close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



www.afostodata.ro



| Organizator:
    Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Toti copiii trebuie sa beneficieze de programe imbunatatite continuu care sa le asigure evolutia si egalitatea de sanse. În România sunt doar 136 de interpreți LSR și 13 școli speciale, în care învață copii din toată țara si din toate categoriile sociale. Toti acesti copii nu au acces la povesti, desi e greu de crezut. Vorbim despre copii care nu stiu cum suna un personaj de desene animate sau vocea mamei. Statul nu are niciun program prin care sa-i sprijine pe parintii auzitori sau pe ceilalti membri ai familiei sa invete limba semnelor. Acelasi lucru se intampla si in cazul invatatorilor si educatorilor din scolile speciale. O platforma online cu povesti poate fi utila pentru dezvoltarea unui limbaj comun atat acasa cat si in sala de clasa. Ce modalitate mai usoara de a se apropia unii de altii decat prin povestile copilariei?

| Scopul proiectului
    Alaturi de oameni din comunitate (profesori, pedagogi, persoane surde, interpreti autorizati) am construit in toti cei 4 ani o platforma cu resurse educationale diverse care sa le permita accesarea de continut variat. Suntem de asemenea in legatura cu cele 13 scoli speciale din Romania tocmai pentru a-i tine la curent in permanenta despre tot ceea ce postam nou. Asa cum ne-au marturisit profesorii si directorii din aceste scoli, in perioada pandemiei platforma a fost de un real folos in procesul de predare, in conditiile in care pentru acesti copii resursele online au fost aproape inexistente.

www.afostodata.ro www.afostodata.ro www.afostodata.ro

| Aria geografica
    National, online

| Rezumat
    www.afostodata.ro este o platforma educationala gratuita, un concept unic in Romania care contine povesti, basme, povestiri, podcasturi/sloguri, fise de lucru si quiz-uri interactive, in format audio si in limba semnelor romane pentru copiii cu deficienta de auz. In acest moment putem spune ca este cea mai mare platforma cu astfel de continut dedicat copiilor hipoacuzici. Platforma este omologata ca mijloc de invatare de Ministerul Educatiei pentru invatamantul primar si gimnazial special si de masa – nr. 25.894/I/12.03.2020 (Scoala de povesti).
In 2018 am organizat la British Council primul eveniment din Romania de storytelling mixt intre copii cu sau fara deficienta de auz.
Anul trecut am desfasurat proiectul neCUVINTE, premiat la GSC, sectiunea Tineret.(un masterclass pentru o trupa de teatru de neauzitori de la Scoala Speciala Sfanta Maria).
Suntem alaturi de comunitate si tinem in permanenta legatura cu cele 13 scoli speciale din Romania, in incercarea de a le oferi acestora continut educational valoros la scoala si acasa. Intr-o societate digitala aflata in continua schimbare, implementarea educatiei incluzive intampina greutati din cauza lipsei de mijloace educationale diverse. In plus, pandemia nu a facut altceva decat sa confirme nevoia copiilor de a avea access la continuturi adaptate. In acest moment exista 23.000 de persoane cu deficiente de auz in Romania, dintre care aproape 2.000 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2018).
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta comunitatile de copii cu deficiente de auz din Romania este faptul ca programa scolara este aceeasi ca pentru elevii care aud. Ceea ce duce la o adaptare extrem de dificila la sistem sau, de cele mai multe ori la abandon scolar.


| Date beneficiari direcţi
    Copii cu deficienta de auz cu varsta cuprinse intre 4 - 18 ani.

| Date beneficiari
    Profesorii si familiile elevilor.

| Activitati
    Principalele activitati pe care le facem sunt - filmarea LSR care respecta toate regulile internationale admise (fundal inchis la culoare, imbracaminte inchisa la culoare pentru evidentierea fetei si mainilor celui care interpreteaza povestea) si adaptarea textului care presupune eliminarea de expresii si cuvinte sofisticate. Sa nu uitam ca limba semnelor are 6000 de semne si expresii, iar limba romana are zeci de mii de cuvinte. De obicei interpretarea este facuta de un interpret autorizat, fie de Claudia, o studenta hipoacuzica care are o mimica "curata si potrivita" asa cum ne-au confirmat cei din comunitatea de surzi.
Odata postate aceste materiale sunt diseminate prin propriile retele de socializare, mass media si prin reteaua de scoli/Inspectorate Scolare.
Dincolo de continutul online, tinem mereu legatura cu copiii prin proiectele noastre si prin ateliere mixte in care facem activitati de invatare non formala. Construim astfel un mijloc de invatare gratuit care sta la dispozitia copiilor oriunde si oricand si care permite atat parintilor cat si dascalilor sa se foloseasca de el, generand implicare din partea tuturor actorilor prinsi in procesul de invatare al copiilor cu dizabilitati.
Dincolo de faptul ca am dublat toate proiectele Asociatiei si in limba semnelor, am obtinut la inceputul pandemiei si recunoasterea platformei ca mijloc de invatare autorizat de catre Ministerul Educatiei.
Mai multe despre proiectele noastre - https://afostodata.ro/despre-noi-despre.


| Rezultatele proiectului
     - misiunea noastră este să producem conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii, cu sau fără deficiență de auz.
- in perioada pandemiei afostodata.ro a fost una dintre cele mai accesate platforme educationale de catre profesori in cadrul scolii online
- in acest moment pe site sunt 100 de povesti din toata lumea si lecturi scolare din programa, slog-uri despre mediu si sustenabilitate, materiale de educatie nonformala care pot fi folosite la multe dintre materii, pentru copiii din toate ciclurile scolare
- este o platforma GRATUITA care asigura egalitatea de sanse a acestor copii
- este o platforma recunoscuta oficial de Ministerul Educatiei ca mijloc de invatare autorizat
- este un proiect care s-a dovedit a fi sustenabil, continutul este in permanenta imbunatatit in functie de proiectele Asociatiei, dar si din fonduri proprii
- afostodata.ro este singura platforma care adapteaza LSR povesti din programa scolara. In 2022 poveștile nu pot fi un lux pentru acesti copii! Mai mult, prin seria EDUboost (podcasturi transformate in sloguri) le oferim copiilor notiuni despre sustenabilitate si protectia mediului, notiuni de cultura civica si dezvoltare personala. Colectia Romani de poveste ofera informatii despre romani exceptionali acestor copii care sunt la fel de dornici să încalece pe-o șa și să pornească în aventuri imaginare. In jurul lumii le ofera o perspectiva asupra povestilor din toata lumea, dar si informatii despre diverse tari( personalitati, obiceiuri, locuri de vizitat, etc.


| Bugetul
    175,000

| Parteneri
    START ONG, Fundatia ORANGE, Fundatia Noua ne Pasa, Primaria Sector 2, Raiffeisen Bank

| Website proiect
    www.afostodata.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->