Participanti & Proiecte
Multimedia - Pregatire pentru Viata
|
Organizator: Asociatia Community Aid Network |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
In Municipiul Sacele- jud. Brasov convietuiesc romani, maghiari si romi, populatia roma fiind cea care este supusa marginalizarii socio-economice. In orasul Sacele regasim un liceu tehnologic (Liceul “Victor Jinga”), frecventat in mare parte de elevi care provin din cartierul defavorizat-Garcini. O data ajunsi la acest liceu, lucru imbucurator pentru familie si fosti profesori, elevii se confrunta cu dificultatea de a utiliza un calculator, de a rezolva temele, de a respecta indrumarile si programul venite din partea profesorilor. Noi am colaborat cu profesorii din cele trei licee din Sacele si astfel am initiat un proiect care vine in sprijinul tinerilor prin completarea educatiei formale cu cea nonformala, in vederea pregatirii pentru o viata autonoma, pentru ca tinerii sa nu ajunga asistati de stat,ci sa fie resurse pentru comunitate
| Scopul proiectului
Ne-am propus sa reducem disparitatile sociale dintre tinerii din cartierul marginalizat Garcini si tinerii din Sacele. Am stabilit ca obiective:
- sa formam tinerii in dezvoltarea abilitatilor IT, a increderii si stimei de sine, a comunicarii si a relationarii cu tineri de varsta similara.
- sa crestem accesul tinerilor din Garcini la un grup de educatie nonformala unde pot invatat lucruri noi, pot interactiona si lucra in echipa cu alti tineri de etnie diferita.
- sa pregatim tinerii din Sacele pentru cautarea unui loc de munca, pentru angajare si pentru a fi modele pozitive.
| Aria geografica
Sacele - judetul Brasov
| Rezumat
Multimedia - Pregatire pentru Viata ofera resursele si instrumentele necesare in domeniul comunicatiei pentru tineri romi si neromi din municipiul Sacele, care printr-un training multimedia (IT, photo,video) au avut posibilitatea sa isi imbunatateasca abilitatile si sa devina modele pozitive pentru intreaga comunitate.
Proiectul si-a propus sa faca cunoscute/sa aduca la cunostinta nevoile comunitatilor de romi si sa creeze o legatura intre acestea si societatea romanesca. Mai concret, tinerii romi au invatat cum sa foloseasca un calculator, cum sa filmeze, cum sa utilizeze un apărat de fotografiat, cum sa transmita si saediteze fotografii. De asemenea, au invatat sa foloseasca spaţiul online pentru a publică materiale multimedia pe care sa le impartaseasca ulterior cu publicul larg. Toate acestea au fost realizate intr-un proces de educaţie si pregatire pentru angajare.
Multimedia - Pregatire pentru Viata are un impact imediat asupra dezvolta rii personale a tinerilor romi, multimedia fiind metoda le da posibilitatea sa isi prezinte opiniile si ideile, sa-si creeze un cerc de sustinatori, sa isi dezvolte stima de sine si nu in ultimul rand, sa fie cu adevarat integraţi in aceasta era digitala.
| Date beneficiari
Elevii au avut varsta cuprinsa intre 14-16 ani si pe tot parcursul proiectului au fost responsabilizati prin participarea la excursii, prin oferirea de feedback constant, prin incurajari si prin faptul ca au vazut ei direct impactul pe care activitatile le-au avut catre alti tineri, frati mai mici, publicul general din Sacele. In perioada ianuarie-decembrie 2014 elevii au participat saptamanal la sesiunile de training, s-au implicat activ permanent. In plus, au dat dovada de lucru in echipa si constiinciozitate la organizarea evenimentelor locale de prezentare (iunie 2014), a vernisajului expozitiei „Ce conteaza pentru NOI” (martie 2014) si a expozitiei foto-video cu lansarea filmului de scurt metraj (noiembrie 2014). Sub indrumarea noastra, ei au ales tematica evenimentelor, logistica, ei eu au sustinut prezentarile in public.
| Rezultatele proiectului
Elevii au acumulat cunostintele necesare lucrului pe calculator in programele Office, cum folosim Internetul, aparatele foto-video, bloguul si cum cautam un loc de munca, pregatindu-ne pentru angajare (interviu, scrisoare de intentie, CV). Pe langa acestea, elevii au dobandit competentele necesare unei vieti independente, unei comunicari eficiente si cu incredere in public sau cu alte persoane, dar si aptitudinile utile pentru organizare, planificare, fie individuala, fie colectiva pentru un eveniment comunitar. La nivel personal, tinerii au dobandit o stima de sine ridicata, ambitie si curaj fata de deciziile proprii, precum si responsabilitate asumata in viata lor.
Fiind un proiect de integrare care a inclus tineri din etnii diferite, am reusit sa combatem prejudecati, sa aratam ca se poate lucra impreuna, creand un model de buna practica pentru orice comunitate multietinica. Profesorii au observat o schimbare la nivelul elevilor, fie un interes mai mare fata de scoala, fie o incredere sporita legata de abilitatile proprii. Toti cei care au participat la evenimentele noastre au vazut ca tinerii din Sacele au potential, sunt o resursa si stiu sa-si exprime clar nevoile, fiind o voce in fata autoritatilor locale. Mai mult decat atat, au fost oameni care ne-au spus ca nu credeau ca "tiganii" pot face asa ceva, sa creeze o expozitie spre exemplu, sa faca fotografii reusite, sau sa sustina prezentari Power Point. Astfel, am dovedit ca daca ne uitam dincolo de ideile preconcepute, descoperim oameni care sunt gata sa lupte impreuna pentru o viata mai buna!
| Bugetul proiectului (in RON)
49230,00
| Parteneri
Fundatia ERSTE, Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret, ISJ Brasov, Liceul Teoretic
| Website-ul proiectului
www.multimedia.canbv.ro