close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Toti copiii merg la scoala



| Organizator:
    Samusocial din Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Strada - loc ce a devenit un mod de viata pentru un numar foarte ridicat de persoane fara adapost - reprezinta locul unde echipele Samusocial isi desfasoara activitatea. Acestia au drept obiect de activitate initierea si implementarea masurilor de interventie (de cele mai multe ori in regim de urgenta), in zonele care se confrunta cu fenomenul “adultii strazii”. Cei mai multi dintre copiii familiilor fara adapost nu urmeaza cursuri prescolare sau scolare, ei fiind viitorii analfabeti fara sanse de integrare in viata sociala si activa din cauza acestui handicap.

| Scopul proiectului
    Proiectul are ca scop sustinerea copiilor proveniti din familiile aflate in strada care locuiesc in adaposturi improvizate, in vederea incadrarii acestora in invatamantul prescolar sau scolar in functie de varsta. Proiectul isi propune si sustinerea implicita a parintilor in vederea incadrarii in munca, astfel incat familia per total sa isi imbunatateasca calitatea vietii. Nu se poate realiza cu adevarat sustinerea copiilor familiilor aflate in strada fara sustinerea parintilor intru rezolvarea situatiei sociale si financiare prin reinsertia in munca a celor din urma.

Toti copiii merg la scoala Toti copiii merg la scoala Toti copiii merg la scoala

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In urma analizei indicatorilor socio-demografici ce definesc populatia tinta, in cei 12 ani de activitate, Samusocial a ajuns la concluzia ca familiile cu copii in strada sunt total lipsite de ajutor. Acestea sunt, pe de o parte, familii evacuate din casele nationalizate, adulti/parinti ce provin din fostele Case de copii sau Centre de plasament (persoane ce nu au avut niciodata o casa), sau tineri ce provin din familii monoparentale sau victime ale violentei domestice si care au preferat, din lipsa altor solutii, sa se adaposteasca in strada. Statisticile efectuate de echipa Samusocial din Romania spun ca in strada se afla mai mult de 100 de familii cu copii de varste diferite (de la nou nascuti pana la copii de varsta scolara). Majoritatea acestora nu detin mijloacele financiare necesare pentru urmarea cursurilor scolare dar mai ales, nu au conditii satisfacatoare de locuinta care sa le ofere confortul necesar urmarii cursurilor de scolarizare. Familiile care locuiesc in strada locuiesc in adaposturi improvizate, fara curent electric, fara incalzire, fara lumina naturala, fara apa, fara grup sanitar. Conditiile precare de viata determina abandonul scolar sau, si mai trist, neinscrierea la cursurile scolare ale copiilor familiilor aflate in strada. Numai in anul 2015, asociatia a putut achizitiona rechizite, ghiozdane, caiete, imbracaminte, incaltaminte, alimente, si alte lucruri necesare, pentru un numar de 103 copii. Dintre acestia, 54 au fost inscrisi la scoală, 8 la gradinita si 7 copii la cresa. Samusocial din Romania a ajutat parintii din 69 de familii sa obtina acces la cantine sociale sau sa primeasca ajutor social. Pentru cei apti din punct de vedere fizic si psihic, s-au facut demersuri pentru obtinerea de locuri de munca.

| Date beneficiari
    103 copii prescolari si scolari

| Date beneficiari
    69 de familii cu copii de varsta prescolara si scolara

| Activitati
    A 1 - Identificarea familiilor cu copii aflate in strada. In cadrul acestei activitati sociale, echipele mobile Samusocial din Romania ofera servicii de informare pentru familiile cu copii in strada cu privire la serviciile existente; locurile de adapostire; obtinerea actelor de identitate sau acte de stare civila pentru ei sau copii; modul in care pot beneficia de diferite ajutoare/indemnizatii prevazute de lege. A2 - Servicii medicale dedicate intocmirii fiselor de inscriere a copiilor de varsta scolara in sistemul educational (gradinite, cursuri primare). Aceasta activitate presupune asigurarea serviciilor de consult medical primar; monitorizarea cazurilor prin consult periodic; orientarea si asistenta in efectuarea controalelor de specialitate de cate ori este necesar; suport in administrarea tratamentului medicamentos. A 3 - Inscrierea copiilor de varsta scolara in sistemul educational. Se ofera asistenta materiala si financiara pentru familiile cu copii in strada: serviciu destinat furnizarii resurselor necesare pentru satisfacerea nevoilor cu caracter primar: hrana/lapte, obiecte/produse de igienizare, scutece etc., sau plata taxelor pentru inregistrarea tardiva a copiilor, rechizite scolare A 4: Monitorizarea copiilor inscrisi in sistemul educational in vederea mentinerii acestora in sistemul educational.

| Rezultatele proiectului
    Toti copiii au dreptul la educatie. Insa, de cele mai multe ori, cheltuielile scolare - imbracaminte, incaltaminte, rechizite, carti, alimente, transport - reprezinta motivul real al abandonului scolar. Beneficiarii directi sunt copiii ce pot fi inscrisi in sistemul educational prescolar si scolar – crese, gradinite si scoli. Acestia s-au nascut in familiile defavorizate din mediul urban sau rural, care au venit in Bucuresti in speranta unui trai mai bun. Din cauza lipsurilor materiale, copiii care frecventau déjà o forma de invatamant, au fost nevoiti sa renunte. Prin acest proiect, Samusocial isi propune sa faciliteze accesul la educatie si sa previna abandonul scolar pentru copiii proveniti din medii defavorizate, pentru care mersul la scoala sa devina o normalitate. Acest lucru este facut prin incadrarea acestora in invatamantul prescolar sau scolar, si prin achizitionarea de materiale necesare educatiei. Datorita finantarilor, asociatia a putut achizitiona rechizite, ghiozdane, caiete, imbracaminte, incaltaminte, alimente si alte lucruri necesare, pentru un numar de 103 copii. Dintre acestia, 54 au fost inscrisi la scoala, 8 la gradinita si 7 copii la cresa. Numai in anul 2015, Samusocial din Romania a ajutat parintii din 69 de familii sa obtina acces la cantine sociale sau sa primeasca ajutor social. Pentru cei apti din punct de vedere fizic si psihic, s-au facut demersuri pentru obtinerea de locuri de munca.

| Bugetul
    217643,40

| Parteneri
    United Way

| Website proiect
    http://www.samusocial.ro/proiecte/proiecte-in-derulare/facilitarea-accesului-la-educatie-si-prevenirea-abandonului-scolar-pentru-copii-proveniti-din-familii-aflate-in-strada/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes