Participanti & Proiecte
TALENT IN BUNDITA NOUA
|
Organizator: ASOCIATIA IHTIS |
|
Categorie: Arta si cultura |
Fiecare actiune careia ii dam viata la IHTIS este un barometru socio-cultural: descoperim talente, le slefuim si le sustinem cautand resursele si modalitatile necesare depasirii limitarilor existente. Considerand CULTURA o forma de coeziune sociala, din 2009 am devenit parteneri A.C.C.S.A.L.P.A, ONG care in cadrul unui festival folcloric de anvergura – DOBROGE MANDRA GRADINA - are si o sectiune pentru solistii vocali si instrumentisti cu dizabilitati. In cadrul acestui eveniment, desfasurat sub egida UNESCO, tinuta scenica obligatorie (costumele populare) si repertoriul concurentilor (negative + pozitive pe suport DVD) sunt nevoi reale ale tinerilor talentati, pentru care IHTIS face an de an eforturi deosebite sa le obtina, acestea fiind necesare si ulterior, in cadrul altor evenimente culturale, de promovare a premiantilor festivalului.
| Scopul proiectului
Scop: Crearea cadrului favorabil ascensiunii a 5 tineri artisti debutanti, facilitand participarea acestora in concursuri, festivaluri si emisiuni tv folclorice.
Obiective: 1. Crearea de linii melodice si inregistrarea a 10 piese cu orchestratie. 2. Achizitionarea a 5 costume populare. 3. Participarea la Festivalul DOBROGE MANDRA GRADINA 2015 cu 5 tineri defavorizati. 4. Promovarea celor 5 interpreti prin: 5 bloguri personale, 100 DVD-uri, Publicaţia VOCEA VOLUNTARULUI 2015 si prin 3 emisiuni tv. 5. Organizarea Festivalului interjudeţean TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI editia a V-a.
| Aria geografica
Botosani, Constanta, Bucuresti
| Rezumat
Proiectul TALENT IN BUNDITA NOUA a raspuns nevoilor solistilor vocali si instrumentisti debutanti din Judetul Botosani, cu si fara dizabilitati, inscrisi in 2015 in evenimente culturale nationale: spectacole, festivaluri-concurs sau emisiuni tv de folclor.
Obiective:
1. Realizarea a 10 melodii noi, versuri si orchestratie (negativ + pozitiv);
2. Achizitionarea a 5 costume populare;
3. Participarea celor 5 beneficiari directi la Festivalul DOBROGE MANDRA GRADINA 2015;
4. Realizarea 100 DVD-uri si 5 bloguri personale pentru promovarea celor 5 interpreti direct vizati.
5. Realizarea Publicatiei Vocea Voluntarului / 2015, tiparita in 100 exemplare;
6. Organizarea editiei a V-a a Festivalului interjudetean de colinde TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI, cu cca 150 participanti, in cadrul caruia cei 5 beneficiari si-au prezentat tinuta si repertoriile intr-un program artistic de 40 minute, cu acompaniament orchestral.
7. Participarea celor 5 solisti debutanti (dintre care 3 cu dizabilitati) in cadrul a 3 emisiuni tv de folclor (doua dintre ele in direct, avand acoperire nationala).
Activitati: Crearea pieselor noi (versuri/melodii), achizitii, deplasari si repetitii, realizare fotografii si inregistrari penntru bloguri si DVD-uri, tehnoredactare publicatie, organizare festival.
Resurse: Implicarea a 20 de voluntari, precum si co-finantarea proiectului de: Administratia Fondului Cultural National.
Rezultate: Personalizarea repertoriului a 5 tineri debutanti;10 piese folclorice noi, specifice zonelor din care provin; 100 DVD-uri, 5 bloguri, 100 publicatii; Participarea in 3 emisiuni tv si intr-un festival de anvergura desfasurat sub egida UNESCO, unde s-au obtinut 4 Premii I si un Premiu II; Un Festival interjudetean de colinde cu 150 participanti.
| Date beneficiari
- 5 tineri interpreti debutanti (3 cu dizabilitati fizice). - 100 de beneficiari care au primit Publicatia VOCEA VOLUNTARULUI - 152 de concurenti in Festivalul TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI / 2015.
| Date beneficiari
- 400 profesori si parinti ai copiilor si tinerilor implicati in proiect. - 600 vizitatori ai celor 5 bloguri realizate in cadrul proiectului. - 5000 – abonati ai site-urile Partenerilor Media DorohoiNews si APC Europe Direct Botosani - intre 78000 si 178000 rating oficial, la cele 3 emisiuni directe si in reluare, la posturile TVH şi ESTRADA TV.
| Activitati
1. Tinerii artisti nazuiesc catre un repertoriu personalizat. Versurile le-am creat noi, iar pentru realizarea melodiilor am apelat la Orchestra MUGURELUL din Dorohoi.
