Participanti & Proiecte
VIATA LA POZITIV - Program Educational International
|
Organizator: Asociatia Positive Life |
|
Categorie: Programe |
Datorita nivelului scazut de implicare a elevilor in proiecte care sa determine schimbari pozitive in atitudinea sociala, in conduita civica si in dezvoltarea lor personala, din septembrie 2011, timp de 5 luni, am derulat faza pilot a Programul Educational Viata la Pozitiv. Au fost elaborate chestionare de identificare a nevoilor beneficiarilor (elevi, cadre didactice si parinti), intalniri directe cu membrii ai comunitatii educationale din 11 localiltati ale judetului Sibiu. Am selectat proiectele oportune si am lansat apelul de inscrieri la nivel national.
| Scopul programului
Scop: Schimbarea stilului de viata al tinerilor si adultilor intr-unul participativ axat pe implicare, adoptarea unui stil de viata pozitiv si sanatos.
Obiective: Implicarea tinerilor din grupul tinta in activitati educative pe toata durata Programului; Crearea de alternative pozitive si aducerea in prim plan a unor modele si valori reale; Implicarea comuna a tinerilor, parintilor si ai altor actori ai comunitatilor in gestionarea unor problematici comune; crearea de nuclee de „voluntari pozitivisti” care sa deruleze si continue programul, in cat mai multe localitati din tara.
| Aria geografica
54 localitati din 28 de judete si Chisinau-R Moldova Chisinau-Republica Moldova;Petrosani –Hunedoara; Turceni-Gorj; Sabaoani-Neamt; Piatra Neamt-Neamt;Zanesti -Neamt; Miresu Mare –Maramures; Voinesti-Iasi; Braila;Moreni-Dambovita;Galati; Aninoasa-Hunedoara; Negoiesti-Bacau;Craiova-Dolj;Cisnadie-Sibiu;Alba Iulia-Alba;Miroslava-Iasi; Tg Jiu-Gorj; Constanta;Tritenii de Jos-Cluj;Samburesti-Olt;Adjud-Vrancea;Satu Mare;Sibiu; Timisoara;Baia Mare-Maramures; Medias-Sibiu; Cristian-Sibiu;Rasinari-Sibiu; Sura Mare-Sibiu;Marsa-Sibiu;Corlatel-Mehedinti;Semlac-Arad;Bucuresti; Izvoarele-Giurgiu;Tufesti-Braila;Dr-Tr-Severin-Mehedinti;Letea Veche-Bacau;Vaslui;Rasnov-Brasov;Copalnic Manastur-Maramures; Alexandria-Teleorman;Targoviste-Dambovita;Bacau;Hunedoara;Calarasi;Cluj-Napoca; Pitesti-Arges;Danesti-Gorj;Preluca Veche-Maramures; Campeni-Alba; Targu Mures; Girov-Neamt;Giurgiu;
| Rezumat
Profesori, psihologi scolari, lucratori de tineret, consilieri de dezvoltare personala din Asociatia “Positive Life” si Colegiul Tehnic “Independenta” au identificat impreuna cu diversi parteneri, incepand cu anul 2011, un nivel scazut de implicare a elevilor in proiecte care sa determine schimbari pozitive in atitudinea sociala, in conduita civica si in dezvoltarea lor personala.
Am considerat ca voluntariatul este modalitatea prin care pot fi realizate obiective precum: implicarea crescuta in comunitate a tinerilor, prin proiecte; promovarea unui stil de viata pozitiv; cresterea interesului public pentru voluntariat; promovarea ideii de invatare centrata pe dezvoltarea de competente; crearea de deprinderi pozitive de petrecere a timpului liber; dezvoltarea unor competente de relationare pozitiva in societate; implicarea grupului tinta in activitati de promovare a valorilor. Proiectele mentionate in aceasta aplicatie, au fost implementate prin urmatoarele tipuri de activităti: conferinte publice, workshop-uri, seminarii, concursuri, expozitii, competitii sportive, drumetii, excursii tematice, ateliere creative, stagii de formare.Resurse umane: 20 organizatori in Board-ul National; 770 voluntari in scolile partenere (10 elevi si 1 profesor/scoala). Resurse financiare: 55 lei taxa participare pentru fondul de premiere. Impact: participantii au ales sa se implice si in alte activitati de voluntariat in comunitatile lor; s-a imbunatatit comunicarea intre reprezentanti ai institutiilor cu atributii in educatie din comunitatea respectiva; am constribuit la schimbarea perceptiei existente in mentalul colectiv din comunitati, fata de specificul activitatii de voluntariat; s-au format deprinderi de gandire pozitiva prin exemplele de buna practica oferite de participanti.
| Date beneficiari
Directi: elevi si cadre didactice din institutiile scolare inscrise.
