close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Lupta-te cu tentatiile, nu cu ceilalti!



| Organizator:
    Asociatia Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Proiectul s-a nascut ca urmare a nevoilor de informare si educare privind prevenirea unui comportament de consum excesiv de alcool, tutun, si alte droguri asociat sau nu cu un comportament violent identificate la adolescenti si tineri. Deoarece persoanele cu probleme neuro-psihice sunt mai expuse tentatiilor datorita vulnerabilitatii lor, s-a decis implementarea acestui proiect, impreuna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi - Centrul de Plasament C.A. Rosetti. Adolescentii si tinerii cu problemele neuro-psihice inclusi in acest proiect provin din familii cu parinti consumatori de alcool sau din medii de viata unde consumul de alcool si violenta sunt des intalnite, prin urmare, tentatiile la care sunt expusi in mod frecvent sunt mari.

| Scopul proiectului
    Proiectul "Lupta-te cu tentatiile, nu cu ceilalti!" si-a propus sa previna consumul de alcool si alte substante asociat sau nu cu un comportament violent la adolescentii si tinerii cu probleme neuro-psihice din Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iasi.
Obiectivele proiectului: 1. Prevenirea unui consum de alcool, tutun si alte substante in cadrul grupului tinta; 2. Cresterea nivelului de rezistenta a adolescentilor si tinerilor la factorii de risc din mediu; 3. Dezvoltarea capacitatii personalului de a actiona in situatii de criza;4.Sensibilizarea comunitatii locale.


Lupta-te cu tentatiile, nu cu ceilalti! Lupta-te cu tentatiile, nu cu ceilalti! Lupta-te cu tentatiile, nu cu ceilalti!

| Aria geografica
    Iasi

| Rezumat
    Proiectul s-a nascut ca urmare a nevoilor de informare si educare privind prevenirea unui comportament de consum excesiv de alcool, tutun, si alte droguri asociat sau nu cu un comportament violent identificate la adolescentii si tinerii cu probleme neuro-psihice din Centrul de Plasament "C.A.Rosetti" din Iasi, institutie ce apartine Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi. Expunerea acestor adolescenti si tineri, cu probleme neuro-psihice, la alcool, tutun, droguri, violenta atat in mediul familial de provenienta cat si in comunitate si incapacitatea/capacitatea limitata a lor de a face diferenta intre un comportament sanatos si unul nociv ne-a determinat sa implementam acest proiect. Obiectivele vizate au fost: schimbarea perceptiei grupului tinta al proiectului cu privire la comportamentul de consum al unor substante si modul in care acestea se asociaza cu violenta; dezvoltarea unor mecanisme de aparare adaptate nivelului de intelegere al participantilor pentru a face fata mai usor situatiilor limita, modalitati de lucru a personalului cu adolescenti si tineri cu probleme neuro-psihice aflati in situatii de consum sau cu un comportament violent. Activitati: informare cu adolescentii si tinerii, teatru-forum, discutii cu specialistii, intalniri de evaluare a impactului activitatilor cu specialistii. Rezultate obtinute: crearea unor mesaje impreuna cu participantii care au fost afisate in institutie, corectarea comportamentului violent, renuntarea la fumat a unora dintre participanti, facilitarea accesului personalului la metode moderne de intercatiune cu adolescentii si tinerii rezidenti ai Centrului de plasament, o foarte buna colaborare intre institutiile partenere si o deschidere din partea acestora cu privire la colaborare.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost 10-15 adolescenti si tineri cu probleme neuro-psihice din cadrul Centrului de Plasamanet C.A. Rosetti Iasi si personalul de specialitate care interactioneaza direct cu adolescentii si tinerii: psihologi, logopezi, asistenti sociali, educatori specializati, personal de supraveghiere.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti: parintii unora dintre beneficiarii grupului tinta, profesorii din scolile speciale in care sunt inclusi acesti copii, ceilalti copii din centrul de plasament, comunitatea locala.

| Activitati
    Activitati:
1. activitati de informare cu privire la riscurile asociate consumului de alcool, tutun si alte droguri. Aceste tipuri de activitati au fost desfasurate o data pe luna, la sediul Centrului de plasament C.A. Rosetti sau la sediul Asociatiei Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare "Don Orione", cu adolescentii si tinerii din cadrul grupului tinta, si au fost sustinute de specialisti din cadrul Asociatiei Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare "Don Orione", din cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi - Compartimentul pentru promovarea sanatatii si din cadrul Agentiei Nationale Antidrog - Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog. Activitatea a fost realizata folosindu-se materiale video, jocuri, concursuri, teatru forum pentru ca informatia sa poata fi mai usor acceptata si insusita. 2. activitati de prevenire a comportamentului violent, care au fost realizate de specialistii din cadrul ACAR "Don Orione" si de catre psihologi din cadrul Penitenciarului Iasi, la sediul Centrului de plasament, folosindu-se materiale interactive, jocuri. 3. activitati cu specialistii (educatori specializati, psihologi, logopezi, personal de supraveghiere) centrului de plasament realizate lunar, sub forma unor intalniri de consiliere si dezvoltare la nivel de grup sau individual (cu fiecare participant), cu scopul intaririi capacitatii lor de identificare si rezolvare a unor potentiale situatii de criza;
4. activitati de promovare pentru sensibilizarea comunitatii locale


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele obtinute: renuntarea la fumat sau trecerea de la tigarile cu tutun la cele electronice a unora dintre beneficiarii adolescenti si tineri din grupul tinta; cresterea capacitatii beneficiarilor directi de a refuza ingestia de substante etnobotanice; ameliorarea comportamentului violent a unora dintre beneficiari; interesul constant crescut de participare la activitatile proiectului din partea beneficiarilor directi ai proiectului si solicitarea continuarii proiectului de catre DGASPC Iasi; constientizarea comunitatii locale a riscurilor la care sunt expusi adolescentii si tinerii in viata de zi cu zi in legatura cu consumul de alcool, tutun si alte substante si de asemenea pericolul pe care il au de infruntat acei adolescenti si tineri cu retard intelectual, expusi la aceeasi factori.

| Bugetul
    3000,00

| Parteneri
    Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi - Centrul de Plasament C.A. Rosetti

| Website proiect
    www.alcoologia.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->