2. Achizitionarea costumelor populare s-a facut de la mesterii populari locali. Modelul l-am ales noi, corespunzator zonei Botosani.
3. Tinerilor cu dizabilitati prezenti in Festivalul DOBROGE MANDRA GRADINA le sunt asigurate GRATUIT masa şi cazarea. Regulamentul implica interpretarea unei doine si a unui cantec cu orchestratie. Tinuta scenica este costumul popular. Zilnic sunt sustinute spectacole cu public.
4. VOCEA VOLUNTARULUI tiparita, descrie activitatile din cursul unui an, fiind si o forma de promovare a partenerilor si finantatorilor IHTIS, indreptand atentia comunitatii asupra valorilor in care tinerii cred.
5. DVD-urile inregistrate constituie o marturie a abilitatilor avute de tineri. Ele au fost diseminate in Festivalul TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI, ca si premii.
6. Cele 5 Bloguri personale au constituit o modalitate de promovare a autorilor lor. Aceştia au fost invatati sa posteze singuri imagini si inregistrari, fiecare blog fiind un mijloc de auto-promovare si de dialog cu cititorii.
7. Festivalul „Trec Magii prin Vatra Moldovei” elimina prejudecata ca: o deficienta implica si un retard psihic major. Aducand pe scena 150 tineri cu si fara dizabilitati, folosim cultura – ca mijloc de combatere a discriminarii. Pauza de jurizare a fost un mediu potrivit promovarii celor 5 beneficiari.
| Rezultatele proiectului
- Diversificarea si personalizarea repertoriului a 5 tineri talentati, dotandu-i corespunzator exigentelor juriilor de specialitate si producatorilor/realizatorilor de emisiuni folclorice cu:
- 10 piese folclorice si 5 costume populare specifice zonelor din care provin beneficiarii directi.
- Crearea mijloacelor de promovare a beneficiarilor directi: 100 DVD-uri, 5 bloguri personale, o publicatie tiparita in 100 exemplare.
- Participarea si evaluarea exigenta a celor 5 tineri interpreti populari, juriul DMG imbogatindu-le palmaresul cu cele 5 premii acordate.
- Indeplinirea obligatiilor asumate de Asociatia IHTIS fata de A.C.C.S.A.L.P.A Constanta, care ofera sansa participarii tinerilor interpreţi – inclusiv cu dizabilitati - intr-un festival de anvergura (peste 1000 concurenti) desfaşurat sub egida UNESCO.
- Un festival de colinde si datini romanesti, cu participarea unui numar de 152 copii si tineri, cu si fara dizabilitati, cu varste intre 8 si 35 ani, veniti din 4 judete.
- Acordarea unui numar de 25 premii.
- Realizarea unui program folcloric de 40 minute susţinut de cei 5 tineri in cadrul Festivalului TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI.
- 3 dintre cei 5 beneficiari directi ai Proiectului TALENT IN BUNDITA NOUA, avand dizabilitati, au fost invitati in cadrul a 3 emisiuni folclorice la Posturile TVH si ESTRADA TV, interpretand piesele noi din repertoriul lor.
| Bugetul
23008
| Parteneri
Proiect cultural co-finantat de: Administratia Fondului Cultural National. Parteneri si colaboratori: Asociatia MUGURELUL Dorohoi, Intreprinderea Indiiduala DOINA MIHALACHE din Vorona BT, ACCSALPA Constanța, S.C. DIMI SRL Botosani, Asociatia DOINA SUFLET ROMANESC, Asociatia Invatatorilor din Judetul Botosani, Asociatia SINAPSE - Corala LIRA Botosani, Clubul Copiilor si Orchestra MUGURELUL Dorohoi, Scolile gimnaziale: “Leon Danaila” Darabani, “Elena Rares” Botosani, Scoala gimnaziala nr.1 Vorniceni BT, Scoala gimnaziala precum si Parohia “Inaltarea Domnului” din Letcani IS.
| Website proiect
http://asociatia-ihtis.ro/