*10 elevi organizatori din Grupurile Voluntarilor Pozitivisti x 77 scoli participante= 770; 1 profesor coordonator al fiecarui Grup x 77 scoli=77 profesori coordonatori. Numarul minim al participantilor la activitati/an scolar rezulta din calculul: in medie 100 elevi (intr-o institutie scolara) x numarul de instituţii scolare inscrise = 7700 beneficiari directi. Total 8547 beneficiari directi.(cifrele rezulta din rapoarte si liste de participanti semnate in fiecare scoala din tara.
| Date beneficiari
Indirecti: alti elevi, studenti, cadre didactice, parinţi, alti membrii ai comunitatii care sunt participanti indirecti (public si beneficiari ai proiectelor), lectureaza blogurile, site-urile, paginile de Facebook ale Grupurilor Voluntarilor Pozitivisti (fiecare astfel de Grup din tara are blogul sau pe Facebook) sau sunt informati prin intermediul mass-mediei.
Cel puţin un număr de 31570 beneficiari indirecti/scoala. *(in medie 200 elevi si 200 parinti/scoala x 77 scoli; 10 profesori x 77 scoli)
| Activitati
In urma apelului lansat pentru inscrieri, scolile interesate desemneaza un numar de 10 elevi si 1 profesor care constituie Grupul Voluntarilor Pozitivisti. Acestia selecteaza din lista proiectelor propuse, 3 proiecte si completeaza fisa de inscriere. Grupul format reprezinta nucleul Programului educational Viata la Pozitiv in comunitatea respectiva, desfasoara si promoveaza proiectele, atrage parteneri, intocmeste rapoarte si face cunoscuta intreaga activitate pe pagina de facebook creata special. Grupurile de Voluntari Pozitivisti se afla in competitie, implementarea proiectelor fiind monitorizata de Board-ul National pe baza unei grile de punctaj. Sunt astfel punctate: criteriile organizatorice, atragerea de parteneri si sponsori, implicarea comunitatii locale, promovarea, originalitatea si inventivitatea.
| Rezultatele programului
Rezultatele fiecarei editii (analizate concomitent cu finalizarea unui nou an scolar)indica o serie de schimbari si efecte generate de implementarea proiectelor in cadrul institutiilor devenite partenere:
Cresterea gradului de implicare a tinerilor in alte activitati de acest tip; inscrirea lor in cadrul unor ONG-uri din localitatile lor; modificarea atitudinii fata de problematica tinerilor; cresterea gradului de relationare pozitiva intre elevi –profesori, profesori-parinti, parinti-copii;
Desi nu a fost in intentia programului, se intrevede si o dezvoltare a Asociatiei Positive Life prin crearea de filiale in unele dintre localitatile participante, avand ca nucleu actualele grupuri de “Voluntari pozitivisti”.
| Buget
1265
| Parteneri
77 institutii de invatamant partenere/contracte parteneriat (2011-2015); Partener permanent: Colegiul Tehnic Independenta Sibiu. Alte 9 instituţii partenere: S.C. Librariile Humanitas S.A. Bucuresti – Libraria Humanitas “Constantin Noica” Sibiu; Sub patronajul prefectului judetului Sibiu si inspectorului scolar general Sibiu; Palatul Copiilor Sibiu; Scoala Populara de Arte si Meserii „Ilie Micu” Sibiu; Asociatia „Diakonisches Werk” – Centrul de zi „Arca lui Noe” Cisnadie; Clubul Copiilor Cisnadie; Radio-Televiziunea „Eveniment” Sibiu; Restaurantul „Balanta” Sibiu.
| Website program
http://viatalapozitiv.wix.com/oficial ; https://www.facebook.com/viatalapozitiv