Participanti & Proiecte
InterViu
|
Organizator: Grup Informal de tineri "InterViu" |
|
Categorie: Apararea drepturilor individuale/ colective |
Proiectul nostru are la bază următoarea stare de fapt: Între comunităţile confesionale din judeţul Buzău, în număr de 17, nu există o coeziune socială determinată, ba mai mult, aceste comunităţi dau dovadă de cele mai multe ori de intoleranţă.
Aceasta realitate este recunoscută de către toţi membrii echipei de initiativa (constituita din reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxă, Catolică, Evanghelistă, Baptistă, Penticostală, Adventistă) şi face cu periodicitate obiectul unor articole de presă în mass-media locală.
Cauze: necunoaşterea de către adepţii cultelor reprezentate în judeţul nostru a principalelor elemente comune dintre acestea; necunoaştde către practicanţi a reglementărilor legislative care le garantează dreptul şi liberatea de exercitare credinţei; insuficienta implicare a liderilor religioși în soluţionarea acestor probleme.
| Scopul proiectului
Obiective: Inventarierea problemelor cu care se confruntă tinerii aparţinând confesiunilor religioase din judeţul Buzău; Constituirea unui cadru pilot destinat să faciliteze integrarea şi coeziunea socială a tinerilor afectaţi; Creşterea nivelului de pregătire teoretică a participanţilor la proiect şi a grupului ţintă privind drepturile şi libertatea de exprimare a credinţei; Dezvoltarea atitudinilor pro-sociale.
| Aria geografica
Buzau
| Rezumat
Proiectul a fost iniţiat de către un grup informal de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani.
Scop: stimularea şi susţinerea exprimarii religioase a tinerilor din judeţul Buzău.
Temă principală: comunicarea interconfesională.
Nevoia: Între comunităţile confesionale din judeţul Buzău, în număr de 17, nu există o coeziune socială determinată, ba mai mult, aceste comunităţi dau dovadă de cele mai multe ori de intoleranţă.
Această realitate este recunoscută de către toţi membrii Grupului informal - apartenen'i ai Bisercilor Ortodoxă, Catolică, Evanghelistă, Baptistă, Penticostală, Adventistă de Ziua a Şaptea ) şi face cu periodicitate obiectul unor articole de presă în mass-media locală.
Obiective:
1. Inventarierea de specialitate a problemelor cu care se confruntă tinerii aparţinând confesiunilor religioase din judeţul Buzău;
2. Constituirea unui cadru pilot destinat să faciliteze integrarea şi coeziunea socială a tinerilor afectaţi;
3. Creşterea nivelului de pregătire teoretică a participanţilor la proiect şi a grupului ţintă privind drepturile şi libertatea de exprimare a credinţei;
4. Dezvoltarea atitudinilor pro-sociale de tip religios în rândul participanţilor la proiect.
Activităţi: atelierele de creaţie, conferinţe tematice, campanie de informare, sondaje de opinie, dezbateri,etc.
Finantator: Comisia Europeana prin Programul "TIA"
Rezultate: Statistica "InterViu" (1400 persoane au raspuns la sondaj); Catalogul "hARTA credintei" (rezulatele aferente derularii atelierelor); constituirea "Unity in Values" Interconfessional Association; alte rezultate.
| Date beneficiari
SUSTENABILITATEA acestui proiect va fi asigurată, în principal, prin intermediul “Unity in Values” Interconfessional Association care a preluat şi dezvoltat obiectvele proiectului „InterViu” în vederea conceperii şi lansării de proiecte.
Membrii echipei de inițiativă au devenit membrii asociației “Unity in Values”, asumându-și prin statut diferite roluri, funcţie de interesele, motivaţiile, capacităţile personale, resursele de timp sau nevoile de învăţare.
| Rezultatele proiectului
1.Rezultate tangibile ( Statistica „InterViu” – realizată în colaborare cu un specialist contractat,Expozitia si Catalogul „hARTA credinţei”; implicarea în proiect a unui număr de 20 de voluntari; constituirea Unity in Values Interconfessional Association; realizarea unui complex sculptural si amplasarea lui in Parcul Municipal Ramnicu Sarat; realizarea unei troite inchinate victimelor fostei Închisori a "Tăcerii" Râmnicu Sărat; alte rezultate).
2.Rezultate intangibile (informarea si însuşirea de către participanţii direct si indirecti la proiect a unor informaţii cu privire la legislaţia ce reglementează respectarea libertăţii de exercitare a credinţei; informaţii privind fenomenul interconfesional din Romania si Europa; informaţii despre credinţa sau convingerile religioase ale celorlalţi; eliminarea în rândul tinerilor participanţi la proiect a ideilor preconcepute, a miturilor, precum şi a comportamentelor discriminării prin aprofundarea cunoaşterii reciproce şi prin contactul direct, nemijlocit cu elementele specifice confesiunii celuilalt în cadrul activităţilor stabilite); iar pe de altă parte; formarea participanţilor (dobândirea de către echipa a unor competenţe organizatorice; dobândirea unor abilităţi artistice; dezvoltatea gândirii şi a spiritului anteprenorial; însuşirea unor metode nonformale de lucru; abilitati si cunostinte de comunicare; abilitati si cunostinte tehnice; atitudini de intelegere, prietenie, respect, de toleranta; constientizarea rolului si locului pe care fiecare il are în dezvoltarea societatii, a propriei comunitati.
| Bugetul proiectului (in RON)
20710,95
| Parteneri
Primaria Municipiului Ramnicu Sarat, ADP Ramnicu Sarat, Federatia Organizatiilor Ramnicene de Tineret, Educatie si Sport
| Website-ul proiectului
http://interviu.wgz.ro/