schimbarea profilului donatorului
02: Renovarea si modernizare centrelor de transfuzii pentru a creste nivelul de siguranta transfuzionala a sistemului sanitar
| Aria geografica
Programul se desfasoara la nivel national, fiind vizate 41 de judete.
| Rezumat
Lansat in 2008, programul O sansa pentru viata, si-a propus si reformeaza sistemul transfuzional romanesc printr-o abordare completa, care include urmatoarele componente:
1. Organizarea de campanii mobile de donare sange
2. Renovarea si modernizarea centrelor de transfuzii sanguine din tara
Nevoia permanenta de sange din sistemul medical a dus la crearea acestui program care vizeaza, in primul rand, educarea populatiei in vederea donarii de sange benevole. Donatorul care doreste sa ajute fara a primi beneficii in schimb, este cel care va dona constant si nu doar in situatii limita. Aici dorim sa ajungem, in punctul in care sa avem donatori fideli, cu o calitate ridicata a sangelui, care sa faca din activitatea de donare o activitate obisnuita. De fapt, dorim sa cream un obicei, care va salva vieti. Asa am hotarat sa organizam campanii de donare sange mobile, atat publice cat si private, in cadrul unor companii. Ne-au fost alaturi in aceasta aventura angajatii Vodafone, partenerii nostri de incredere care vin si doneaza de minim 3 ori/ an in cadrul campaniilor organizate in companie, precum si angajati ai altor companii cu care lucram de aproximativ 10 ani.
De asemenea, din dorinta de a imbunatati experienta donatorilor care doneaza in centrele de transfuzie din tara, am hotarat sa intervenim cu lucrari de renovare si modernizare in alte cateva centre, dar si cu sponsorizarea de echipamente si mobilier medical. Astfel, in 2017 am decis sa intervenim in 24 de centre cu mobilier si echipamente medicale, in 8 din aceste centre si cu lucrari de modernizare a circuitului donatorului. Din cele 8 centre, pana in 2018 am reusit sa renovam 5 centre, celalalte centre urmand a intra in program in 2019.
| Date beneficiari
Datorita renovarii si dotarii celor 38 centre de transfuzie, 90% din donarile sanguine din Romania se fac acum in spatii amenajate, si prevazute cu aparatura medicala performanta. Practic, apr 400000 de donatori beneficiaza direct, anual, de conditiile moderne din cele 21 centre de transfuzie modernizate si renovate.
| Date beneficiari
Pana in prezent, in campaniile mobile ale programului au donat sange mai mult de 230000 de persoane, iar sangele colectat a contribuit la salvarea a peste 400.000 de vieti omenesti. Datorita renovarii si dotarii celor 21 centre de transfuzie, 50% din donarile sanguine din Romania se fac acum in spatii amenajate, si prevazute cu aparatura medicala performanta. Practic, mai mult de 420.000 de pacienti beneficiaza direct, anual, de sangele furnizat de cele 21 centre de transfuzie modernizate si renovate.
| Activitati
Transformarea centrelor de transfuzii sanguine in spatii moderne, dotate cu echipamente la standarde europene a inceput in 2014 cu reabilitarea CTS Bucuresti, cel mai mare centru din tara. Impactul acestui pilot (conditii decente pentru donatori si pentru personalul medical si un circuit optimizat care a redus timpul de pre-donare cu 50%) a determinat extinderea programului de renovare in 2015 si 2016 la nivel national. Astfel, au fost selectate 18 centre de transfuzie care au beneficiat de renovarea circuitului donatorilor si de dotare cu echipamente de recoltare sanguina. In selectie s-a tinut cont de numărul de donatori deserviti, de gradul de deteriorare, in special in ceea ce priveste circuitul donatorului si de lipsa aparaturii medicale moderne.
In 2017- 2018 am dotat 21 de centre de transfuzie din tara cu echipamente si moblier medical, din care 5 au fost si renovate si modernizate: Satu-Mare, Sibiu, Arges, Dolj si Prahova, urmand ca urmatoarele 3: Vaslui, Vrancea si Salaj sa fie finalizate in 2019.
In total am renovat 5000 mp si am donat peste 100 de echipamente.
In paralel am organizat apr 50 de campanii mobile de donare sange in spatii publice si companii.
| Rezultatele proiectului
Au fost dotate cu echipamente si mobilier medical 21 de centre, dintre care 5 au intrat si in procesul de renovare si modernizare, in 2017- 2018. Centrele renovate furnizeaza sange pentru 30 % din totalul pacientilor din tara.
In fiecare an, apr 200000 de persoane doneaza sange in spatiile renovate si dotate cu aparatura moderna din cele 21 centre de transfuzie intrate in program. Anual, peste 450.000 de pacienti din Romania primesc sange recoltat si prelucrat in conditii de siguranta transfuzionala din cele 21 de centre de transfuzii.
Centrele sunt dotate cu un total de 51 scaune de recoltare fixe, 2 scaune de recoltare mobile, 122 scaune pentru sala de asteptare, 1 canapea pentru sala asteptare, 1 canapea consultatie.
Peste 150 de campanii mobile de donare de sange organizate in intraga tara in sediile companiilor partenere sau in institutii.
Anual, apr 650 de angajati Vodafone doneaza sange, in campaniile organizate in sediile Vodafone din Bucuresti si din tara, 70% dintre acestia fiind donatori fideli.
| Bugetul
795269,11
| Parteneri
Asociatia React si Fundatia Vodafone
| Website proiect
http://www.pentruviata.com/