close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Intalnire cu energia



| Organizator:
    HANDS ACROSS ROMANIA
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    În anul 2007, cand a fost lansat programul, nu exista o educatie pentru utilizarea responsabila a resurselor de energie si nici pentru utilizarea in siguranta, in special a gazului natural. De aceea, campanii pentru sensibilizarea elevilor din ciclul primar pe astfel de teme sunt necesare si completeaza curricula traditionala.
În comunitatile in care ENGIE opereaza am avut semnale de la reprezentantii locali ca exista nevoia de informare a elevilor privind gazele naturale, cu focus principal pe componenta de prevenire a accidentelor.
Avand in vedere ca HAR a preluat coordonarea proiectului in anul 2005, am initiat chestionare pre si post sesiuni aplicate atat elevilor cat si cadrelor didactice. Ne-am dorit sa stim daca nevoile au ramas aceleasi si ce trebuie schimbat. Urmare a acestora pentru editia 2016 am schimbat planul de lectie.


| Scopul proiectului
    Scopul: educarea tinerei generaţii și stimularea interesului acesteia în ceea ce privește sursele de energie şi utilizarea lor într-un mod responsabil şi în condiţii de siguranţă.

Obiective:
- educarea anuala a 2500 elevi cu privire la sursele de energie si utilizarea lor;
- stimularea interesului acestora prin participarea la concursul "Castiga cu Metano"


Intalnire cu energia Intalnire cu energia Intalnire cu energia

| Aria geografica
    Zona de Sud a Romaniei

| Rezumat
    Programului educațional „Intâlnire cu energia”, un proiect de anvergură ce are drept obiectiv educația tinerei generații și stimularea interesului acesteia privind utilizarea rațională a surselor de energie și conștientizarea importanței protecției mediului înconjurător, a fost lansat în cadrul unui proiect pilot, derulat în 40 de școli din București. Ca urmare a feedback-ului pozitiv primit în urmă fazei pilot,,,Întâlnire cu energia’’’ a devenit un program național. Mascota programului, Metano, creată în 2007 de către o elevă participantă, reprezintă interfața informațiilor transmise elevilor.

Programul „Întâlnire cu energia” presupune două lecţii predate interactiv elevilor de clasa a IV-a precum şi concursul Câştigă cu Metano. În cadrul celor două lecții sunt descrise concepte cu privire la sursele ş tipurile de energie precum şi diversele utilizări ale acestora în viaţa cotidiană, punând un accent deosebit pe utilizarea în siguranţă a gazelor naturale şi pe principiile de protecţie a mediului înconjurător.

Programul vine în sprijinul cadrelor didactice pentru învățământul primar în predarea materiei „Științele naturii” la clasa a IV-a, iar lecţiile interactive sunt susținute de voluntari ai ENGIE Romania și ai Asociației Hands Across Romania.

Rezultatele proiectului: peste 2530 de elevi de clasa a IV-a, 20 de voluntari ENGIE si HAR s-au implicat până acum în proiect, investind peste 60 de ore de voluntariat în această acţiune.


| Date beneficiari
    Elevi - peste 2530, peste 120 invatatori si directori de scoli, 20 voluntari lectori

| Date beneficiari
    peste 2530 parinti, mass media locala si nationala,

| Activitati
    Proiectul este implementat de catre Asociatia Hands Across Romania care gestioneaza urmatoarele activitati pentru buna desfasurare:
Promovarea proiectului in randul cadrelor didactice - Echipa proiectului comunica direct cu scolile pentru a le prezenta proiectul si a le invita sa se inscrie. Totodata, prin intermediul Ministerului Educatiei, toate Inspectoratele Scolare primesc informare si invitatie de participarea.
Productia materialelor - Atat elevii cat si cadrele didactice primes cmateriale de suport pentru retentia si multiplicarea informatiilor. Elevii primesc o brosura, caiet, pix, breloc iar invatatorii primesc brosura, pix, caiet, breloc, USB cu plan de lectie si toate materialele resursa pentru sustinerea lectiilor.
Constituirea nucleului de lectori - Preferam sa lucram cu aceiasi lectori insa in functie de nevoi recrutam lectori cu experienta in educatie non-formala.
Formarea lectorilor - in fiecare an organizam training pentru echipa lectorilor pentru a revizui planul de lectie dar si pentru a invata de la specialisti cum sa comunicam eficient cu copiii.
Desfasurarea sesiunilor in scoli - Lectiile se desafoara la un intervel de 2 saptamani intre ele.
Concursul ,,Castiga cu Metano’’ - avem o etapa nationala iar elevii sunt incurajati sa participe. Premiile sunt tot legate de natura, energie.
Campanie de comunicare a proiectului - un mix de radio, online si PR
Evaluare - rapport de activitate al lectorului, raport intermediar, feedback invatator, feedback elevi


| Rezultatele proiectului
    Elevii au acumulate informatii despre energie, utilizarea ei dar si partea de preventie a accidentelor. Aceste informatii au dus la schimbarea comportamentului fata de resursele naturii si o atentie sporita atunci cand utilizeaza gazul natural. Aceste sesiuni, asa cum rezulta din feedback-ul oferit de catre cadrele didactice, i-au responsabilizat pe cei mici.

Cadrele didactice au avut putut experimenta o alta abordare de furnizare a cunostiintelor, lectiile sunt interactice iar ludicul are un rol esential. Acestia au primit kitul informational ce le va permite sa multiplice informatia ori de cate ori isi doresc.

Voluntarii (lectorii) si-au imbunatatit abilitatile de comunicare si prezentare, dar mai ales au avut satisfactia de a oferi din timpul lor si know-how-ul lor acolo unde este nevoie.


| Bugetul
    292000

| Parteneri
    Asociatia Hands Across Romania, Ministerul Educatiei

| Website proiect
    www.energiepentrufaptebune.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->