Participanti & Proiecte
Printre cuvinte intergenerationale
|
Organizator: Asociatia Magic Seniors |
|
Categorie: Incluziune socială |
Conform DGASPC Prahova, in Ploiesti exista 5 centre de zi pentru seniori cu peste 500 de membri in total si o baza de date cu peste 1000 de copii si tineri ce provin din familii defavorizate. Acestia insa nu au avut si nu au parte de activitati intergenerationale, menite sa sedimenteze relatiile intre generatii si sa ii ajute sa isi mentina si sa isi dezvolte vocabularul. Cu ajutorul jocului ALIAS, cele doua generatii isi avor antrena mintea si se vor apropia.
| Scopul proiectului
Scop: mentinerea functiilor cognitive, dezvoltarea vocabularului si sedimentarea relatiilor intre beneficiarii varstnici singuri si tineri defavorizati aflati in evidenta DGASPC Ph,Asociatiei Sindrom Down si Centrului ACASA Sector 6, prin intermediul jocului de societate ALIAS. Principalele obiective au fost: 50 de varstnici singuri din 5 centre de servicii sociale pentru seniori din orasul Ploiesti isi vor mentine functiile cognitive si vocabularul prin relatia cu tinerii defavorizati + 10 copii/tineri (10+ ani) isi vor dezvolta vocabularul si vor integra conceptul de imbatranire activa.
| Aria geografica
Bucuresti si Ploiesti
| Rezumat
In anul 2021, ne-am propus dezoltarea programului "Jocurile Seniorilor" indreptandu-ne si mai mult asupra seniorilor beneficiari de servicii sociale din orasul Ploiesti. Proiectul "Printre cunvinte intergenerationale" a vizat introducerea jocului de societate ALIAS - un joc prin care trebuie sa descri cuvinte participantilor. Obiectivele proiectului au fost: : 1.50 de varstnici singuri din 5 centre de servicii sociale pentru seniori din orasul Ploiesti isi vor mentine functiile cognitive si vocabularul prin relatia cu tinerii defavorizati; 2. 10 copii/tineri (10+ ani) aflati in evidenta DGASPC Ph si Asociatiei Sindrom Down Ploiesti isi vor dezvolta vocabularul si vor integra conceptul de imbatranire activa; 3.Diseminearea programului „Printre cuvinte intergenerationale” la nivelul municipiului Ploiesti si Bucuresti. Activitatile proiectului au fost: A1.Selectarea celor 50 de varstnici singuri ce apartin de cele 5 centre de zi din orasul Ploiesti; A2. Selectarea celor 10 copii/tineri (+10 ani) din evidenta DGASPC Ph,Asociatiei Sindrom Down si Centrul ACASA care sa participe la jocul ALIAS alaturi de seniori A3. Organizarea a 10 sesiuni de ALIAS intergenerational; A4. Organizarea a 5 competitii ALIAS intergenerationale; A5.Elaborarea si redactarea unui chestionar de feedback anonim/satisfacera nevoilor. Dintre rezultatele obtinute putem aminti: Mentinerea si imbunatatirea starii pshice a 50 de seniori beneficiari de servicii sociale din Ploiesti prin intermediul comunicarii cu cei mai tineri pe parcursul jocului ALIAS si dezvoltarea unui program de jocuri/activitati intergenartionale dedicat seniorilor si tinerilor beneficiari de servicii sociale din Ploiesti.
| Date beneficiari direcţi
Seniori si tineri/copii: 50 de varstnici singuri membri ai centrelor de zi din Ploiesti si 10 copii/tineri aflati in evidenta DGASPC Prahova si Asociatiei Sindrom Down din orasul Ploiesti.
| Activitati
A1.Selectarea celor 50 de varstnici singuri ce apartin de cele 5 centre de zi din orasul Ploiesti – 10 varstnici din fiecare centru care vor fi selectati cu ajutorul personalului DGASPC Ph si Asociatiei Sindrom Down tinand cont de nevoia persistenta a acestora de a comunica, de a se ingrena intr-un joc de societate si de a crea relatii noi cu cei tineri; A2. Selectarea celor 10 copii/tineri (+10 ani) din evidenta DGASPC Ph, Asoc. Sindrom Down Ploiesti si Centrul ACASA sa participe la jocul ALIAS alaturi de seniori; A3. Organizarea a 10 sesiuni de ALIAS intergenerational – intalnirile vor avea loc in prezenta reprezentantilor DGASPC Prahova si in exterior: parcuri, gradinile centrelor de zi si se va pastra distantierea sociala intre jucatori (ALIAS permite acest lucru, jucatorii fiind nevoiti doar sa explice cuvinte interlocuorilor); A4. Organizarea a 5 competitii ALIAS intergenerationale; A5.Elaborarea si redactarea unui chestionar de feedback anonim/satisfacera nevoilor – chestionarul va fi elaboat si redactat de catre un trainer specializat in lucrul cu tinerii si adultii si va urmari imbunatatirea si satisfacerea nevoilor sociale ale tinerilor si seniorilor beneficiari de servici sociale din Ploiesti, ulterior chestionarul va fi distribuit sefilor centrelor de zi si personalului DGASPC Prahova si DGASMB Bucuresti.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului "Printre cuvinte intergenrationale" au fost :Mentinerea si imbunatatirea starii pshice a 50 de seniori beneficiari de servicii sociale din Ploiesti si Bucuresti prin intermediul comunicarii cu cei mai tineri pe parcursul jocului ALIAS – gradul de mentinere si imbunatatirea va fi masurat cu ajutorul chestioanrului de feedback; Integrarea conceptului de „imbatranire activa” de catre 10 copii/tineri beneficiari de servicii sociale si beneficiari ai Asociatiei Sindrom Down Ploiesti– numarul copiilor agrenati in activitatea intergenerationala va fi numarul celor care au integrat conceptul; Dezvoltarea unui program de jocuri de societate/activitati intergenartionale dedicat seniorilor si tinerilor beneficiari de servicii sociale din Ploiesti – cele 10 jocuri ALIAS diferite vor ajunge in fiecare din cele 5 centre de zi pentru seniori si se vor alatura jocurilro DIXIT din anul 2020.
| Bugetul
24100,00
| Parteneri
DGASPC Ploiesti, DGASPC Sector 3 Bucuresti, Asociatia Sindrom Down Ploiesti, Centrul ACASA Bucuresti Sector 6
| Website proiect
https://magicseniors.ro/