Participanti & Proiecte
Muzeul etnografic Arăneag
|
Organizator: |
|
Categorie: Tineri de bine |
Muzeul etnografic Arăneag a luat naştere din dorinţa de a insufla tinerilor dragostea pentru portul popular, cultura, obiceiurile şi tradiţiile locale. Am putut observa în perioada sărbătorilor de iarnă cum casele bătrânilor rămân necălcate de colindători, fapt care m-a motivat să formez un grup de colindători, împreuna cu care am îmbrăcat şuba populară specifică zonei, păstrată din moşi stramoşi, lucru care a captat atenţia tinerilor şi a crescut interesul acestora faţă de tradiţie, fapt dovedit si prin dorinţa acestora de participare la colindat într-un număr cât mai mare. Plecând de la dorinţa de a capta atenţia tinerilor, m-am lovit de necesitatea de a găsi un spaţiu de păstrare a acestor straie populare, moment în care mi-a încolţit în minte ideea de a înfiinţa un muzeu unde să păstrez la loc de cinste aceste straie populare şi de a aduna şi alte obiecte pentru a fi văzute şi apreciate de cât mai multe persoane. În urma reabilitării spaţiului pus la dispoziţie de către Primărie, cu sprijinul localnicilor, am reuşit să adun obiectele necesare înfinţării Muzeului etnografic Arăneag, un loc plin de tradiţie, care te poartă de la munca câmpului, în odaia gospodăriei şi în colţul de rugăciune. Pragul acestuia a fost călcat de oficialităţi judeţene şi locale, feţe bisericeşti, cadre didactice şi grupuri şcolare, dar şi de la bătrâni cu ochii în lacrimi până la tineri entuziaşti cu dorinţa de cunoaştere.
| Scopul proiectului
Scopul infinţării acestui muzeu a fost de a aduna, restaura şi conserva obiectele vechi adunate din gospodăriile oamenilor pentru a fi văzute şi apreciate de generaţiile tinere. Obiectivul principal este acela de a capta atenţia tinerilor, stimularea interesului acestora faţă de tradiţiile, obiceiurile şi portul popular şi trezirea interesului persoanelor din mediul urban să cunoască începuturile vieţii săteşti.Încât la nivel naţional se observă un nivel scăzut al interesului persoanelor faţă de satul tradiţional, doresc ca acest muzeu să promoveze frumuseţea şi simplitatea vieţii de alta dată
| Aria geografica
com.Târnova, sat Arăneag, jud.Arad
| Rezumat
Muzeul etnografic Arăneag a luat naştere din dorinţa de a insufla tinerilor dragostea pentru portul popular, cultura, obiceiurile şi tradiţiile locale.
Acesta găzduieşte obiecte, unelte, obiecte de cult şi porturi populare cu strop de istorie, pline de tradiţie, strânse de la localnici, restaurate şi puse la loc de cinste, cu scopul de a insufla tinerilor interesul faţă de aspecte din viaţa satului, tradiţiile şi obiceiurile locale, fapt care s-a şi realizat.
| Date beneficiari direcţi
Acest proiect se adresează tuturor categoriilor de vârste, uşa muzeului fiind deschisă pentru toate persoanele care doresc să îi treacă pragul, de la localnici, vizitatori, la grupuri şcolare şi turistice.
Datorită poziţionării localităţii pe ruta de acces spre zona turistică Căsoaia, muzeul poate să atragă atenţia turiştilor spre vizitarea localităţii punănând localitatea pe lista obiectivelor de vizitat.
| Activitati
Unul dintre cele mai importante lucruri a fost identificarea unui spaţiu potrivit pentru conservarea obiectelor, sens în care Primăria Comunei Târnova ne-a pus la dispoziţie o cameră anexă a Căminului Cultural din Arăneag, cameră mică, folosită ca şi magazie de lemne. După primirea spaţiului, am început reabilitarea camerei şi pregătirea ei pentru a deveni un loc primitor pentru cei ce îi vor trece pragul.
Pentru adunarea obiectelor, am călcat pe rând pragurile caselor bătrânilor satului, care s-au arătat bucuroşi la iniţiativa mea de a înfiinţa un muzeu şi mi-au sărit în ajutor cu obiectele păstrate cu dragoste din generaţie în generaţie, făcându-le acestora promisiunea că vor fi puse la loc de cinste.
Odată adunate obiectele, am acordat o atenţie deosebită restaurării acestora, încercând să păstrez originalitatea lor, aplicând acestora tratamente de curăţare şi conservare în ulei, fără a folosi vopsele sau substanţe degradante.
Datorită varietăţii obiectelor primite, din cauza spaţiului redus, a fost necesar să organizez camera în funcţie de utilizarea obiectelor primite, astfel încât să poarte vizitatorii de la muncă câmpului, la căldura odăii de altă dată.
| Rezultatele proiectului
Încă de la inaugrarea acestuia, Muzeul etnografic Arăneag a captat atenţia unui număr semnificativ de persoane. Data deschiderii muzeului fiind stabilită la o dată importantă pentru membrii localităţii, având loc întâlnirea fiilor satului. Acest lucru a atras în această zi în localitatea noastră prezenţa unui număr important de oficialităţi judeţene şi locale, localnici şi fii ai satului, vizitatori şi persoane interesate să descopere picătura de istorie şi tradiţie din spatele uşii închise a acestui muzeu.
Marea mi-a fost bucuria să văd ochii înlăcrimaţi a persoanelor mai în vârstă, care şi-au regăsit în muzeul nostru o parte din copilăria lor, dar şi entuziasmul tinerilor arăt prin dorinţa de a cunoaşte utilitatea fiecărui obiect, fapt care mi-a confirmat că munca mea a dat roade.
O altă confirmare a rezultatelor muncii mele a venit atunci când am citit caietul de însemnări, acesta fiind amplasat la ieşirea din muzeul, astfel că fiecare persoană care l-a vizitat a putut să aşeze pe foaie gândurile şi impresiile cu care a rămas după vizită, primind numeroase aprecieri pentru munca depusă şi îndemnul de a mă implica în continuare în transmiterea obiceiurilor.
Mare mi-a fost mirarea când pragul muzeului a fost călcat de reprezentanţi ai presei locale, dornici să descopere şi să promoveze munca mea. Ulterior muzeul a fost vizitat de grupuri şcolare, turişti, sobor de preoţi, cadre didactice şi oficialităţi judeţene.
Muzeul nostru a atras atenţia şi mass-mediei locale, astfel că muzeul a fost promovat atât de televiziunea şi ziare locale, site-uri şi publicaţii online, cât şi de oameni reprezentativi ai judeţului nostru.
| Bugetul
Acest proiect a luat naştere prin implicarea şi bunăvoinţa cetăţenilor, investiţiile privind amenajrea şi reabilitarea spaţiului şi a obiectelor fiind asigurate din bugetul propriu. LEI
| Despre organizator
Pingică Laurenţiu Mihai, 21 de ani, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea" Arad, principalele lui calităţi sunt bunătatea, empatia şi spiritul civic, este o persoană sociabilă care se ghidează după principii de viaţă sănătoase, vine în sprijinul cetăţeanului şi a comunităţii din care face parte, în timpul liber este preocupat de apicultură , iar ideea de infiinţare a acestui proiect vine din dorinţa de a atrage atenţia tinerilor spre viaţa şi obieceiurile de altă dată
| Website proiect