Participanti & Proiecte
Rugby pentru toti
|
Organizator: FUNDATIA TE AUD ROMANIA |
|
Categorie: Programe |
Astfel, am identificat trei piloni principali îndreptați către nevoile acestora și anume: dimensiunea financiară, dimensiunea de dezvoltare sportivă și dimensiunea de sprijin; iar aceștia s-au dezvoltat în timp la soluția propusă astăzi, prin această sursă de inspirație.
Pentru foarte mulți dintre acești copii și tineri, terenul și jocul de rugby au devenit refugiul lor, momentul lor cu ei înșiși, clipa în care uitau de toate și dădeau tot ce aveau mai bun.
În mod concret, noi am identificat o singură nevoie comună a acestor tineri: SPRIJINUL de care acești copii și tineri au nevoie pentru a-și dezvolta abilitățile, pentru că la unison, am fost convinși că acești copii au doar nevoie de sprijin ca să performeze, atât în teren, cât și în afara acestuia
| Scopul proiectului
Copiii de la Gura Humorului aveau rezultate foarte bune la rugby, făceau performanță în adevăratul sens al cuvântului, cu puținul pe care îl aveau la dispoziție. Iar o astfel de dedicare merita răsplătită și sprijinită. La început, soluția propusă de noi viza trei aspecte majore, pe care le voi explica mai jos: componenta financiară, componenta de mentorat și componenta de dezvoltare, ulterior acestea s-au dezvoltat.
Daca ar fi să descriu un singur termen care definește atât motivația, dar și nevoia și soluția, acela este SPRIJIN pe toate arenele de dezvoltare ale unui tânăr.
| Aria geografica
Gura Humorului, Suceava
| Rezumat
Semințele proiectului Rugby pentru toți au fost sădite în toamna lui 2016, când nevoile identificate ale tinerilor jucători de rugby de la Gura Humorului au determinat trei oameni hotărâți să facă ceva mai mult pentru acești copii. Unul din primele puncte de plecare în analiza nevoilor a fost că majoritatea copiilor și tinerilor proveneau din mediul rural, fapt care aduce cu sine, inevitabil, o inegalitate între urban și rural și un mediu socio-economic mai scăzut. În termeni practici, apartenența lor la mediul rural era apartenența unui cerc vicios format din educație la nivel sub mediu, lipsuri financiare, lipsa oportunităților și implicit, de aici, riscul mare de absenteism sau chiar abandon școlar. Pornind de la această premisă, principala noastră ipoteză în termeni simpli a fost că acești copii și tineri au nevoie să vadă că există viață, posibilități, viitor și dincolo de satul lor, dincolo de raza de acțiune a comunității în care trăiesc în marea majoritate a timpului.
Ne-am îndreptat atenția către nevoile emoționale și cognitive ale acestor copii și tineri. Astfel, am identificat trei piloni principali îndreptați către nevoile acestora și anume: dimensiunea financiară, dimensiunea de dezvoltare sportivă și dimensiunea de sprijin; iar aceștia s-au dezvoltat în timp la soluția propusă astăzi, prin această sursă de inspirație. În septembrie 2017, se lansa la Gura Humorului prima ediție a programului Rugby pentru toți copiii. În perioada 2017-2018, programul a finanțat 9 burse sportive pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 -18 ani din cadrul Clubului Sportiv Școlar Gura Humorului. Din anul următor, am început să finanțăm 20 de burse sportive, ca începând din anul 2020 să susținem anual un număr de 40 de tineri cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani.
| Date beneficiari direcţi
40 de tineri anual cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, afiliați la un club de rugby de juniori.
| Activitati
Poate cel mai important punct al soluției vizează componenta financiară. Marea majoritate a tinerilor din program sunt tineri din mediul rural, unde, conform statisticilor, posibilitatea de a merge la liceu este foarte redusă. „Rugby pentru toți” acoperă taxele de cazare și masă în cadrul Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului și astfel s previne abandonul școlar în rândul tinerilor din program și se facilitează accesul la educație.
Fiecare tânăr din program primește un partener de discuții și prietenie pe durata programului, și anume un mentor pentru a-i fi drept punct de sprijin, model și ghid în viață. Majoritatea mentorilor din program sunt persoane de business de succes la nivel național, iar noi considerăm că aceasta este o componentă importantă a mentoratului.
Totodată, programul de dezvoltare personală s-a desprins firesc din componenta de mentorat. Toata această relație de mentorat trebuia să fie coordonată și ajutată să crească într-un cadru mai larg; și practic așa au apărut workshop-urile de dezvoltare personală bilunare. Fiecare tânăr participant în program participă la aceste ședințe bilunare, coordonate de specialistul organizației noastre. Cadrul și temele programului de dezvoltare personală se schimbă în funcție de nevoile anuale ale tinerilor din program.
Celelalte componente ale programului sunt suportul educațional, dezvoltarea rugbystică, consilierea individuală, orientarea profesională, evenimentele de networking și incluziune socială.
| Rezultatele proiectului
Cel mai important aspect este de cel al impactului social prin sport. Deși acest concept la nivel global este menționat în numeroase studii de specialitate și prezentat ca soluție la numeroase probleme, în România la nivelul comunității sportive – acest concept este aproape non-existent. TAR a vorbit pentru prima dată despre dezvoltare socială prin sport la nivelul județului Suceava și continua să o facă și astăzi.
- 46 % din beneficiari spun ca programul i-a ajutat f mult să își îmbunătățească performanța școlară, 4% nu ar fi reușit fără
- 32% clasifică relația cu mentorul ca fiind extrem de importantă, 22 % o consideră importantă
- 96% din tineri consideră ca sunt sportivi mult mai buni
- 80 % din tineri consideră dezvoltarea încrederii de sine ca cel mai important câștig al programului
- 72% din tineri sunt mai sociabili și comunicativi
Iată cum descriu aceștia participarea la program:
„Acest program m-a ajutat să mă înțeleg pe mine însumi”
„Faptul că se axază și pe dezvoltarea personală este un plus enorm al acestui program pentru că totul este mental, iar pentru reușita pe toate planurile(social, profesional, etc.) trebuie finisat foarte serios acest aspect. Mai mult de atât, programul are o structură foarte bine gândită de oameni extrem de prețioși ce te ghidează în atingerea aspectelor ce vor fi definitorii pe viitor prin [mentorat, limbi străine, educație financiară, dezvoltare personală(cu toate subdiviziunile), etc.]”
„Mi-a plăcut că am învățat să îmi controlez emoțiile, să îmi setez obiectivele pe parcursul anilor și cum să le îndeplinesc”
| Bugetul
149317
| Parteneri
Fundația Te Aud România/Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului/Colegiul Alexandru cel Bun/Primăria Gura Humorului/Banca Comercială Română/DHL Express România/Tissot România prin unic distribuitor în România Albini Prassa/Fundația Education Through Rugby
| Website proiect
https://www.teaudromania.com/ro/gallery/rugby-pentru-toti/ https://rugbypentrutoti.ro/