Participanti & Proiecte
Educatie pentru toti la CONIL!
|
Organizator: Asociatia CENTRUL DE PERFORMANTA BEFORE&AFTER SCHOOL CONIL |
|
Categorie: Programe |
In Romania ultimelor doua decade, societatea s-a confruntat tot mai acut cu un numar crescand de cazuri de copii cu CES - cerinte educationale speciale. Acest numar in crestere ridica problema atat a educarii si integrarii lor in societate, a formarii acestora ca viitori adulti independent. Intrucat Asociatia CONIL a luat fiinta din necesitatea de a oferi solutii pentru integrarea in masa a copiilor cu nevoi speciale, prin toate proiectele sale sustine integrarea copiilor atipici (Tulburari de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, deficienti de auz si de vaz s.a.) si faciliteaza accesul acestora la o educatie de calitate.
Integrarea copiilor cu nevoi speciale nu se poate realiza in absenta unor premise precum un cadru educational adaptat nevoilor lor, cu un mediu primitor si tolerant, propice incluziunii cu succes a acestora.
| Scopul programului
Scopul programelor si al proiectelor lansate de Asociatia CONIL este integrarea cu succes in invatamant si in societate a copiilor si adolescentilor cu cerinte speciale de educatie si sprijinirea familiilor acestora in depasirea situatiilor concrete de viata. Obiectivele propuse sunt:
- crearea de programe adaptate nevoilor acestor copii si a unui cadru tolerant si potrivit pentru integrarea lor
- lansarea de activitati educative si artistice care sa promoveze talentele de orice fel
- constientizarea publicului asupra problematicii copiilor atipici si cultivarea tolerantei fata de acestia.
| Aria geografica
Bucuresti , Bragadiru
| Rezumat
In ultimele decade, societatea romaneasca s-a confruntat cu un numar tot mai mare de cazuri de copii cu nevoi speciale si CES - cerinte educationale speciale. Acest numar in crestere ridica tot mai acut problema educarii lor, a integrarii acestora in societate si a consilierii parintilor si familiilor lor, a formarii acestora ca viitori adulti independenti.
Problema integrarii copiilor cu dizabilitati nu se poate solutiona in absenta unor premise precum: un cadru educational propice, adaptat nevoilor lor, cu programe personalizate si specialisti in domeniu, sensibilizarea comunitatii din care acestia fac parte asupra necesitatii integrarii si adaptarii sociale a acestor copii, cresterea tolerantei in randul copiilor tipici si a parintilor acestora fata de situatia copiilor cu CES, incurajarea si dezvoltarea abilitatilor acestor copii, viitori adulti.
Asociatia CONIL a luat fiinta tocmai din necesitatea de a oferi solutii pentru integrarea in masa a copiilor cu nevoi speciale si de a oferi consiliere parintilor care au nevoie de suport. Asociatia CONIL sustine integrarea copiilor cu cerinte speciale de educatie si faciliteaza accesul acestora la o educatie de calitate, prin identificarea si sprijinirea unor cazuri prezentate si prin realizarea unor planuri personalizate pentru educarea acestora.
De asemenea, Asociatia CONIL sprijina descoperirea talentelor de orice fel, in orice context, atat la copiii tipici cat si la copiii cu dizabilitati. Ne propunem sa formam si sa educam viitoare talente, care sa fie o prezenta constanta pe scena sau in lumea artistica, prin participarea la festivaluri muzicale, la expozitii si targuri cu vanzare de produse confectionate de copii, la concursuri si competitii de gen.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai programului sunt copii cu cerinte speciale de educatie: Tulburari de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, deficienti de auz s.a., copii de varsta prescolara mica (incepand cu 1 an), prescolari, elevi de clasele primare, precum si adolescenti.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti sunt familiile si apartinatorii copiilor - publicului tinta, cadrele didactice implicate in programele de integrare a copiilor cu CES, publicul larg, comunitatea.
| Activitati
Nevoia unui cadru educational adaptat, a dus la infiintarea, din initiativa Asociatiei CONIL, in premiera in Bucuresti, a primelor sedii de gradinita cu program de incluziune pentru copii cu cerinte speciale de educatie: Tulburari de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, deficienti de auz s.a. Aceste sedii au ajuns in prezent la un numar de sase, inclusiv in orasul Bragadiru.
