Participanti & Proiecte
Acoperisul Verde
|
Organizator: Asociatia Cartier Aviatiei |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVATIE |
In contextul in care Uniunea Europeana a impus anumite standarde cu privire la mediu, am decis sa dam o mana de ajutor asumandu-ne acest obiectiv fara precedent. Nevoile beneficiarilor sunt usor de inteles la simpla consultare a ultimelor rapoarte cu privire la calitatea aerului respirat.
Suntem tineri si vedem cum prieteni si rude pleaca in alte tari cautand intelegere, bun simt si o viata mai buna intr-un mediu mai curat. In ziua in care ne-am pus si noi aceeasi intrebare, am avut de ales intre a face ceva sau a renunta. Si am ales, evident, sa facem ceva.
| Scopul programului
Scopul a fost de a contrui un proiect pilot pentru a adresa problemele rezultate din nivelul tot mai crescut de poluare si, (pentru ca suntem tineri si ambitiosi), pur si simplu sa demonstram ca se poate face orice cu putina implicare si spirit civic. Obiectivul nostru final a fost atins prin faptul ca autoritatile iau in considerare solutia acoperisului verde.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Ne-am propus sa adresam o problema actuala de maxim impact si sa demonstram ca Acopersul Verde poate fi una din solutiile tehnice potrivite si de considerat in combaterea efectelor poluarii in orasele aglomerate, cum e Bucurestiul.
Pricipalele obiective:
Reducerea nivelului de poluare din aerul respirat, cum ar fi microparticulele PM10 si PM2.5 ce duc la inflamații și intoxicări ale alveolelor pulmonare. Acest obiectiv este atins prin faptul ca vegetatia atrage si retine mare parte din microparticulele ce se afla in aer.
Constientizare: ridicarea nivelului de constinetizare s-a materializat initial in randul vecinilor care au decis sa ne dea o sansa si, astfel, s-au putut bucura de beneficiile Acoperisului Verde. In continuare am condus mici campanii de advocacy in randul comunitatilor din social media.
Educatie - In Romania sistemele de acoperis verde sunt in faza de pionerat. Prin acest proiect, am ajutat la identificarea speciilor ce se pot adapta perfect climei specifice si putem face recomandari pentru viitoare proiecte.
-Protejarea resurselor naturale - exempluL: filtrarea apei de ploaie inainte de a ajunge in sistemul pluvial, datorita membranei textile special creata.
Resursele noastre au fost, in principal, doar doua: grant-ul LIDL si, cel mai important, membrii asociatiei si pasiunea lor voluntara de a vedea acest vis implinit.
Cea mai mare realizare este insusi faptul ca am implementat cu succes proiectul in pofida unelor obstacole pe care le-am intampinat. Cea mai mare provocare a fost faptul ca nu am avut un model de urmat, noi fiind primii din Romania care am implementat un astfel de sistem pe constructii vechi.
| Date beneficiari
Aprox 12 familii (locatarii imobilului)
| Date beneficiari
Noi toti :)
| Activitati
- Identificarea unei terase de bloc si semnare protocol cu asociatia de proprietari;
- Obtinerea acordului din partea primariei de sector privind montarea sistemului acoperis verde;
- Montare sistem acoperis verde;
- Actiuni de comunicare (social media, prezentarea proiectului in cadrul evenimentelor ex: Centrul de Resurse pentru participarea publica si alte activitati organizate de catre Fundatia Comunitara Bucuresti)
- Monitorizare, studiu si elaborarea concluziilor (in acest scop, avem o lucrare de licenta contruita pe sistemul de acoperis verde ce include masuratori si referinte la alte studii de notorietate internationala)
- Planificarea vizite de prezentare pentru beneficiarii directi si indirecti. In acest sens, primii vizitatori au fost locatarii blocurilor unde s-a montat sistemul. Ulterior, ne-am indreptat atentia catre publicul larg.
- Actiuni de lobby vizand autoritatile locale sau guvernamentale
Proiectul este prezentat in momentul de fata, autoritatilor locale ce ne-au primit cu foarte mare interes si propuneri de extindere a proiectului.
| Rezultatele programului
Grupul nostru tinta, locatarii blocului au beneficiat instant de o noua si mai calitativa hidroizolatie a acoperisului.
Apartamentele de la ultimul etaj au temperaturi mai scazute pe timpul verii datorita functiei termoizolante (bitmul poate atinge si 80-90 grade celsius pe timpul verii pe cand covorul gros de plante perene nu poate depasii 32-33 de grade).
Un alt benefiuciu instant este de fonoizolatie: absorbe pana la 8-10 decibeli din zgomotul generat de activitatea urbana.
Un rezultat neplanificat a fost cel legat de aspect pentru locatarii blocului vecin care au vizibilitate pe acoperis fiind la un etaj superior. Acum vad un covor de plane in locul unui acopris gri, prafuit cu izolatia scorojita.
Cel mai important aspect este legat de constientizare. Alti vecini si prieteni ne-au contactat deja exprimandu-si dorinta de a avea si ei acest sistem de green roof.
| Buget
138248
| Parteneri
Sustinut de LIDL si gestionat cu ajutorul Galantom
| Website program
https://www.facebook.com/acoperisulverde/