Participanti & Proiecte
Abordarea Ecologico-Sociala (Metoda Hudolin)
|
Organizator: Asociatia Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare |
|
Categorie: Programe |
Conform Rapoartelor Internaționale și a studiilor făcute în acest domeniu, dependența de alcool a ajuns să fie considerată o problemă de sănătate publică, creând probleme la nivel fizic și psihic dar mai ales la nivel socio-familial, influențând astfel schimbarea comportamentului atât la consumator cât și la membri familiei. Cei mai afectați în acest sens sunt copiii. Indiferent de vârsta pe care o au, creșterea unui copil implică multă responsabilitate și tact, și așa cum au dovedit studiile realizate recent, un copil care interacționează frecvent cu părinți alcoolici are tendința de a imita comportamentul acestora, ajungându-se la consum regulat de alcool în adolescență sau maturitate. Devine astfel necesară intervenția în comunitate pentru a sprijini familiile care se confruntă cu probleme alcool-corelate și complexe.
| Scopul proiectului
Abordarea folosită în procesul de recuperare este una sistemică, ecologico-socială, denumită Metoda Hudolin, care are la bază Clubul (grupul de suport), care vizează menținerea abstinenței pe termen lung prin schimbarea stilului de viață.
Obiective: reintegrare in familie si comunitate a persoanelor dependente de alcool
prevenirea unui comportament adictiv la consumatorii ocazionali
prevenirea recaderilor
dezvoltarea retelei de grupuri de suport
| Aria geografica
Iasi, Suceava, Neamt, Timis, Bihor, Bacau)
| Rezumat
Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare “Don Orione”, aflată sub patronajul științific al Școlii Europene de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică din Italia, este o organizaţie apolitică, non-profit, neguvernamentală, cu caracter independent, care funcţionează în scopuri social-caritabile şi cultural-educative și care oferă servicii de recuperarea psiho-socială, post-cură persoanelor cu probleme alcool-corelate şi complexe şi familiilor acestora, utilizând Abordarea Ecologico-Socială (Metoda Hudolin).
Programul, care a pornit inițial din Croația și care este dezvoltat în peste 34 de țări din lume, a luat ființă în țara nostră în anul 2004, în Iași, prin apariția primului Club al Alcoolicilor în Recuperare (grup de suport), cu sprijinul și finanțarea inițială a Centrului Diecezan Caritas Udine-Italia, Primaria Udine (Italia), Banca CRUP Italia și a unor persoane fizice. Ulterior Asociația a fost preluată de Congregația “Don Orione”, iar din 2014 alăturându-se și Congregația “Slujitoarele Duhului Sfânt”.Abordarea folosită în procesul de recuperare este una sistemică, ecologico-socială, denumită Metoda Hudolin, care are la bază Clubul (grupul de suport), care vizează menținerea abstinenței pe termen lung prin schimbarea stilului de viață.
Clubul reprezentă o comunitate formată din persoane care au probleme legate de consumul de alcool și din membrii familiilor acestora și un operator (moderator) special format pentru a aplica metodologia sistemică.
Schimbarea modului de viaţă reprezintă acele transformări pe care le face persoana în viaţa personală, profesională, familială, în grupul de prieteni şi cunoştinţe, grup care poate avea o influenţă foarte mare asupra demersului încetării consumului și menținerii abstinenței la alcool.
| Date beneficiari
persoanele cu probleme alcool-corelate si complexe si membrii familiilor lor
| Date beneficiari
membrii comunitatii, personalul medical, personalul din domeniul psiho-social, studenti, voluntari, practicanti.
| Activitati
Activitati: recuperare psiho-sociala, post-dezintoxicare in centre rezidentiale de recuperare in alcoolism, in Iasi si Roman, integrare in grupuri de suport (Cluburi ale Alcoolicilor in Recuperare), prevenire a recaderilor prin scoli teritoriale de alcoologie, modul I, modul II, prevenirea comportamentului adictiv in comunitate, activitati de educatie pentru sanatate pe tematici legate de alcool si efectele sale, activitati de terapie ocupationala, activitati sportive cu beneficiarii, Clubul Seniorilor de la Roman. Toate activitatile au la baza abordarea sistemica, ecologico-sociala (Metoda Hudolin) si ele se desfasoara in mod continuu.
| Rezultatele proiectului
De la inceputul implementarii programului au fost recuperare 650 de familii cu probleme legate de alcool, au existat unh numar de 14 cluburi (grupuri de suport ale familiilor cu probleme legate de alcool) in tara, din care au ramas active 9 grupuri, in zona Moldovei. Integrarea in grupuri a peste 1000 de familii, informare si prevenire a comportamentului dependente la peste 2000 de persoane, copii, tineri si adulti, organizarea de cursuri de sensibilizare din 2007 pana in anul 2017, fiind cursate un numar de aproximativ 150 persoane din toata tara, incheierea de colaborari si parteneriate cu toate institutiile publice si private de la nivel local, judetean si national.
| Bugetul
1,350,000
| Parteneri
Institutul Socola Iasi, Spitalul Municipal de Urgenta Roman, Congregatia Slujitoarele Duhului Sfant Austria, Scoala Europeana de Alcoologie si Psihiatrie Ecologica Italia, Agentia Nationala Antidrog, Directia de Sanatate Publica Iasi, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Bacau, Roman, Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi, institutii bisericesti, organizatii neguvernamentale.
| Website proiect
www.alcoologia.ro