Succesul proiectului “CONIL Kindergarten, gradinite de incluziune pentru copiii atipici” a incurajat urmatorul pas, infiintarea unei Scoli Primare cu programa si Curriculum national adaptat nevoilor copiilor cu CES si cu un numar mic de elevi in clase. Proiectul Scolii Primare CONIL s-a dezvoltat si cu sprijinul Primariei Sectorului 5 si are ca scop integrarea in invatamant a copiilor atipici (Tulburari de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, deficienti de auz, retard usor si mediu s.a).
De asemenea, Asociatia CONIL sprijina incurajarea abilitatilor, descoperirea talentelor de orice fel, in orice context, atat la copiii tipici cat si la copiii cu nevoi speciale. Fiindca ne propunem sa formam si sa educam viitoare talente, care sa fie o prezenta constanta pe scena sau in lumea artistica, prin participarea la festivaluri muzicale, la expozitii si targuri, la concursuri si competitii de gen, au fost lansate, in paralel cu gradinitele si scoala primara, proiectele “CONIL Fest – Festivalul Integrarii” si “Targul Micilor Mestesugari si Antreprenori - Martisor la CONIL”.
| Rezultatele programului
De la lansarea programului si pana in prezent, in urma derularii proiectelor incluse in program, numarul beneficiarilor directi a crescut semnificativ, ca si numarul copiilor integrati cu succes, atat in cadrul gradinitelor, cat si a Scolii Primare CONIL.
Prin implicarea beneficiarilor in activitati artistice care le-au incurajat talentele si abilitatile, in paralel cu programele terapeutice individuale specifice desfasurate, in majoritatea cazurilor, ameliorarile acestor cazuri au fost vizibile. In acelasi timp, a crescut vizibilitatea acestei categorii, precum si constientizarea in randul publicului larg a problematicii copiilor atipici.
Cazurile specifice aparute pe parcurs au dus la elaborarea de proiecte inedite, originale in peisajul romanesc, care sa raspunda nevoilor acestora: tabere de integrare pentru copiii atipici (nevazatori, deficienti de auz, insulino – dependenti s.a), cursuri gratuite de weekend pentru copiii atipici sau fara posibilitati materiale, coordonate de tineri voluntari, un festival al integrarii copiilor cu nevoi speciale care promoveaza talentele “atipice” si a facut mult mai vizibila problematica acestor copii in randul publicului larg.
Intre altele, un rezultat colateral a fost elaborarea de metode terapeutice non-formale originale, in zona educatiei artistice sau stiintifice - muzica, stiinte pentru copii sau arte plastice, ca de ex. “Despre Ritm si Sincronizare: Metoda de chitara si percutie pentru copiii cu nevoi speciale”, realizata de unul dintre voluntarii in proiecte, profesorul de muzica si percutie Catalin Petrescu.
| Buget
1550000,00
| Parteneri
Proiectele incluse in program se deruleaza in parteneriat cu numeroase institutii si companii din sectorul public si privat, guvernamental si non-guvernamental: ISMB, Primaria Sectorului 5, Asociatia 3M, DGASPC Sector 5, Facultatea de Asistenta Sociala UNIBUC, Liga Universitas, Fundatia Vodafone,Fundatia Terres des Hommes, Asociatia M.A.M.E., Asociatia O Sansa pentru Viitor, Scoala pentru Ambliopi si Deficienti de Vedere Bucuresti, Liceul Tehnologic Special
| Website program
http://conil.ro/#